Medimagazin logo

Kistik ekinokokkoz ile mücadele konusunda atılan adımlar yetersiz

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok, Türkiye’de kistik ekinokokkoz hastalığında enfeksiyonla mücadele konusunda atılan adımların yetersiz olduğunu bildirdi. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti ve Türkiye Parazitoloji Derneği tarafından, CBÜ Sinema Salonu’nda "Kistik Ekinokokkoz" adlı sempozyum düzenlendi.
Kistik ekinokokkoz ile mücadele konusunda atılan adımlar yetersiz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Sempozyumun açılışında konuşan Prof. Dr. Ok, yeni araştırmaların enfeksiyonun Türkiye’de çok önemli boyutlara ulaştığını gösterdiğini dile getirerek, “Son yıllardaki hukuki düzenlemeler, Kurban bayramları dahil hayvan kesimlerinin daha kontrollü hale gelmesini sağlamışsa da sokak köpekleri konusundaki bazı düzenlemeler, insan sağlığını yeterince gözetmemektedir.” dedi. Kistik ekinokokkozun, diğer birçok enfeksiyona oranla mücadele edilmesi ve kontrol atına alınması, hattâ bazı bölgelerde tamamen ortadan kaldırılması mümkün olan bir enfeksiyon olduğu aktaran Ok, “Bunun için tıp doktorlarının, veteriner hekimlerin, belediyelerin, öğretmenlerin ve hayvan severlerin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Bu sempozyumla bu yönde hareket edilmesini başlatmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye Parazitoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Özcel de kistik ekinokokkozen enfeksiyonunun, Türkiye’de olduğu kadar dünyada da büyük sıkıntılara yol açan önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu söyledi. Özcel, enfeksiyonun insan sağlığını da büyük ölçüde tehdit eden bir hastalık türü olduğunu kaydetti. Enfeksiyon bulunan kesimlik hayvanlar sebebiyle Türkiye’nin önemli ekonomik kayıplar yaşadığını belirten Prof. Dr. Özcel, ülke idaresinde bulunanların dikkatini çekmek için milyarlarca liranın boşa gittiğini gözler önüne sermek gerektiğini belirtti. Özcel, “Mezbahada kesimi yapılan hayvanların karaciğerinde bu enfeksiyondan dolayı görülen kistlerden, binlerce liralık karaciğer atılıyor. Hayvanlar itlaf edilmek zorunda kalınıyor. Bütün bunlar, ülkemiz için önemli ekonomik kayıplar. Bu kayıplar da gözönüne alınarak gerekli önlemler bütün kurumların işbirliğiyle alınmalı.” dedi.

Sempozyuma Manisa Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Eryılmaz, CBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süreyya Sürücüoğlu, Türk Mikrobiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nezahat Gürler, öğretim üyeleri ve doktorlar katıldı.

kistik
ekinokokkoz
ile
mücadele
konusunda
atılan
adımlar
yetersiz
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir