Medimagazin logo

Kanserde hekim-hasta ilişkisi nasıl olmalı?

Kanser tanısı aldıktan sonra hastayı oldukça zor bir dönem bekliyor. Bu dönem sonunda hastalık şifa bulabileceği gibi hastanın kaybıyla da sonuçlanabiliyor. Doktor hasta ilişkisinin güçlü bir şekilde kurulması; yaşam kalitesinin artması ve daha iyi tedavi sonuçlarının elde edilmesine katkı sağlayabilir.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Kanserde hekim-hasta ilişkisi nasıl olmalı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı Batman Bölge Devlet Hastanesi’nden tıbbi onkoloji uzmanı Dr. Mustafa Yıldırım ve arkadaşları tarafından yapılan çalışmada kanserli hastaların, tedavilerini üstlenen onkologlardan beklentileri ve onkologların hastaları ile kuracakları ilişkide kullanacakları davranış biçimlerini araştırıldı.

 

Araştırmada Türkiye’nin farklı bölgelerinde kanser tedavisi ile ilgilenen 5 farklı merkezden hasta alındı. Araştırmacılar tarafından hazırlanan, hastaların sosyodemografik özelliklerini, hastalık ile karşılaştıklarındaki davranışlarını ve doktorlar ile ilgili beklentilerine yönelik soruları içeren anket uygulandı.

 

Çalışmaya 103’ü (yüzde 47) kadın, 117’i (yüzde 53) erkek toplam 218 hasta alındı. Hastaların yüzde 51’i hastalığı hakkında biraz bilgiye sahipken, tatmin edici derecede bilgiye sahip olanların oranı yüzde 39 idi.

 

Hastaların yüzde76.8’i tanının kanser olduğunun doğrudan söylenmesi, yüzde 20’si bu tanının kesinlikle söylenmemesi gerektiğini belirtti.

 

Eğitim durumu ile tanının söylenmesi arasında anlamlı ilişki saptandı. Üniversite mezunlarında tanının kanser olduğunu söylenmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 94 iken, bu oran eğitimi olmayanlarda yüzde75 olarak saptandı.

 

Onkoloji doktorunun beyaz önlük giymesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde78 iken hastaların yüzde 22’si beyaz önlük giyilmemesi gerektiğini düşünüyordu.

 

Onkoloji doktorunun hasta ile iletişimi sorgulandı. Hastaların yüzde 98.1’i onkoloji doktorunun kendileri ile tıbbi terimler kullanmadan günlük bir dille konuşması gerektiğini düşünüyordu.

 

Ulusal Kanser Kongresinde sunulan çalışmanın sonuç bölümünde ise kanser tedavisinin her aşamasında, hastaların yaşam kalitesindeki bozulmayı azaltmak ve olumlu sonuçlar alabilmek için, hastaların bilgi ve destek ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği belirtildi. İyi bir hasta-hekim ilişkisinin tedaviye uyumu arttırdığı belirtilirken aynı zamanda tedavi maliyetlerinin azalmasına da katkıda bulunacağına dikkat çekildi.

kanserde
hekim-hasta
ilişkisi
nasıl
olmalı?
Yorum (1)
dralpi
Valla Onkologlara evre 4 metastatik terminal dönem vakalarda hasta yakınlarını olacaklara alıştırmayı da eklsek iyi olur.. Çünkü solunum arresti ile yoğun bakıma aldığımız hastaların yakınları 2-3 güne çıkacaklarını sanıp bize dotor hanım/bey öyle dedi vb.. cümlelerle hem durumu zorlaştırıyorlar hem de kendilerine eziyet ediyorlar.. Tabi ex vb. durumunda aşırı ajitasyon hakaret vb. cabası
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir