Medimagazin logo

Prematüre ölümlerin yüzde 75’i önlenebilir

ADÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen, prematüre ölümlerinin yüzde 75’inin önlenebileceğini belirtti.
Prematüre ölümlerin yüzde 75’i önlenebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde geçtiğimiz yıl başarılı bir etkinliğe imza atan Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi çalışanlarının düzenlediği 2. Geleneksel Prematüre Günü etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu.

2. Geleneksel Prematüre Günü etkinliğine ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mehmet Özkan, Başhekim Yardımcı Doç. Dr. Yüksel Yıldız, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Bölümü hocaları, prematüre bebek sahibi aileler ve çocukları katıldı.

Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen, “37 gebelik haftasını tamamlamadan doğan bebeklere prematüre denir. Erken doğum dünyada ve ülkemizde en önemli ölüm nedeni. Erken doğum sıklığı Avrupa’da yüzde 5.5 ile İrlanda ve yüzde 11.4 ile Avusturya arasında değişir. Tüm dünyada ise yüzde 5-18 arasındadır. Türkiye’de 2010 yılında 1 milyon 298 bin 300 canlı bebek doğumu gerçekleşmiş olup bunun yüzde 11.97 prematüre doğumdur. Ölüm nedenlerinin ilk sırasında erken doğum yer almaktadır. Gerek teknolojinin gerekse bilimin gelişmesiyle prematüre doğan bebeklerin yaşam şansı artmıştır. Ancak buna paralel olarak prematüre doğum oranı düşürülememiş, hatta yapılan çalışmalar erken doğum oranının 2 kat arttığını göstermiştir. Erken doğum nedenlerinin yarısı tespit edilememekle beraber bilinen bazı risk faktörleri vardır. Çoğul gebelikler, daha önce erken doğum yapmış olmak, enfeksiyonlar, annenin rahim bozuklukları en bilinen risk faktörleridir” dedi.

Dünya Sağlık Örgütünün 2012 yılında yayınladığı Erken Doğum Hakkında Küresel Eylem Raporu’ndan da bahseden Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen; pek çok ülkede prematüre doğumlarda yükseliş olduğuna işaret etti. Prematüre komplikasyonlarından 1.1 milyon bebeğin öldüğüne dikkat çeken Türkmen, yeni doğan ölümlerinin ilk ve en önemli nedeni ile 5 yaş altı çocuk ölümlerinin ikinci nedeninin prematüre doğum olduğunu ifade etti. Prematüre ölümlerin yüzde 75’inin önlenebilir olduğunu, 2015 ve sonrasında ölümlerin azaltılması için prematüre doğumların azaltılmasının acil öncelikli konuyu oluşturduğu kaydeden Türkmen, “Prematüreliğe Bağlı Ölümler ve Sakatlıkların Önlenmesi Eylem Planı” oluşturulması amacıyla Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve sivil toplum örgütleri işbirliği ile çalışmalar başlatıldığından bahsederek, “Bundan sonraki hedefimiz bu çalışmalara katılmak ve prematüre bebeklerimizi sağlam yaşatmaktır” diye konuştu.

prematüre
ölümlerin
yüzde
75’i
önlenebilir
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir