Medimagazin logo

Ölüme 4 değil 2 hekim karar verecek

TBMM Başkanlığı'na sunulan Torba Yasa Tasarısıyla ölüm halinin belirlenmesi için gerekli kriter de değişti.
Ölüme 4 değil 2 hekim karar verecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

2238 sayılı Organ Ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması Ve Nakli Hakkında Kanunda yapılan değişiklikle ölüm halinin belirlemesini artık 2 hekim yapabilecek.

Daha önce organ nakillerinde ölüm hali biri kardiyolog, biri nörolog, biri nöroşirürjiyen ve biri de anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı olmak üzere 4 kişilik hekimler kurulunun oy birliği ile saptanıyordu.


Yapılan değişiklikle tıbbi olarak ölümün gerçekleştiğine biri nörolog veya nöroşirürjiyen diğeri de anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı veya yoğun bakım uzmanı olmak üzere iki hekim karar verebilecek.

ölüme
4
değil
2
hekim
karar
verecek
Yorum (6)
aydin sinal
Neurolog un oldugu hastahanede EEG aleti de vardir,nasil dahiliye EKG varsa,neurologininde olmassa olmazi EEG dir.beyin ölümü de muhakkak EEG cekilmesi hem kesin tani hemde ilerde olusabilecek suclamalara karsi delil olacak belgedir.sakin ha sadece klinik ile degil muhakkak EEG ile belgeleyin ki ilerde basiniz agrimasin.
0
Cevapla
drovuz
yine saçma sapan bir savcı çıkarsa değil 2, 20 doktor olsa bişey farketmez
0
Cevapla
Ali Ünal
Sayının azalması isabet olmuş. Yönetmelikle gelen doğrulayıcı test zorunluluğu ortadan kalksa iyi olur. Bu arada EEG bu anlamda çok fazla yanlış negatifliği olan bir test olup çevre artefaktlar (YB'da) nedeniyle işi uzatır. Terside söz konusu olan bu tetkikin kullanılmasını önermem, zaten korteksin belli bölgesini değerlendiren bir tetkikin tüm beyin ölümü için kullanılması ne derece uygundur tartışılır. Hukuki değil tıbbi açıdan bakarsanız muayenenin tamamlanamaması gibi bazı durumlar dışında kılavuzlar doğrulayıcı tetkik önermez. İlla doğrulayıcı test gerekecekse kan akımı gösterenler (SPECT, Transkranial Doppler, Anjio vs) yapılmalı. Zaten son yönetmelikte apne testi yapılamadıysa EEG yeterli bulunmamakta kan akımı gösteren tetkik istemektedir. Bunların hiçbiri muayene ve parçası apne testinin yerini almamalıdır.
0
Cevapla
Burhan Karaca
Ali Ünal bey gayet güzel izah etmiş,aynen katılıyorum.EEG sensivitesi düşük bir test.Ayrıca sadece korteksteki aktiviteyi değerlendiriyor.Ama Apnea testi beyin sapındaki solunum merkezini değerlendiriyor.Apnea testinin değerlendirilemediği durumlarda Beyin kan akımını ölçen yöntemler nihayi sonuca ulaştırır.Ayrıca bu çok gecikmiş bir düzenleme.Ve beyin ölümü bildirimlerini oldukça kolaylaştıracak ve donör sayısını arttıracaktır.Dolayısı ile bu kanunda yapılan değişikliği çok olumlu buluyorum...
0
Cevapla
aydin sinal
benim yorumumda belirtigim EEG ilerde ortaya cikacak herhangi bir sorusturmada savciya-hakime göstereceginiz bir dökümantan olarak önemlidir.yoksa gerek apnea gerekse diger klinik testler tip olarak yeterli eger hukuk bu kriterleri belge olarak kabul ediyorsa .Doppler sono veya angio daha saglam belgelerdir,eger hastahanenin bu imkanlari varsa tabiki yapilsin ve beyin ölümü gerceklestiginin delili olarak saklansin.primum non nocera=önce zarar verme,hem hastaya hemde kendine...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir