Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi ile Kütahya Devlet Hastanesinin tek çatı altında birleşmesinin her iki hastanenin de gücüne güç kattığını ifade eden Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Zehir, güç birliğiyle birlikte sunulan hizmette kalitenin arttığını söyledi. Hastanelerin birleşmesi ve sunulan hizmetler hakkında açıklamada bulunan Başhekim İsmail Zehir konuya ilişkin şunları söyledi; “İllerde bulunan devlet hastanelerin birleştirilmesi Sağlık Bakanlığımızın bütün illerde uyguladığı bir projedir. Nüfusu 200 ve 250 binin altında olan illerde hastaneler tek çatı altında birleştiriliyor. Bu proje birçok ilde daha önce uygulandı. Bu projenin amacı ilk başta acil servislerde uzman hekimleri 24 saat bulundurabilmek. Birleşmeden sonra biz 5 dalda uzman hekim bulundurabiliyoruz. İkinci amaç, personelleri daha etkin kullanabilmek. Hastanelerimizin birleşmesinin ardından Evliya Çelebi hastanemizin merkez binasına ek binamızdan personel aktarımı yaptık. Artan hizmet kalitesini daha da artırmak için böyle bir çalışma yaptık” dedi.
"BİRLEŞMEYLE BRANŞLARIMIZDA EKSİLME OLMADI"
Birleşmeden sonra merkez ve ek binalarında branşlarda eksilmenin olmadığını, her iki binada da hemen her branşın hizmet vermeye devam ettiğini bildiren İsmail Zehir, “Hastanelerimizde daha önce tek olan branşlar tek olarak hizmet vermeye devam etmekte. Ancak iki hastanenin birleşmesinden kaynaklanan bir branş eksilmesi olmadı. Branşlarda hizmet veren hekim sayımızı hizmet binalarımızın yataklı veya yataksız servisler olarak belirliyoruz. Tabi biz bu belirlemeleri yaparken halkımızın alışma döneminde çeşitli sıkıntılar da yaşadık. Otomasyon ve randevu sistemimiz de değişti. Hastalar hastanelere gelmeden telefonla ya da internetten randevu alırlarsa gideceği hekimin hangi binada olduğunu çok daha kolayca bulabilir. Hasta randevu almadan hastaneye gelmişse geldiği hekimi burada bulamayabiliyor. Yaşanan sıkıntılar genellikle bu yönde. Biz hastane idarecileri olarak bu sıkıntıları daha önceden öngördüğümüz için hastane binaları arasına servis koyduk. İki hizmet binamız arasında her yarım saatte bir ücretsiz servisimiz mevcut. Buraya gelen hasta eğer hekimini bu binada bulamıyorsa servisimiz aracılığıyla ana binaya giderek orada hekimine ulaşabiliyor. İhtiyaç olduğu müddetçe bu servis hizmetimiz devam edecek. Bu sıkıntı dışında hastalara herhangi diğer bir iş için yönlendirme olmadı. Örneğin hastalarımıza, “Git şu binada film çektir” ya da “Git oradan tahlil yaptır” şeklinde yönlendirmelerimiz olmadı. Çünkü her iki binamızda da bütün imkanlar ve hizmetler mevcut. Yani hastanelerin birleşmesinden kaynaklanan bir güç kaybı, hizmet kaybı kesinlikle olmadı. Aksine güç birliğinden doğan kaliteli hizmet verilmeye başlandı” diye konuştu.
"KÜTAHYA’DA ÖZEL HASTANE BİZE YETİŞEMEZ"
Devlet hastanesi olarak sundukları hizmet kalitesiyle Kütahya’da özel hastaneleri aratmadıklarını kaydeden Başhekim Zehir, “Ben iddia ediyorum Kütahya’da özel hastaneler bize yetişemez. Evliya Çelebi Hastanemizin ana binası mekansal ve bulunduğu konum itibariyle oldukça iyi durumda. Ek binamızda ise eski bir bina olmasının dezavantajı var. Ama sunulan hizmet kalitesinde açısından herhangi bir eksiğimiz yok. Hastanemizde vakalara müdahale konusunda da büyük hizmetler bulunmakta. Örneğin kalp krizlerinde hastaya acil müdahale söz konusunu. Sağlık Bakanlığımız yapmış olduğu yeni bir çalışmayla hastanemize kalp krizi şikayetiyle başvuran hastalara acil müdahale yapılmakta. Damar yolu genişletilebilmekte. Hastanemizde bu imkanların tamamı var” dedi.
