DEÜ Rektörlüğü’nde gerçekleşen, İzmir’de yükseköğretim potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan toplantıya Ulaştırma Bakanı Habib Soluk, Ulaştırma Eski Bakanı ve Ak Parti İzmir Milletvekili adayı Binali Yıldırım, Ak Parti İzmir Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’deki üniversitelerin rektörleri ile çevre ilçelerin oda başkanları katıldı. Demirtaş, toplantının açılışında ilçelerin talepleri içeren, ’İzmir çevre ilçelerinin üniversite kurulmasına ilişkin sorun ve çözüm önerileri’ başlıklı raporunu YÖK Başkanı Özcan’a iletti. Özcan 6 saat süren toplantıda İzmir’de yüksek öğrenim alanında nelerin yapılabileceğini ve nelere ihtiyaç olduğunu konuştuklarını söyledi.
Özcan, "Toplantıda, yabancı öğrenci alımları, sağlık turizminin arttırılması, İngilizce öğretimin durumu, yabancı öğretim görevlisi sayısının arttırılması, üniversite sanayi işbirliği gibi konuları görüştük. Bu istikamette çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Daha sonra tekrar toplantı düzenleyerek çalışmalarımızın ne aşamada olduğunu değerlendireceğiz" diye konuştu.
Bir ay içerisinde daha makro düzeyde yüksek öğretim planı hazırlanacağını, kendilerine iletilecek plan çerçevesinde talepleri karşılayacaklarını belirten Özcan, doğru bölümleri ve doğru fakülteleri açmanın peşinde olduklarını söyledi. İzmir’de 4 devlet, 5 vakıf üniversitesi olmak üzere 9 üniversite olduğuna dikkat çeken Özcan, şunları söyledi:
"Devlet üniversitelerimiz çok köklü üniversiteler. Vakıf üniversitelerimiz de son derece iyi gidiyor. Yabancı öğrenci çekmek için vakıf üniversitelerinin daha çabuk uyum gösterebileceklerini düşünüyoruz. O nedenle onlara daha çok vurgu yaptık. Türkiye’de yabancı öğrenci sayısı 22 bin, yurtdışında okuyan öğrenci sayımız 50 bin. Bu farkı kapatmalıyız. Ayrıca İzmir gelişime açık bir şehir, limanı, havalimanı var. Müthiş turist çekiyor. Bazı turistler tedavi için geliyor. Daha sistematik şekilde sağlık turizmini başlatalım. Okullarımızın daha çok yabancı dilde program açmasını istiyoruz. Tıp ve Mühendislik alanlarında. Çünkü dışarıdan en büyük talep o bölümlere geliyor. O taleplere yanıt verebilecek düzeyde olmamız lazım."
SOFİSTİKE VE RAFİNE FAKÜLTELER AÇALIM
İlçe ticaret odalarının taleplerini de değerlendiren Özcan, orman, ziraat, veterinerlik fakültelerinin sayısının çok olduğunu, o nedenle bu taleplerin karşılanmayacağını söyledi. İzmir’e daha çok yakışacak, sofistike fakülteler açılması gerektiğini savunan Özcan, İzmir’deki ilçe nüfuslarının da yeni fakülteler açılmasına uygun olduğunu kaydetti.
Öte yandan Ak Parti İzmir Milletvekili adayı Yıldırım da yaptığı değerlendirmede; "70 yıllık sürede 76 üniversite kurulmuş. Biz 8 yılda 102 ilave ettik. İstanbul ve Ankara’dan sonra İzmir en çok üniversitenin olduğu il. Ülke nüfusunun dörtte biri üniversitelerde öğrenci. Bu rakamın da yüzde 5’i İzmir’de. İzmir’de 9 üniversite, 109.367 öğrenci, 7742 öğretim görevlisi var. İzmir’de 2023 hedeflerini planlamada durum değerlendirmesi için toplantı yaptık" dedi.