YÖK, geçen hafta yaptığı toplantıda Konya Selçuk Üniversitesi'nin kampüs dışındaki bölümleri Meram Tıp, Ahmet Keleşoğlu Eğitim ve İlahiyat fakültelerinin Konya Üniversitesi'ne bağlanması yönünde tavsiye kararı aldı. Söz konusu tavsiye kararını, beş üniversitede yapılan seçimlerde ilk altı sırayı alan rektör adaylarıyla yapılan mülakatların ardından alan YÖK'e Konya'dan tepki yağdı.
Konya Platformu Derneği Başkanı Mehmet Ali Çelik, YÖK'ün tavsiye kararını "basiretsiz bir yaklaşım, stratejik bir hata" olarak nitelerken Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) Başkanı Ali Akın da, "Yeni seçim yapmış ve rektörünü değiştirmeye hazırlanan bir üniversiteyle ilgili alınmış bu tavsiye kararı, hem şık, hem de doğru değildir. Bu tavsiye kararı, Selçuk Üniversitesi'nde yapılan seçimin ardından rektör atanacak isme ihanettir. Özellikle Meram Tıp, Eğitim ve İlahiyat fakültelerinin ayrılması, Selçuk Üniversitesi'nin taşıyıcı kolonlarının üniversitenin altından çekilmesi anlamına gelmektedir. Bu yanlış tavsiye kararının hükümetten döneceğine inanıyorum." dedi.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak kararı eleştirdi. "Konya Üniversitesi'nin kuruluşu aşamasında dile getirdiğimiz endişeler maalesef doğrulanmaya başladı. Konya'da kurulacak ikinci devlet üniversitesinin "Teknik Üniversite" olarak kurulması gerekirken, iktidarın isteğiyle Konya Üniversitesi olarak kanunlaşmıştır." diyen CHP milletvekili Kart, şimdi de Selçuk Üniversitesi'nin içinin boşaltılmaya çalışıldığını ileri sürdü. YÖK'ün tavsiye kararına tepki gösteren Kart, Konya'nın baskısıyla YÖK'ün tavsiye kararının Bakanlar Kurulu'ndan geri döneceğini umduğunu ifade etti.
SENATO, KARARI KABUL EDİLEMEZ BULDU
Kararın ardından toplanan Selçuk Üniversitesi Senatosu da YÖK'ün tavsiye kararının kabul edilemez bulduğunu açıkladı. Rektör Prof. Dr. Süleyman Okudan başkanlığında toplanan senatoda oybirliğiyle hazırlanan açıklamada, tavsiye kararının 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'na aykırı olduğu hatırlatıldı.
Senato açıklamasında, "Tavsiye kararı hem Selçuk Üniversitesi hem de üniversiteden ayrılması planlanan fakültelere zarar verecek, üniversitenin gelişmesini tersine döndürecektir. Sorulmadan, danışılmadan, istişare edilmeden alınan tavsiye kararı hem üniversiteye hem de ayrılacak fakültede okuyan öğrencilere, görevli akademisyenlere haksızlıktır. Selçuk Üniversitesi'nin temel bölümleri olan Meram Tıp, Eğitim ve İlahiyat fakültelerinin üniversiteden ayrılması Selçuk Üniversitesi'ni maddi ve manevi olarak geriletecektir. Üniversitenin akademisyen sayısı bu bölümlerin ayrılmasıyla yarı yarıya düşecektir. Üniversitenin araştırma-geliştirme fonunu besleyen Meram Tıp Fakültesi'nin henüz eğitim öğretime bile başlamamış bir üniversiteye bağlanması Selçuk Üniversitesi'nin araştırma-geliştirmeye ayırdığı kaynakların dörtte üç oranında düşmesine, dolayısıyla üniversitenin bulunduğu noktadan çok gerilere düşmesine sebep olacaktır." denilerek YÖK'ün tavsiye kararının kabul edilemez olduğu vurgulandı.
YÖK, geçen haftaki toplantısında Selçuk Üniversitesi'ne bağlı Meram Tıp, Ahmet Keleşoğlu Eğitim ve İlahiyat fakültelerinin geçen yıl kurulan Konya Üniversitesi'ne bağlanmasına ilişkin oy çokluğuyla (10'a 8) tavsiye kararı almıştı. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ve Başkanvekili Şaban Çalış, tavsiye kararına şerh yazısıyla birlikte karşı oy kullanmıştı.