Medimagazin logo

Muayenehanemi kapattım, hastaneye beklerim

Sağlık Bakanlığının yayımladığı kanun hükmünde kararnameden sonra bazı doktorlar, özel muayenehanelerini kapatıp devlet hastanesi ya da üniversitedeki görevlerine devam ediyor.
Muayenehanemi kapattım, hastaneye beklerim
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kayseri Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, Kayseri'de Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarda çalışan ve aynı zamanda özel muayenehanesi olan 10 doktorun tamamının özel muayenehanelerini kapatarak kamudaki görevlerine devam ettiklerini bildirdi.

Dr. Çetinkara, ''Belki de bu Türkiye'de bir ilk. Kayseri'de Sağlık Bakanlığının hastanelerinde çalışan ve aynı zamanda özel muayenehanesi olan doktor arkadaşlarımızın tamamı, muayenehanelerini kapattılar. Şimdi sadece hastanelerdeki görevlerini sürdürüyorlar'' dedi.

Üniversitelerde görev yapan ve aynı zamanda özel muayenehaneleri olan doktorlarla ilgili prosedürün ise farklı işlediğini kaydeden Çetinkara, muayenehanesini kapatan doktorun bunu üniversiteye bildirmesi, üniversitenin de sağlık müdürlüğüne bu konuda bilgi vermesi gerektiğini ifade etti.

Çetinkara, ''Üniversite bize muayenehanesini kapatan doktoru bildirecek ki biz de kayıtlarımızdan düşelim. Üniversitede görev yapan bazı doktorların muayenehanelerini kapattıkları şeklinde duyumlar alıyoruz ama bize üniversiteden bildirimde bulunulmadı, şu anda bizde bu muayenehaneler açık görünüyor. Hatta bazı doktorların muayenehane kapılarına, muayenehanelerini kapattıklarıyla ilgili yazı astıkları söyleniyor'' diye konuştu.

''DOKTORLAR MAĞDUR EDİLMEMELİ''

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünal, özel muayenehanesini kapattığını muayenehanesinin kapısına yazı asarak duyurdu.

Prof. Dr. Ünal, muayenehanesinin kapısına, ''Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan kanun hükmünde kararname ile muayenehanemizde hasta muayene hizmeti durdurulmuştur'' yazısını hastalarını bilgilendirmek için astığını kaydetti.

Söz konusu kararnameyle üniversitelerde görev yapan doktorların muayenehane açmalarının, açmış olanların ise muayenehane hizmetlerini sürdürmelerinin önüne geçilmek istendiğini belirten Ünal, ''Üniversitelerde görev yapan doktorların üniversiteyi ya da özel muayenehaneyi tercih etmeleri istendi. Ben de tercihimi üniversiteden yana kullandım ve muayenehanemi kapattım. Tabii muayenehanemde takip ettiğim binlerce hastam vardı. Bu hastalarımın mağdur olmaması için, neden muayenehane faaliyetlerime son verdiğimi muayenehanemin kapısına astığım yazıyla duyurdum'' dedi.

Uygulamaya göre, üniversitede görev yapan doktor aynı zamanda özel muayenehanesinde faaliyetlerine devam ediyorsa üniversitede sadece öğretim üyeliği yapıp öğrenci yetiştireceğini ve araştırma yapacağını bildiren Ünal, ''Bunun dışında hasta muayene edemeyecek, döner sermaye işletmelerine bağlı araştırma uygulama hastanelerinde görev yapamayacak. Yani hem özel muayenehanesi olan hem de üniversitede çalışan doktorlar, ikisinden birini tercih etmek zorundalar. Tercihini üniversiteden yana kullanan, muayenehanesini kapatan doktorlar ise tıp fakültelerinde hasta bakımı dahil bütün görevlerini yerine getirecekler. Bu kanun hükmünde kararname çerçevesinde bir bakıma, tıp fakültelerinde görev yapan doktorlar, asli görevlerine dönmüş oluyorlar'' diye konuştu.

Uygulamayı bazı yönlerden olumlu bulduğunu ifade eden Prof. Dr. Ünal, şunları söyledi:

''Vatandaşlar ve hastalar açısından bakacak olursak çok doğru ve yerinde bir uygulama. Doktorların, üniversitelerde görev yaparken özel iş yeri açıp ticaretle uğraşmalarının önüne geçilmeye çalışılıyor. Böylece, hasta ile doktor arasındaki para alışverişinin önlenmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda, tam gün mesaisini üniversitede geçirecek doktorlara vatandaşlar, özel muayenehanelerden farklı bir şekilde ama belki daha kolay ulaşacaklar. Bu çok güzel bir düşünce. Ama bununla birlikte, belli bir sosyal statüsü olan, belli bir gelir düzeyinde alışkanlıklar edinen ve o gelire göre yaşantısını sürdüren doktorların mağdur edilmemesi de gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı, kanun hükmünde kararname çıktıktan sonra muayenehanelerini kapatan ve üniversitelere dönen doktorlara verilmek üzere her üniversiteye aylık 1,5 milyon lira kaynak gönderiyor. Ocak 2012'den itibaren bu paralar kesilecek. Bu durumda doktorların gelirleri azalacak. Sağlık Bakanlığı vatandaşlar için böyle güzel bir uygulama yaparken bu uygulamanın diğer muhatabı olan doktorları da bu anlamda mağdur etmemeli ve mutlu olarak, şevkle hizmetlerini sunmalarına yardımcı olmalı.''

muayenehanemi
kapattım
hastaneye
beklerim
Yorum (32)
Dr.Alper
Öğretim üyelerinin saat 5'den sonra muayenehanede hasta bakması neden rahatsızlık yaratıyor anlamakta zorlanıyorum. mesaiden sonra kahvehaneye gidip okey oynarsam iyi, birkaç hastanın derdine dermen olursam kötü. bu hiç anlaşılabilir değil!!! aslında bu sadece özel hastane sahipleri, patronlar için isteniyor. hekim ücretlerini düşürebilmek için hekimlerin özel hastaneler dışındaki devlet ve üniv. hast. de ellerine geçen ücretler azaltılırsa onlar şu an vermek zorunda oldukları ücretleri düşürebilecekler. siyasilerimizin hukuk tanımaz şekilde ısrarla bu düzenlemeleri yapmasının altında bazı büyük hastane zincirleinin ortağı yada gizli sahibi oldukları şeklindeki söylemlerin doğruluk payı olabilir mi? biraz aklı olan, mantık ve sağduyu ile düşünebilen arkadaşlar bir düşünün bakalım!
0
Cevapla
beştensonraboştagezdiyorlar
BEKLE,GELİRLER..MUAYENEHANE HASTALARI,POLİKLİNİK KALABALIĞINDA BEKLEMEME,UZUN VE RAHAT DİALOG KURABİLME, RAHATLIK VE GÜVEN DUYGUSU,MAHREMİYETE RİAYET,24 SAAT ULAŞABİLME İMKANI,VE BİREBİR TANIŞIKLIK VE SAMİMİYET HİSSİ İÇİNDE OLMAK İÇİN MUAYENEHANEYİ TERCİH EDERLER..TABİ,TOPLUMUMUZUN % 10 UNUN BUNU SAĞLIYACAK İMKANI VAR..MUAYENEHANELER TÜM KAPANSA,TOPLUMUN % 10 U ÜZÜLECEK..DİĞER % 90 İSE,HERNEKADAR MUAYENEHENE İLE BAĞLANTISI YOKSA DA," ben gidemiyorum,onlar da gitmesin" MANTIĞINDA OLDUĞU İÇİN,MUAYENEHANENİN KAPANMASINDAN SEVİNÇ DUYACAK..DOKTORLARIN GEÇİM SIKINTISI İÇİNDE,TOPLUMA NE KADAR GERÇEKTEN FAYDALI OLACAĞI İSE,KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL...BAKSANIZA,İSTANBULUN GÜZELİM SİLÜETİNİ BİLE MALUM HOLDİNG GÖKDELENLERLE BOZMUŞ BİLE ÇOKTAN,TOPLUMUN UMURU DEĞİL..
0
Cevapla
Dr.HasanŞevkiTopuz
Niyet kamudaki görevin suistimali olsaydı, denetim mekanizmalarıyla bu çok rahat önlenirdi. Nitekim saat 17'den sonra kimin ne yaptığından kime ne? Hukuk mercileri bile kararlarını bu yönde vermedi mi? Ama niyet bu değil, niyet tam olarak doktorların elindeki bütün alternatifleri budamak ve devlette kamunun, özelde de hospital zincirlerinin emrine amade kılmak, çaresiz bırakarak ne paraya olsa çalışacak bir Dr havuzu oluşturmak. Bunun sinyalini başbakan daha dün vermedi mi? Hani performans ücretleri doyurucu olacaktı, kimse dışarda çalışmaya tamah etmeyecekti? Biraz da az para kazanmaya alışın dedi mi demedi mi? Bakan zaten diyordu Dr'lar çocuğunu özel okulda okutacak kadar para kazanmalı diye bir kural mı var diye. Toplu hareket etse o koltuktan o bakanı 1 günde alaşağı edecek bir meslek topluluğu, her tuzum var diyene hıyar uzatan içlerindeki küt kafalı bireyler yüzünden çok yakında devlette 3-4 bin, özelde de 5-6 bin liraya tamah eder noktaya gelecek, performans tavanı bu rakamlarda sabitlenecek. En büyük özlük hakkı senelik izin, yemek saati boşluğu, vs değildir. Ne kadar maaş veya performans aldığı bile değildir. Çünkü bunlar yöneticilerin iki dudağı arasındadır, bugün var yarın yok. Muayenehanesi olmasa bile istediği anda istediği yerde muayenehane açabilme veya mesaiden sonra özelde çalışabilme hakkı bir Dr'un en büyük, en caydırıcı ve asla feda edilemez özlük hakkıdır, tüm haklar ancak bundan sonra gelir.
0
Cevapla
Dr Hakan
Performans ödemeleri iyi olan hastanelerde sorun yok, ama bizim gibi ortalama 2-3 bin lira verebilenlerde kimse muayenehanesini kapatmadı. Yazıda sanki KHK ile muayenehanelerin kapatılması zorunulymuş gibi muayenehane kapısına yaz asması doğru olmamış hocamızın...
0
Cevapla
dinim imanım para
muayeneler kapanacak o gariban halkın parasına göz dikilmeyecek
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir