Medimagazin logo

Medula sistemi" Aile hekimlerine kısıtlanmamalı aksine tamamen açılmalıdır"

Medula sistemi" Aile hekimlerine kısıtlanmamalı aksine tamamen açılmalıdır"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aile Hekiminin  Bilgi Edinme Hakkı

Aile Hekimliğinin ana hedefi, kaydındaki insanı iyice tanımak ve onun sağlığını korumak için  kişinin sağlık danışmanı olmaktır. Bu yüzden birçok tetkik ve tahlil yaptırarak verilebilecek işe başlama, spor yapma, sürücü olur raporlarını Aile Hekimleri verebilmektedir.SGK güzel bir adım atarak Aile Hekimlerinin hastaların aldığı bütün ilaçları görebilmesini sağlamıştı. Böylece Aile Hekimi kendine kayıtlı hastasının tedavileri hakkında bilgi sahibi olmaktaydı. Ayrıca kötü niyetli kişilerin ilaçta yaptığı suistimallerde Aile Hekimlerini de kullanmasını engellenmişti.

Ancak bu çok yetersizdi. Çünkü siz bir kişiye ‘’futbol oynayabilirsin, yüzebilirsin, inşaatta çalışabilirsin, otomobil kullanabilirsin’’ diyorsunuz. Kişinin kendi ve başkalarının hayatlarını ilgilendiren önemli izinlere imza atıyorsunuz.

Aile Hekimlerinin beklentisi sistemin geliştirilip kişinin sağlık geçmişi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek iken, son haberler bilgi edinme hakkımızın daha kısıtlandığı yönündedir. Hastanın ilaçlarını kısmen görmemiz bizim hastalarımızı tanımamızı engellemektedir. Sürücü olur raporu vereceğimiz hastanın gece bir senkop geçirip acile gittiğini bilemezsek, o şahısın diyabet veya bir kalp kapak hastalığı başlangıcında olduğunun nasıl farkına varabiliriz?

Resmi kurumlar tarafından alınan her yeni karar Aile Hekimliğini zorlaştırmakta ve engellemektedir.

Aile Hekimlerinin beklentisi hastalarına yardımcı olmak ve idare tarafından kendilerine verilen sorumlulukları yerine getirmek için kesin kayıtlı kişilerini/hastalarını tanımaktır.

Medula sistemi Aile hekimlerine kısıtlanmamalı aksine tamamen açılmalıdır.
 

 

KONYA AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU

medula
sistemi"
aile
hekimlerine
kısıtlanmamalı
aksine
tamamen
açılmalıdır"
Yorum (10)
Seyfi
Hasta ilaç geçmişini görebilmek herhese avantaj sağlayacağı kanaatindeyim.. Özellikle yeşil ve kırmızı reçete ilaçlar konusunda da.. Gelen hastaların çoğu ilaçlarının ismini anımsayamıyor ve zaman kaybediliyor..
0
Cevapla
Ali Ünalmış
SGK medula'daki kısıtlamaya bir an önce son vermelidir, bu haliyle Medula'dan işimize yarar bilgi almamız mümkün değildir. Üstelik hastamızın ilaç anamnezini doğrusuyla alabilmemiz hastamızın da yararınaydı.. Hem bizden e-reçete isteyeceksiniz, hem de hekimliğimiz için gereken ve kayıtlı kişimizin bizim için mahrem sayılmaması gereken bilgilerine ulaşmamızı engelleyeceksiniz... Öyleyse bize Medula'yı kapatın, e-reçete de göndermeyelim. Sayın SGK yöneticileri, neden tek yönlü işlem yapıyorsunuz?
0
Cevapla
ihacelik
sgk eczane kalfasından esirgemediği bilgiyi asıl suistimali görecek ve hem hastaya hem de sisteme faydası olacak hekimden esirgemektedir. klasik ssk mantığı ve bürokrasisi
0
Cevapla
yakup sivri
dünyada en anlamsız işler hep bizim güzel ülkemizde mi yapılmak zorunda...Eczanelerde herhangi bir kalfa ya da işçi hastaların tüm ilaç ayrıntılarını rahatlıkla görebilirken,''o kişinin'' aile hekimi neden göremiyor...biri nedenini açıklasın bari...
0
Cevapla
Hakan Şen
Aile Hekimleri kendilerine bağlanmış nüfusun her türlü sağlığından sorumlu tutulurken ve giderek yükleri ağırlaştırılırken,hastalarının tedavilerinde-raporlarının tanzimlerinde-her müracaatlarında en değerli özgeçmiş olan ilaç ve rapor bilgisini kısıtlamak ve bunu mahremiyet gibi saçma bir gerekçeye dayandırmak,biz hekimlere yapılmış kasıt ötesi bir saygısızlıktır.Eczane çırağı 1-2 yıllık tüm detaylara ulaşabiliyorken onun tahsili-mahremiyet anlayışı-devlet menfaati hassasiyeti sıfır düzeyinde iken ona bu kolaylığı hekimlere de bu zulmü reva görenler utansınlar bence.Gün olur hizmet alanlar onların yakınları olurlar ve bu kasıtlarından dolayı onlar da mağdur olurlarsa sorumlusu kendileridir.Yazıklar ve lanetler olsun diyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir