ANKARA - Kimya alanındaki çalışmalarıyla ilaç gelişimine katkılarından dolayı 2004 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen İsrail Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aaron Ciechanover, TÜBİTAK ve Türk Biyokimya Derneğinin desteklediği toplantıda Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp fakültesi öğrencilerine konferans verdi.
Prof. Dr. Ciechanover, HÜ Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Neşe Genç'in ölüm yıl dönümü için düzenlenen anma etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen konferansta Nobel Ödülü almasına konu olan proteinlere ilişkin bilgiler verdi.
Vücudu idare eden mekanizmalar olan proteinlerin görme, işitme, kalp atışı, sindirim, solunum, atıkların uzaklaştırılması gibi tüm aktivitelerden sorumlu olduğunu anlatan Ciechanover, bu proteinlerin sürekli ve yoğun bir şekilde parçalanıp yerine yenilerinin yapıldığını ifade etti. Ciechanover, bu proteinlerle kanser hastalığının ilişkisi üzerine yaptığı araştırmalara ve deneyimlerine ilişkin görüşlerini de aktardı.
Konferansın ardından soruları yanıtlayan Ciechanover, kanserin kesin tedavisinin bulunup bulunmayacağı sorusunun cevabının kesin olarak ''evet''yönünde olduğunu, ancak bunun çok zaman alacağını belirtti.
Kanserin çok kompleks bir hastalık olduğuna işaret eden Ciechanover, hastalığa ilişkin şu bilgileri verdi:
''Aynı kanser hastasından biri tedavisini olduktan sonra iyileşebilir, ancak diğeri iyileşemeyebilir. Bu nedenle kanser, kişiye göre farklılıkları olan bir hastalık. Bu nedenle her kanser vakasını ayrı bir hastalık olarak düşünmek gerekir. Aslında bilimin de bu konudaki sorunu, daha en baştan kanserdeki tanıyı doğru koyamamalarından başlıyor. Çünkü bunun doğru yapılması için bilimdeki hücre bilgisi henüz yeterli değil.
Genom projesi ile kanser türlerini alt gruplara ayırmaya ve kişiye özgü özelliklerini çıkarmaya başladık. Ancak yolumuz daha çok uzun.''
Politikacıların iletişimde sıkıntılar yaşayabileceğini, ancak bilim insanlarının aynı dili konuştuğunu ifade eden Ciechanover, ''Dünyanın yaşadığı tüm sorunlar için politikacılar kafa yorabilir, para da aktarabilir ancak bu sorunları bilim adamları çözecektir'' dedi.
İsrail'in bilim ve teknolojik gelişmesinin, bu alana yapılan yatırımlarla gerçekleştiğini kaydeden Ciechanover, bu yatırımların üniversite ve sanayi işbirliği içinde yürütüldüğünü belirtti.
Ciechanover, Nobel Ödülü almasına ilişkin de ödülün kendisi için önemli olduğunu belirterek, ''Ancak tabi ki Nobel Ödülü almak, iyi bir şey, tanınıyorsunuz tüm dünyada. Ancak, ben ödül almak için çalışmıyorum. Ben hayatta bir şeyleri başarmak için çaba gösteriyorum. Her gün bu ödülü aldım diye de kutlama yapmıyorum'' dedi.