"HASTA SEVK SAYIMIZI DÜŞÜRDÜK"
İl dışına hasta sevkinin oldukça az olduğunu kaydeden İsmail Zehir, “Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi olarak ikinci basamak sağlık hizmeti sunmaktayız. Bu hizmetimizle hastaların yüzde 85-90’ınına cevap verebilmekteyiz. Hastane olarak bizim yapamadığımız bir ışın tedavisi var, bir yanık merkezimiz yok. Bunların dışında üniversite hastanelerinde yapılacak bazı ameliyatlar var. Sadece onları hastanemizden sevk ediyoruz. Hastanemizde sunduğumuz hizmetle başka hastanelere sevk edilen hasta sayımızı en asgari seviyeye düşürmeyi başardık. Geçen ayı baz alacak olursak, her iki binamızda da toplamda 5 hastamızı başka hastanelere sevk ettik. Bu rakam geçtiğimiz yıllarda yüzlerin üstündeydi. Ama biz güç birliği ile bu sayıyı düşürdük. Kardiyoloji bölümümüzde neredeyse hiç hasta sevk etmiyoruz. Kalp Damar servisinde ayda 10-12 açık kalp ameliyatı yapıyoruz ki bu sayı geçen yıl toplamda 15 ile 20 civarındaydı bu sene bir ayda o sayılara ulaşıyoruz. Daha önce bu ameliyat için İzmir’den bir ekip geliyordu. Şimdi yaklaşık bir senedir kendi hekimlerimiz bu ameliyatları yapabilmekteler.”
"KOMŞU İLLERDEN HASTA SEVKİ ALIYORUZ"
Hastanede 70’in üzerinde yoğun bakım ünitesinin bulunduğunu, bu durumunda hastalar açısından büyük avantaj olduğunu anlatan Başhekim Zehir, Hastanemizde daha önceleri yoğun bakım ünitesinin azlığından dolayı dışarıya hasta sevk ediyorduk. Şimdi toplamda 70 civarında yoğun bakımımız var. Özellikle yeni doğan yoğun bakımımıza komşu illerden hasta sevki alıyoruz. Manisa’dan, Afyonkarahisar’dan, Bilecik’ten, İnegöl’den hasta sevkleri kabul ediyoruz. Hastanelerimizde bulunan cihazlar ve ekipmanlar birleşmeyle birlikte daha yerinde ve etkin kullanılmaya başlanınca vakalara müdahale etmede de daha etkin rol alınmaya başladı. Bu saydığım tüm hizmetler Kütahya içi bulunmaz birer nimettir.”
"HASTALAR ACİLE DEĞİL DE POLİKLİNİKLERE DAHA ÇOK GELMELİLER"
Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi olarak Kütahya’ya sundukları hizmeti daha sağlıklı bir şekilde sunmaları için hastaların bazı konulara dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Başhekim İsmail Zehir, “Hastanemizde yaşanan belli başlı sıkıntıların başında hastaların polikliniklerden çok Acil Servisi tercih etmelerinden kaynaklanıyor. Hasta genellikle mesai saatleri dışında Acil Servise gelerek kendisine müdahale edilmesini istiyor. Bu durum da acil serviste yoğunluğa neden olmakta. Acilin yükünün fazlalaşması ciddi vakalara ciddi müdahale şansını azaltıyor. Ocak ayı içerisinde 90 bin hastaya polikliniklerde bakıldı, 30 bin hastaya da acil serviste müdahale edildi. Bu sayı acil servis için oldukça yüksek. Hastalar bunun için zamanında polikliniğe gelmelidirler.”
Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Zehir son olarak da Hastanenin ana binası önüne yeni bir acil servis planlarının olduğunu, yapılacak olan yeni acil servisle yükün daha da azalacağını bildirerek yeni acil servisin temmuz ayına kadar bitirilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.