Medimagazin logo

Ortopedik cerrahide üç boyutlu yazıcı mucizesi

ABD'de bilim adamları, üç boyutlu yazıcı kullanarak ortaya çıkardıkları kemik benzeri maddenin ortopedik tedavide çığır açabileceğini açıkladı.
Ortopedik cerrahide üç boyutlu yazıcı mucizesi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Washington Üniversitesinde yapılan çalışmayı yöneten Profesör Susmita Bose, kemiğe benzer özellikler taşıyan seramik tozuna üç boyutlu yazıcı ile diledikleri şekli verebildiklerini söyledi.
    

Dört yıl boyunca kemiğe benzeyen bir madde geliştirmek için uğraşan Bose ve ekibi, kalsiyum fosfattan oluşan temel seramik tozunun dayanıklılığını artırmak için silis ve çinko oksit eklediler.
    

Daha sonra bu toza insan saçının yarı genişliğinde tabakalar oluşturması için plastik birleştirici ekleyen araştırmacılar, bu tabakalara şekil verebilmek için aslında üç boyutlu metal nesnelerin yapımı için dizayn edilmiş bir yazıcı kullandılar.
    

Çok sayıda tabakadan oluşan yapı, istenen kemik şeklini aldıktan sonra kurutuluyor, temizleniyor ve 1250 derecede iki saat boyunca fırınlanıyor. Ardından çevresinde yeni kemik hücrelerinin gelişebileceği bir yapı görevi görmek üzere hasarlı kemiğe ekleniyor.
    

Canlı tavşanlar ve sıçanlar üzerinde yapılan testlerin başarılı sonuçlar verdiğini belirten araştırmacılar, laboratuvar ortamında olgunlaşmamış cenin kemik hücreleri üzerinde yapılan testlerde de ameliyattan bir hafta sonra yapı çevresinde yeni kemik hücrelerinin oluşmaya başladığını gözledi.
    

Kemiğe eklenen madde, herhangi bir yan etkiye yol açmadan zaman içinde kendi kendine çözülüyor.
    

"Dental Materials Journal" adlı dergide yayımlanan çalışmanın, doktorlara birkaç yıl içinde ortopedik ameliyatlarda büyük kolaylık sağlaması bekleniyor.
    

Araştırmacılar, daha önce de üç boyutlu yazıcıların ortopedide kullanımıyla ilgili çalışmalar yapmış, İskoçya'daki Monklands Hastanesi'nde cerrahlar, üç boyutlu yazıcıları kemiklerin bire bir kopyalarını yapmak için kullanmıştı.

ortopedik
cerrahide
üç
boyutlu
yazıcı
mucizesi
Yorum (1)
ali erdoğdu
Bunuda yeni bir olaymış gibi yazmayın Bu işlem deneysel olarak kıkırdak ve doku , organ printlemesinde zaten kullanılıyor. Yeniymiş bilimi yeniden üretiyormuşlar gibi göstermeyin bari.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir