Medimagazin logo

'İyi niyetli ve eğitimli bir hekim sınırlı sayıda tetkik ile tanıya gider'

Prof. Dr. Özgen, "İyi niyetli ve eğitimli bir hekim sınırlı sayıda tetkik ile tanıya gider. Ancak hekim kalitemiz de iyi durumda olmadığından gereksiz test talebi yüksektir. Eğitimli hekimin tanı doğruluk ve tedavideki başarı oranı yüksektir. Eğitimi niteliksiz olan hekimler ise muhtemel tanılara göre geniş kapsamlı tedavi seçeneklerini tercih edeceği için maliyet artacaktır. Doğru tanı konulmamış her hasta, potansiyel zarar kaynağıdır." dedi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
'İyi niyetli ve eğitimli bir hekim sınırlı sayıda tetkik ile tanıya gider'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünsal Özgen, Akademik Akıl platformunda  kaleme aldığı "Kamu Hastanelerinin Ekonomik Durumu ve Karar Vericiler" başlıklı köşe yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Kamu hastaneleri, kar amaçlı kuruluşlar değildir. Ancak, zarar amaçlı kuruluşlar da olmamalıdır. Kendi giderlerini karşılayacak veya en az zarar ile hizmet verebilecek seviye ideal ekonomik durumdur.

Halen yürürlükte olan gider veya ciro esaslı bütçe uygulamaları ile hastane giderlerinin artmış olduğu ve daha da artacağı aşikardır. Şayet stratejik karar hatalı ise, taktiksel değişiklikler ile başarılı olunamaz. Ancak, strateji doğru olsa bile taktik düzeyindeki hatalar da başarıya engel olur.

Kamu hastanelerinin gelirlerini artırma kapasiteleri sınırlıdır. Sundukları hizmetin tek alıcısı devlettir ve ücretler SGK tarafından belirlenmektedir. Hastanelerin fiyat belirleme yolu kapalı olduğundan gelirlerin artırılması zordur. Ancak, giderlerin azaltılması mümkündür.

Hastanelerin ana gider kalemleri ise; sarf malzemesi, ilaç, makine-teçhizat, hizmet alımları ve işletme giderleridir. Bu giderlerin karar vericileri ise taktiksel düzeydeki en önemli oyunculardır. Hekimler ve başhekimler kurum düzeyindeki karar vericilerdir.

Hekimler; tanı için hangi test ve görüntüleme işleminin yapılacağına, tedavi için hangi ilaçların kullanılacağına karar verirler. Cerrahi işlemlerde ise hangi operasyonun yapılacağı ve hangi malzemelerin kullanılacağına hekimler karar verir.  İyi niyetli ve eğitimli bir hekim sınırlı sayıda tetkik ile tanıya gider. Ancak hekim kalitemiz de iyi durumda olmadığından gereksiz test talebi yüksektir. Eğitimli hekimin tanı doğruluk ve tedavideki başarı oranı yüksektir. Eğitimi niteliksiz olan hekimler ise muhtemel tanılara göre geniş kapsamlı tedavi seçeneklerini tercih edeceği için maliyet artacaktır. Doğru tanı konulmamış her hasta, potansiyel zarar kaynağıdır."

Yazının tamamı için tıklayınız.

prof dr unsal ozgen
akamdemik akil
kamu hastaneleri
ekonomi
Yorum (7)
nevzat kulukçu
ben aynı şeyi desem 5 metre toprağın altına gömer bir de beton atarsınız.
1
Cevapla
Heee heee
o dediğin 2006 yılında. bu hafta 5200. uzaman hekime dava açıldı diye. her hafta. skor haberi yapıldığında. bitti . hekimi gömmek için açık ararken neden bt istenmediği. vs. şeklinde adli tıp raporları kullanıldı .ilçede hemogram dışında birsey yokken. bunların hesabını mahkemelerde bana sordl
4
Cevapla
NH
su 100 derecede kaynar.
1
Cevapla
doktor
kötü niyetli ve eğitimsiz bir hakimde o doktorun canına okur...lafa bak sanki hukuk ülkesiyiz..
7
Cevapla
gökhan
eğitimi niteliksiz hekimliği kabul etmiş olmamız güzel bir başlangıç..
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir