Moleküler Genetik ve Kimerizm laboratuvarı 57 metrekare alana kurulmuş durumda. Merkez Genetik Hastalıklar Yönetmeliği’ne uygun olarak DNA/RNA izolasyon, PCR, sekanspost PCR ve hücre kültürü odalarından oluşuyor. Laboratuvar bünyesinde hematolojik kanserlerin güncel tedavi ve takibinde vazgeçilmez olan DNA/RNA izolasyonu, RT-PCR ile translokasyon analizleri, sekans ve kemik iliği nakilleri sonrasında verici ve alıcı hücrelerin analizini yapan kimerizm analizi yanında, in vitro hematopoietik hücre kültürü işlemleri de yapılabilmekte.
Moleküler yöntemlerle takip tedavi
Laboratuvar hakkında bilgi veren Hematoloji Klinik Şefi ve Kemik İliği Nakli Direktörü Doç. Dr. Fevzi Altuntaş, bu şekilde modern bir donanımla oluşturulan ünitenin insanlığın hizmetine sunulmasında katkıları olan herkese teşekkür ettiklerini söyledi. Bu laboratuvar ile kemik iliği nakli ünitesi olarak önemli bir eksikliklerinin daha giderilmiş olduğunu söyleyen Dr. Altuntaş, Türkiye’de az sayıda merkezde bu laboratuvarın bulunduğunu ve bu işlemlerin yapıldığını ifade etti. Altuntaş bu tür merkezlerin açılması ve desteklenmesi gerektiğini belirterek, Moleküler Genetik ve Kimerizm Laboratuvarının hizmete girmesi ile kanserli hastalara modern anlamda tedavi şemalarının uygulanabileceğini ve takiplerinin yapılabileceğini vurguladı.
Diğer hastanelere de hizmet verilebilecek
Doç. Dr. Altuntaş, tıbbın geldiği en üst noktalardan biri olan bu laboratuvarda akut lösemi tanısı almış hastaların kök hücre nakline gitmeden önce bilinmesi hayati önem taşıyan translokasyonlar, kronik miyeloproliferatif hastalık tanısında kullanılan Jak2 mutasyonu, trombofili durumunda Faktör V Leiden mutasyonu ve protrombin gen mutasyonunun incelenmesi gerektiğini sözlerine ekleyerek, “Ayrıca kardeşten yapılan allojeneik kök hücre nakli sonrası naklin tutup tutmadığını, ne kadar tuttuğunu, ilave başka bir tedaviye gereksinim olup olmadığını anlamamıza yardım eden ve kimerizm analizi olarak da adlandırılan genetik testler bu ünitede yapılmaktadır. Kimerizm analizi ile artık çok erken dönemde ihtiyacı olan hastaya donör lenfosit infüzyonu yapabilmekteyiz. İlave olarak kök hücre nakli kadar önemli olan bir diğer çalışma ise in vitro hematopoietik hücre kültürü işlemleri olup, bu da bu ünitede aktif olarak yapılabilmektedir.” dedi. Dr. Altuntaş, şu an için kendi hastalarına hizmet verdiklerini, ancak talep olduğu takdirde diğer hastanelere de hizmet verebileceklerini söyledi.
Genetik ve Kimerizm Laboratuvarı önemli bir eksikliği giderdi
Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Klinik Şefi ve Kemik İliği Nakli Direktörü Doç. Dr. Fevzi Altuntaş, merkezin kuruluşundan itibaren ilk 15 aylık süreçte yaklaşık 100’ün üzerinde başarılı otolog ve allojeneik kök hücre nakli işlemi gerçekleştirdiklerini, Moleküler Genetik ve Kimerizm Laboratuvarının aktif çalışır hale gelmesi ile de önemli bir sorunlarının daha giderilmiş olduğunu söyledi. Altuntaş, “Bunları özverili ve inançlı bir ekip çalışması yaptığımıza inanıyorum. Kemik iliği nakli eğitim programları oluşturduk ve her kademede personeli eğittik. Eğitim programları için dokümanlar geliştirdik ve bunların takip edilmesini sağladık. Kalite kontrol ve standartlar çalışma toplantıları yaptık ve bunların uygulayıcısı ve takipçisi olduk. Kongre ve bilimsel toplantılara katılımı teşvik ettik. Türkiye’de binlerce hastanın nakil sırası beklerken öldüğünü ve yapılması gereken çok iş olduğunu her kademede çalışanımıza anlattık. Tüm personelin sorumluluk alması gerektiğini anlattık. Bunları yaparken, tüm Sağlık Bakanlığı ve hematoloji camiasından büyük destek aldık” diye konuştu.