Medimagazin logo

Milli Eğitim’in ardından ‘Sağlık’ta da üst düzey dönüşüm kapıda

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'nın teşkilat yasası, çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden düzenlendi.
Milli Eğitim’in ardından ‘Sağlık’ta da üst düzey dönüşüm kapıda
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yeni KHK ile MEB'te taşlar yerinden oynarken, benzer bir değişiklik Sağlık Bakanlığı’nda olacak. Bakanlığın Başbakanlığa sunmak üzere son şeklini verdiği Kanun Hükmünde Kararname ile Hıfzıssıhha, Temel Sağlık, Tedavi ve Personel Genel Müdürlükleri kaldırılıyor. Kurumların yerine Türkiye Halk Sağlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Ürünler, Türkiye Kamu Hastane Birlikleri, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kurumları kuruluyor.

Sağlık Bakanlığı teşkilat yasa tasarısında önemli değişiklikler yer alıyor. 2003 yılında başlayan dönüşüm programını genişletmek isteyen Bakanlık, yeni kurumları hayata geçirecek. Özellikle kamu hastanelerinin yönetimine ilişkin atılan Kamu Hastane Birlikleri için Kamu Hastane Birlikleri Kurumu hayata geçirilecek. Böylece hastanelerin yönetimi baştan aşağıya yenilenecek. Bakanlığın temel taşları olan genel müdürlükler de tarihe karışacak. Hıfzıssıhha Başkanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Personel Genel Müdürlükleri kaldırılacak. Bu düzenlemelerin ardından kurulacak yeni kurumların her biri kendi personelini kendi alabilme yetkisine sahip olacak.

DENETİMLERDE ZAAF OLACAK ENDİŞESİ
        Sağlık Bakanlığı teşkilat yasa tasarısında yapılan en kritik değişikliklerden biri de milyonlarca liralık sağlık yolsuzluklarını ortaya çıkaran Teftiş Kurulu Başkanlığı ile ilgili olacak. Teftiş Kurulu Başkanlığı kaldırılacak, yerine Rehberlik ve Denetim Başkanlığı kurulacak.


        Çocuğa AIDS’li kan verme, usulsüz ödeme, tıbbi cihaz, ve ilaç alımında yolsuzluklar, hastanın sağlam böbreğinin alınması gibi olayları ortaya çıkaran müfettişlerin durumları değişecek. Geçen yıl 153 suç duyurusu raporu, 221 inceleme raporu, 80 tazmin raporu hazırlayan ve devletin kasasından 2 milyar liranın çıkmasını önleyen müfettişlerin müşavir ve araştırmacı unvanıyla başka göreve atanacakları belirtiliyor. Yerlerine denetmenler görevlendirileceği kaydediliyor. Sektör temsilcileri bu durumun sağlıktaki yolsuzluklara dönük deneyimli incelemeyi tarihe karıştıracağı endişesi taşıyor.

milli
eğitim’in
ardından
‘sağlık’ta
da
üst
düzey
dönüşüm
kapıda
Yorum (7)
a.s.
Bu dönüşüm sonucunda başhekimlik, başhekim yardımcılığı, müdür, müdür yardımcılığı, başhemşirelik gibi çakılı kadrolar ortadan kalkacaksa, bakanlğa binlerce kere teşekkür borçlu olacağız. Hastanelerin önündeki en büyük engel 10 yıllarca kadroları dolduran tembel ve işe yaramaz yöneticilerdir.
0
Cevapla
yrgn
valla dönüşe dönüşe bir hal olduk. herşey birbirine girdi..
0
Cevapla
Atila Keskin
Yerinde yönetim ve denetime yol açacak bu düzenlemeler sağlık hizmetinin dağılımına ve yerindeliğine katkı yapar.Ancak çalışanların hak ve özgürlüklerini ipotek altına almamalı.Ayrıca sağlık hizmetinde hastabakıcı bile olamayacak,arkalarındaki siyasiler nedeniyle tepelere yerleşmiş malesef tıp doktoru diplomasına sahip çapsız,beceriksiz ve vizyonsuz idarecilerinden de kurtulmamıza yol açarsa kesinlikle faydalı bir düzenleme olur.Yine Bakan ve Başbakan Recep beyleri hekimlik mesleğinin en önemli kazanımı olan muayenecilik diye aşağıladıkları mesleğimizi serbest icra etme hakkımızı bu sefer tüm hukuksuzluklarla sonlandırdıkları için tebrik ediyorum.Keşke ideal olan bu hakkı verip hekimlerin muayenehane açmaya ihtiyaç duymayacağı şartları sağlayabilselerdi.Tüm hekimler alkışlardı.
0
Cevapla
uzman hekim
haydi artık çıkarın şu teşkilat KHK.sını.haksızlıklar sona ersin.uzman doktordan 3misli fazla döner sermaye alan vasıfsız,hiçbir iş yapmadan oturan başhekim yardımcılarını sahada görelim artık.beyin cerrahından yönetici,başhekim yardımcısı mı olur?bu ülke onu oturup hiç ameliyat yapmadan dünya kadar döner sermaye alsın diye mi uzman yaptı.bu arada il saglık müdürlüğünde de sadece meslektaşlarına eziyet eden,çok bilmiş,yanlızca oturan,hiç bir iş yapmayan kraldan çok kralcı yüzlerce müdür yardımcısı,şube müdürü nü de artık doktorluk yaparken görelim.unutmadılarsa tabi mesleklerini.
0
Cevapla
Tembel
Sayın a.s. 'tembel ve işe yaramaz' olarak nitelendirdiğiniz yöneticilerin arasında az da olsa aldığı her kuruşu haketmek için canla başla çalışan,sorumluluk sahibi,hasta hakkı kadar hekim hakkını da savunan idareciler yok mudur acaba?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir