Medimagazin logo

"Kalp sesi romantik bir müziğe benzer"

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Ural, ''Her yıl ülkemizde 430 bin ölümden yaklaşık 205 bini kalp damar hastalıklarından kaynaklanıyor'' dedi.
"Kalp sesi romantik bir müziğe benzer"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

KOÜ Tıp Fakültesince Morfoloji Toplantı Salonu'nda başlayan 4. Ulusal Öğrenci Kongresi'nde konuşan Ural, yapılan araştırmalarda Türkiye'de ölüme sebep olan hastalıkların yüzde 40'ının dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandığını söyledi.
    

Toplum sağlığını ve yaşamını en fazla tehdit eden hastalıkların dolaşım sistemi hastalıkları olduğunu anlatan Ural, dolaşım sitemi hastalıklarının kadınların yüzde 44'ünde erkeklerin yüzde 36'sında görüldüğünü vurguladı.
    

Kalp krizi ve hipertansiyon gibi hastalıkların sık görüldüğünü vurgulayan Ural, şunları söyledi:
     ''Her yıl ülkemizde 430 bin ölümden yaklaşık 205 bini kalp damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Bu her gün 565 ölüm, her iki buçuk dakikada bir ölüm anlamına geliyor. Türkiye'de kalp ve damar hastalıklarına bağlı meydana gelen ölümlerin oranı Avrupa ülkelerine göre yüksek. Bu yüzden aşırı şişmanlık, diyabet, hiper tansiyon gibi hastalıkların önüne geçilmesi gerekir. Doktorlar hastalarının onlara ne söylediğini kulaklarını iyice açıp dinlemek durumunda. Hastanın söylediklerini iyice dinleyerek hastanın söyleyemediklerini bile dinlemek durumunda. Doktorların son derece hassas bir kulağa sahip olması lazım. Onun dışında hastasının vücudundan çıkacak olan sesleri dinlemek zorundadır.''
    

Hekimlerin, hastaların vücudundan gelen sesleri iyi duyduğunu kalpten gelen sesin de romantik müziğe benzediğini söyleyen Ural, şöyle dedi:
    

''Çinliler, müziği kalbin sesine benzetirler. Kalp seslerine baktığımız zaman dakikada 140-160 atan bir çocuğun kalp sesi rock müziğe, gençlerin pop müziğine, orta yaşlıların Latin müziğine ve daha ileri yaşlar da klasik müziğe ve türkülere benzer. Hekimler müziği sadece tanı için değil tedavi için de kullanmışlardır. Zamanında ilaçlar ve teknoloji yokken hekimler müzikle hastaların etrafında dans edip müzik çalmayı tercih etmişlerdir. Bu şekilde hastalar tedavi edilmeye çalışılmıştır. Edirne'deki Darul Şifa Hastanesinde de hekimlerimiz müziği sağlık amacıyla kullanmışlardı.''
    

Pazar günü sona erecek kongreye 25 üniversiteden 450'den fazla tıp öğrencisi ve akademisyenin katıldığı öğrenildi.

"kalp
sesi
romantik
bir
müziğe
benzer"
Yorum (2)
Osman D
İnsan konuşmuş olmak için konuşmamalı. Anlattığından yaşam ve bilimsellik adına dinleyenler birşeyler çıkarabilmeli. Açıkçası kalp sesini ben de çok dinledim. Hiç bir romatizm hissetmedim, duygulanmadım. Lütfen biraz ciddi olalım.
0
Cevapla
destek liyorum
Değerli Dilek Ural hocamız, yanlış hatırlamıyorsam; insan vücudunda bir hekimin duyabileceği üç türlü muayene sesi vardır, batın, akciğer ve kalp sesi. bunlardan en güzel ve romantik olanı kalp sesidir gibi hoş ve doğru bir cümle paylaşmıştı. cümle eksik bir şekilde belirtilince yapılan yorumlar kırıcı ve yanlış oluyor. Değerli Hocamı güzel konuşmasından dolayı tebrik ederim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir