Medimagazin logo

İş yeri hekimlerini de ilgilendiren madde TBMM'de kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 7 maddesi kabul edildi, 2 maddesi metinden çıkarıldı.
İş yeri hekimlerini de ilgilendiren madde TBMM'de kabul edildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Kabul edilen maddelere göre, işverene teknik rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, görev aldığı iş yerinde göreviyle ilgili mevzuat ve teknik gelişmeleri göz önünde bulundurarak iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili eksiklik ve aksaklıkları, tedbir ve tavsiyeleri belirleyecek ve işverene yazılı olarak bildirecek.

Bildirilen eksiklik ve aksaklıkların acil durdurmayı gerektirmesi veya yangın, patlama, göçme, kimyasal sızıntı ve benzeri hayati tehlike arz etmesi, meslek hastalığına sebep olabilecek ortamların bulunmasına rağmen işveren tarafından gerekli tedbirlerin alınmaması halinde, bu durum iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanınca, bakanlığın yetkili birimine, varsa yetkili sendika temsilcisine yoksa çalışan temsilcisine bildirilecek. Bildirim yapmadığı tespit edilen iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının belgesi 3 ay, tekrarında ise 6 ay askıya alınacak.

Bu bildirimden dolayı işvereni tarafından iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının iş sözleşmesine son verilemeyecek ve hiçbir şekilde hak kaybına uğratılamayacak. Aksi takdirde işveren hakkında bir yıllık sözleşme ücret tutarından az olmamak üzere tazminata hükmedilecek. Kötü niyetle gerçek dışı bildirimde bulunduğu mahkeme kararıyla tespit edilen kişinin belgesi ise 6 ay askıya alınacak.

-"Durdurulma kararı, kolluk marifetiyle uygulanacak"-

Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve ihale ile alınan işlerde; teknolojik gelişme, iş gücü kapasitesinin artırılması, üretim metotlarında yenilik gibi bir kısım unsurlar sağlanmadan, üretim veya imalat planlarına, iş programlarına aykırı hareket edilerek üretim zorlaması nedeniyle hayati tehlike oluşturacak şekilde çalışma biçimleri, işin durdurulma sebebi sayılacak.

İş yerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Ölümlü iş kazası meydana gelen maden iş yerlerinde, kusuru yargı kararıyla tespit edilen işveren, 2 yıl kamu ihalelerinden yasaklanacak.

İş yerlerinde işin durdurulması kararı, kolluk kuvvetleri marifetiyle uygulanacak.

Tasarıya eklenen fıkrayla, maden iş yerlerinin hangilerinde sığınma odalarının kurulabileceği ve bu odaların teknik özelliklerine dair usul ve esaslar, bakanlıkça bir yıl içinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek. Bu teknik özellikler, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak belirlenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu düzenlemeyle ilgili, "Bütün grupların katkılarıyla sığınma odalarıyla ilgili düzenlemeyi gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Uzlaşma ortamı gayet güzel" dedi.

-Takip sistemi 2016'da başlayacak-

İş kazası ve meslek hastalığına ilişkin yaptırımlar, doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanacak.

İş sağlığı ve güvenliği eğitimi vermeyen işverene, her aykırılık için ayrı ayrı çalışan başına 500 lira, işin durdurulması nedeniyle işsiz kalanlara ücretlerini ödeme veya başka iş verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverene ihlale uğrayan her çalışan için aykırılığın devam ettiği her ay için bin lira, çalışanlarına standartlara uygun ve CE işaretli kişisel koruyucu donanım temin etmeyen işverenlere çalışan başına 500 lira, yeraltı maden işletmelerinde çalışanların bulundukları yeri ve giriş çıkışlarını gösteren takip sistemini kurmayan işverenlere çalışan başına 500 lira para cezası verilecek.

Para cezaları çalışan sayısı ile iş yerinin tehlike sınıfına göre yüzde 100'e kadar artırılacak. İşin durdurulması halinde, durdurmaya sebep olan fiilden dolayı idari para cezası uygulanmayacak.

Madenlerde bulunulan yer ve giriş çıkış takip sistemini kurma yükümlülüğü 2016 yılının başında yürürlüğe girecek.

Uygulanacak idari para cezaları, bakanlık tarafından çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde kullanılacak.

Çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinin (B) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü 1 Ocak 2018, tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinin (C) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü 1 Ocak 2017'ye kadar yerine getirilecek.

-Çıkarılan maddeler-

Çalışanların kişisel koruyucu donanım kullanmaması, makine ve teçhizatın koruyucusunu etkisiz hale getirmesi, işle ilgili güvenlik kurallarına uymaması nedeniyle ayrı ayrı üç defa yazılı olarak uyarılması halinde, iş sözleşmesinin haklı nedenle derhal fesih hakkı doğmasına ilişkin madde ile 6 ay içinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirme yükümlülüğünü yerine getiren işverenlere geriye dönük idari para cezası uygulanmamasına yönelik düzenlemeler tasarıdan çıkarıldı.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, 9. maddenin kabul edilmesinden sonra verdiği aranın ardından komisyon ve hükümetin yerini almaması üzerine, birleşimi, saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Öte yandan, 24. dönemin sonuna yaklaşılması dolayısıyla, milletvekilleri, Genel Kurul çalışmaları sırasında fotoğraf çektirdi.

i̇ş
yeri
hekimlerini
de
ilgilendiren
madde
tbmm'de
kabul
edildi
Yorum (7)
Mücahit Altuntaş
Sayın Çalışma Bakanlığı , Sağlık bakanlığı yetkilileri İşverene teknik rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının MAAŞINI ! işverenden alması sizce doğru mu ? İş anlayışını etkiler mi?Bu ihmtimal baştan berteraf edilmeli mi? Maaş ve işverene bağlı çalışmanın yapılan işi etkileme potonsiyeli yüksektir.Soma'da benzeri sorunları ve göz göre göre ihmaller zincirlerinin nelere yol açıldığı müfettişlerin raporlarında basına da yansımıştır.İhmaller zinciri demek hafifi kalır anlamında idi! Bu husus neden görmezden geliniyor ? Çok önemlidir ve özerk çalışmaları , ücreti aynı işyerinden almamaları gerekir.Fıtrat gereği farklı ve özerk bir kurum tarafından ücretlenmeli. Düzenlemelerin esas itibariyle bu bağıntı ve ilişkiyi yeteri kadar dikkate almadığı görülmektedir. Bilgilerinize ve dikkatinize sunuyorum. Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı 03/04/2015
0
Cevapla
m. murat
Maaşını ödeyen patronunu devlete gambazla. Var mı böyle bir babayiğit doktor?! Var mı böyle ultra dürüst iş dünyası?!
0
Cevapla
ali veli
Aynen arkadaslara katılıyorum. Patron istediği zaman sözleşmeyi feshedebiliyor. Hem etmedi diyelim benden nefret eden bir isyerine nasil gidebilirim ? Ayrıca koruyucu donanım cok pahaliymis gibi isveren almaktan kaciniyor yada işçiye aldırmaya uğraşıyor. Defalarca uyarilara rağmen kan tahlili odyo pa film çekmeyen gozune buyuk gelen işyerleri var. Gezici araçlar da yasaklandı. Bu tetkikleride işçiler odesin diyorlar karman çorman bir halde ...
0
Cevapla
dr
Mücahit bey: bu açıklar bilerek bırakılıyor. Bir iş kazası veya meslek hastalığında milyon dolarların sahibi bir patronu asgari ücretli bir işçinin mağduriyeti yüzünden içeri tıkmamak için yapılıyor. Patronun önüne tampon olarak işyeri hekimi ve işgüvenliği uzmanı konuluyor. Patronun hata yaparsa bildir yoksa suçlusun demektir bu.Bildirmen gerekir ama bildiremezsin ve kaza olduğunda sorumlusu sen olacaksın sakın bunu patrona bildiripte adamı yakma denilmektedir. Kasten bu açık bırakılarak patronun yemesi muhtemel cezanın ödetileceği şamar oğlanları hazır tutulmaktadır. Hani mafya babaları bir suç işler ve sonra polise bir kiralık adam gönderir o adam suçu üstlenir ya filimlerde, öyle birşey. Patronun işlemiş olduğu suçlardan doğacak cezalara ücret karşılığında paravan oluyor işyeri hekimi. Neymiş; patronunu ispiyonladı diye işten 1 yıl atılamazmış işyeri hekimi. O sebepden değil başka sebepten atar. Hem neden işten atsın sana 1 yıl kan kusturmak, burnundan fitil fitil getirmek varken. Patronunu ispiyonlayan işyeri hekimi diye şanın yürürse bir yıl sonra işten atılınca hangi patron sana iş verir. Harakiri yapmaktır bu. Bu maddeler gözden kaçtığı için böyle olmuş değil. Böyle tasarlanıyor. Patronun şikayet etmen gerekiyor ama etmeyeceksin ki bir kaza-hastalık halinde cezayı sana kesebilelim. Kasten bilerek böyle işlemesi için yapılmıştır. BUDUR!
0
Cevapla
Adem
Işyeri hekimi maaşını bağımsız bir fondan almadikca bu 'gammaz' maddesi asla işlemez. Bunu Bakanlik da biliyor, üç Maymunu oynuyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir