MEDİMAGAZİN - Hipertansiyon yönetimi için önemli bir gelişme olarak, uluslararası bir uzmanlar grubu, düşük sodyumlu potasyumla zenginleştirilmiş tuzun tedavi kılavuzlarına dahil edilmesi için önerilerde bulundu. Amerikan Kalp Derneği'nin bilimsel dergisi 'Hypertension'da yayınlanan bu eylem çağrısı, her ikisi de hipertansiyon, felç, kalp hastalığı ve erken ölüm risklerinin artmasıyla bağlantılı olan yüksek sodyum alımı ve düşük potasyum alımını ele almak için ikili bir yaklaşımı vurguluyor.
George Küresel Sağlık Enstitüsü tarafından yürütülen çalışma, mevcut hipertansiyon tedavi kılavuzlarının kapsamlı bir incelemesini içeriyor. İncelenen 32 kılavuzdan sadece Çin ve Avrupa kılavuzları potasyumla zenginleştirilmiş tuz kullanımını açıkça öneriyor. Önerilen potasyumla zenginleştirilmiş tuz yaklaşık %75 sodyum klorür ve %25 potasyum klorür içermekte olup, hem yemek pişirmede hem de gıda üretiminde normal tuzun pratik bir ikamesi haline gelmektedir.
Potasyumla zenginleştirilmiş tuzun göze çarpan faydalarından biri, normal tuza kıyasla büyük ölçüde tespit edilemeyen tadıdır. Bu faktör, tuz azaltma stratejilerindeki en büyük engel olan tat değişikliğini ele almaktadır.
Resolve to Save Lives Başkanı ve CEO'su Dr. Tom Frieden, hipertansiyon vakalarındaki küresel artışla mücadele etmek için gıda ortamımızda düşük sodyumlu, potasyumla zenginleştirilmiş tuzlara geçilmesi gerektiğini vurguluyor.
Belirli grupların dikkatli olması gerekiyor
Çalışma, potasyumla zenginleştirilmiş tuzun daha yaygın kullanımını savunurken, hiperkalemi riski nedeniyle ileri böbrek hastalığı olan veya potasyum takviyesi ya da potasyum tutucu diüretik kullanan bireyler için dikkatli olunmasını tavsiye etmektedir.
Milyonlarca kalp krizinin önüne geçebilir
Çalışmanın yazarları, klinik kılavuz organlarını potasyumla zenginleştirilmiş tuz ikameleri için önerileri derhal gözden geçirmeye ve entegre etmeye çağırıyor. Bu değişim, potansiyel olarak her yıl milyonlarca felç ve kalp krizini minimum maliyetle önleyebilir.