Medimagazin logo

Özel sağlık üniversitelerine hücum

Özel hastaneler peş peşe açtıkları vakıf üniversiteleriyle artık kendi kadrolarını yetiştiriyor. İş garantili bu okullara talep büyük. .
Kaynak: RADİKAL - NURİYE DOĞU
Özel sağlık üniversitelerine hücum
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bir zamanlar 10 çocuktan 8’inin söylediği ‘büyüyünce doktor olacağım’ hayali, geçen yıllar içinde teknolojinin getirdiği yeni meslekler ile biraz sarsılmıştı. Ancak bu günlerde doktorluk mesleği yeniden zirvede. Sebebi ise değişen sağlık sistemiyle birlikte sektörün büyüyen eleman ihtiyacı ve bu potansiyele bağlı olarak sağlıkta hızla artan vakıf üniversiteleri. Vakıf üniversiteleri böylece iş garantili eğitim vererek, kendi hastanelerine de kadro yetiştiriyor. Son birkaç yılda özel hastanelerin peş peşe açtığı vakıf üniversitelerine talep bu yıl ikiye katlandı. Üniversite açan hastaneleri ve öğrencileri çeken ise Sağlık Bakanlığı’nın 2023 Vizyonu’nda açıkladığı 200 bin doktor ve 250 bin hemşire hedefi. Bakanlık bu yıl da 17 bin yeni eleman alıyor.

Daha öğrenciyken iş buluyorlar

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ
2007’den bu yana hizmet veren Acıbadem Üniversitesi’nde şu anda 633 öğrenci eğitim görürken, bu yılın başvuruları geçen yılı ikiye katladı. Yaşanan ekonomik krizlerle tüm meslek gruplarında işsizlik yaşanırken sağlık profesyonellerinin her zaman iş bulabildiğini belirten Rektör Prof. Dr. Necmettin Pamir, bu sebeplerle hekimlik mesleğine olan ilginin giderek arttığını söyledi. Sağlık bilimlerine odaklanan Acıbadem Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi olmak üzere 2 fakülte ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olmak üzere 1 meslek yüksekokulu bulunuyor.

Acıbadem Sağlık Grubu bünyesinde çalışmak isteyen mezunlara istihdam sağladıklarına dikkat çeken Pamir, “Bu yıl yüksekokuldan mezun olan öğrencilerimizin büyük çoğunluğunu istihdam ettik. Diğer mezunlar da Acıbadem dışındaki sağlık kuruluşlarında daha öğrencilik yıllarında iş buldular” dedi.

Özellikle hemşireler kapışılıyor

MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
Geçen yıl ilk öğrencilerini alan Medipol Hastaneleri’ne ait İstanbul Medipol Üniversitesi, geçen yıl aldığı 360 öğrenciye karşın bu yıl 490 öğrenciyle tüm kontenjanını doldurdu. Türk sağlık sisteminin 2003’te yaşadığı değişimle sağlık erişiminin ve vatandaşın talebinin ciddi oranda arttığını belirten Rektör Prof. Dr. Sabahattin Aydın, “Sağlık kuruluşlarının da üniversite açmasına izin verilmesiyle birçok özel hastane bu alana odaklandı. Çünkü sağlık talebinin artmasıyla personel ihtiyacı katlandı. Sağlık Bakanlığı’nın 2023 Vizyonu’na göre doktor sayısı iki katına, hemşire sayısı da 2.5 katına çıkacak. Sağlıkta ara eleman ihtiyacı da yüksek. 40’a yakın sağlık mesleği var. Hemşireliğe de ilgi büyük” dedi. Bu yıl öğrencilerden yoğun ilgi olduğuna dikkat çeken Aydın, sağlıkta tüm alanların yeniden çok popüler hale geldiğini, çünkü mutlaka iş garantisi olduğunu söyledi. Sektörde tüm mezunları istihdam edecek potansiyel olduğunu belirten Aydın, yabancı öğrencilerden de büyük talep aldıklarını ifade etti.

Anestezi programına talep büyük

İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ
Florence Nightingale Hastanesi’ne bağlı olarak 2006 yılında açılan İstanbul Bilim Üniversitesi, yüzde 100 doluluk ile 1.800 öğrenciye ulaştı. Özellikle İstanbul’da sağlık alanında büyük bir gelişim olduğunu belirten Halkla İlişkiler ve Tanıtım Sorumlusu Ayhan Karataş, ilgiye bağlı olarak şu anda tüm kontenjanlarının dolduğunu söyledi. Özellikle anestezi alanına büyük ilgi olduğunu belirten Karataş, bu yıl 500’e yakın yeni öğrenci aldıklarını ifade etti. Sağlık alanındaki vakıf üniversitelerinin hastane kökenli olduğuna dikkat çeken Karataş, “Öğrencilerin çoğu mezun olduktan sonra bizimle çalışmak istiyorlar. Birebir iş garantisi vermiyoruz ama işe girmeleri çok kolay. Çünkü sektörün eleman ihtiyacı yüksek” dedi. Bugüne kadar 800 mezun verdiklerini belirten Karataş, yarıya yakınının da kendi hastanelerinde çalıştığını ifade etti. İstanbul Bilim Üniversitesi’nde ücretler 7-28 bin lira arasında.

Kontenjanın dört katı başvuru geldi

BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ
Vatan Caddesi’ndeki eski Vakıf Gureba Hastanesi’nin hemen altına açılan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi de geçen yıl hazırlıktan gelen 134 öğrenciyle kapılarını yeni 240 öğrenciye açtı. Kurumsal İletişim Direktörü Hatice Karataş, üniversitede tıp fakültesi, diş hekimliği, eczacılık ve içinde hemşireliği de barındıran sağlık bilimleri olmak üzere dört bölümde eğitim verdiklerini söyledi. Kontenjanlarının yaklaşık dört katı başvuru geldiğini belirten Karataş, “Özellikle sektörde büyük bir hemşire açığı var. Bu nedenle talep yoğun, çünkü iş bulmaları çok kolay. Zaten iş garantisi de veriyoruz” dedi. Bezmiâlem’in butik bir üniversite olarak Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakültesi’nin bir küçük modeli olduğunu ifade eden Karataş, fiyatların da 8 bin 500 ile 26 bin TL arasında olduğunu söyledi.

Tüm öğrencilere iş garantisi veriyor

YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ
Başta Taksim Alman Hastanesi, Çamlıca Alman Hastanesi, İtalyan Hastanesi olmak üzere 100’e yakın sağlık kuruluşunu yöneten Dr. Azmi Ofluoğlu’nun geçen yıl açtığı Yeni Yüzyıl Üniversitesi şu anda 960 öğrenciye eğitim veriyor. Tıp alanında referans olma iddiasıyla sektöre hızlı giren üniversitede, yüksekokullardan mezun hemşireler, yaşlı bakım hemşireleri, anestezistler kolayca iş bulabilecek. İş garantili 10 fakülteden oluşan Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin rektörlüğüne de eski Cumhurbaşkanlarından Celal Bayar’ın torunu Prof. Dr. Akile Gürsoy getirildi. Yeni Yüzyıl Üniversitesi kayıt zamanı, başarılı öğrencileri bünyesine katmak için de derece yapan öğrencilere otomobil hediye edeceğini duyurmuştu

özel
sağlık
üniversitelerine
hücum
Yorum (2)
Dr
Büyük konuşmayım ama çocuklarım için tıp mı? Tövbeler tövbesi. İş garantisiymiş. Dayak garantisi dense daha iyi.
0
Cevapla
ahmet
kim ne derse desin özel üniversite denilirse Başkent in üstüne üniversite tanımam.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir