Medimagazin logo

Kadın doğum uzmanına 4 milyonluk ‘Down sendromu’ davası

Malpraktis davaları en çok down sendromlu doğan çocuklar için açılıyor. Kadın doğumcuları mağdur eden bu davaların son mağduru ise Sağlık Bakanlığı oldu. Çocuğu down sendromlu olan N.K., bakanlığı 4 milyon lira tazminata mahkum ettirdi. Karar kesinleşirse bakanlık ve doktorlar yüklü tazminat cezaları alabilir.
- Aybike Eroğlu / YENİ ŞAFAK
Kadın doğum uzmanına 4 milyonluk ‘Down sendromu’ davası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Doktorları canından bezdiren malpraktis davalarının en yaygını down sendromlu olarak dünyaya gelen çocuklar için açılıyor. Kadın doğum hekimlerini çalışamaz hale getiren bu davaların son mağduru ise Sağlık Bakanlığı oldu. Çocuğu down sendromlu olan N.K isimli bir kadın, açtığı dava ile Sağlık Bakanlığını, 4 milyon lira tazminata mahkum ettirdi. Karar kesinleşirse hem Bakanlık hem de hekimler için yüklü tazminat cezaları ile karşı karşıya kalacak.

Testlere geç kaldı

Ankara’daki davada 38 yaşındaki N.K. 9 hafta 2 günlük gebeyken bir kamu hastanesine kontrol için gitti. Bu kontrolde doktor B.S., ‘Yaşınız ileri, bebeğinizin down sendromu riski olabilir’ diyerek uyarıda bulundu ve hastayı tanı testi yaptırması konusunda bilgilendirdi. Bu bilgiyi alan N.K., bebek 14 hafta 4 günlük olana kadar bir daha doktora gelmedi.

Geldiğinde ise N.K.’ya, down sendromunun tespiti için yapılan testlerin zamanının geçtiği ve gebeliğin bu haftasında uygulanamayacağı belirtildi. N.K. ilerleyen süreçte de tahlil zamanlarını geçtiği için çocuğunu dünyaya getirdi. Buna rağmen Sağlık Bakanlığına tazminat davası açtı. Ankara İdare Mahkemesi’nde görülen davada heyet, Sağlık Bakanlığı’nı aileyi bilgilendirmediği gerekçesiyle kusurlu bulup 4 milyon lira tazminata mahkum etti.

Mesleği yapamazlar

Davaya konu olan hekimin 30 yıllık kadın doğum uzmanı olduğunu ve şu an emekliye ayrıldığını belirten Avukat Ayşe Gül Hanyaloğlu, “Günde 85 gebe muayene eden bir kadın doğumcunun, gebeye izah ettiği her bilgiyi belgelemesinin imkanı olup olmadığını değerlendirmek gerekir. Bu koşullar ortadayken tazminatların kadın doğum hekimlerine rücu edilmemesi gerekiyor. Aksi halde mesleklerini yapılmaz hale gelecekler” diye konuştu.


 

malpraktis
kadin dogum
down sendromu
Yorum (26)
Hakan
bahçeye dolu sigortası yaptırdım, beklenen toplam gelirin yüzde onunu ödedim. gebelik takibi için bana 400 bin lira öderlerse , benden 4 milyon isteyebilirler. yanlış olan bedava doktordan para istenmesi. bu dünyada örneği olmayan bize mahsus bir durum ttb bu durumu anayasa mahkemesine gitmeli
10
Cevapla
yk
hata gebededir.hamile olduğunu bildiği an aile hekimine hamilelik kaydı yaptırmalıydı.yaptırmadığı için sıkıntı oluşmuştur.
10
Cevapla
türkay özcan
bence 4milyon az olmuş nede olsa ayda 150bin tl maaş alıyoruz 10 milyon açılmalıydı dava
10
Cevapla
ö.y.
evet,2 yıldır yazdım,anlattım ama sadece kişisel sorunum olduğunu ima ederek ve dudak bükerek bakanlara kapak olsun.bu down sendromu sorunu değil .bu ''bilgilendirme '' sorunu .tüm camiayı etkileyecek zaman içinde bugünlerde mecliste görüşülen malpraktis yasasına ekleme yapılmaz ise o zaman yandık.
17
Cevapla
Ömer Hayyam
85hasta/güne bakanlığın izin vermesi suçtur... normali 20 hasta/gün gebenin 9.w da doktora gelmesi; anne ihmalidir. 14.w yani 5w sonra gelmesi mükerrer anne ihmalidir. gebe 41. yaş olup genetik doktoruna gitmemesi katmerli anne ihmalidir. mahkeme yolunu bilen genetik doktor yolunuda bilir.
18
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir