Medimagazin logo

İngiltere'de 'doktorluk mesleği' tehlike altında

İngiltere'de son olarak yayınlanan "İyi Tıbbi Uygulamaları"nda doktor ve anestezi yardımcılarının da olması tartışma yarattı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İngiltere'de 'doktorluk mesleği' tehlike altında
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - İngiltere'de geçtiğimiz yılın sonunda yaşanan tartışmalar yeni bir belgenin yayınlanmasıyla daha da alevlendi. 2 yıl eğitim almış "doktor yardımcıları"nın sağlık sistemine dahil olması tartışılırken, şimdi de doktor yardımcısının aynı rehbere uyacak olması tartışmayı daha da alevlendirdi.

BMJ'de yayınlanan "Helen Salisbury: Tıp mesleğinin sınırları bulanıklaşıyor" başlıklı makalede ise genel anlamda şunlar ifade edildi:

Genel Tıp Konseyi'nin 2024 rehber dokümanı olan 'İyi Tıbbi Uygulamalar'ın ortaya çıkışı, tıbbi standartların ve düzenleyici gözetimin evriminde çok önemli bir ana işaret ediyor. Geleneksel olarak doktorlara yönelik olan bu kılavuzun son versiyonu, doktor yardımcıları ve anestezi yardımcıları da dahil olmak üzere daha geniş bir tıp profesyoneli kategorisini kapsayacak şekilde kapsamını genişletiyor. 

Bu genişleme, daha geniş bir tıbbi rol yelpazesinde mesleki davranışları destekleme amacı açısından mantıklı olmakla birlikte, bu meslekleri denetleyecek uygun düzenleyici kurum konusunda tartışmalara yol açtı. Lordlar Kamarası'nda dile getirilen endişeler, 1983 Tıp Yasası'nı değiştirmeye yönelik mevzuat Parlamento'da ilerlerken, tıp camiasının karşı karşıya olduğu durumun ciddiyetinin altını çiziyor.

Krize yol açtı

"Tıp profesyoneli", "tıp pratisyeni" ve "doktor" arasındaki ayrım -ya da bu ayrımların eksikliği- giderek bulanıklaşmış ve meslek içinde derin bir kimlik krizine yol açtı. Bu terimlerin yeniden tanımlanması, yalnızca "doktor" unvanıyla ilişkilendirilen prestiji azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda tıp alanındaki kişilerin nitelikleri ve rollerine ilişkin bir kafa karışıklığı katmanı da ortaya çıkarıyor. Doktor yardımcılarının ve anestezi yardımcılarının "tıp uzmanları" şemsiyesi altına dahil edilmesi, bu manzarayı daha da karmaşık hale getirmekte ve geleneksel tıbbi uygulama ve uzmanlık algılarına meydan okuyor.

Genel Tıp Konseyi'nin temel misyonu -tıp doktorlarının nitelikleri konusunda kamuoyunda güven yaratmak- şimdi benzeri görülmemiş bir sınavla karşı karşıya. GMC sicilinin farklı eğitim ve uzmanlık seviyelerine sahip profesyonelleri kapsayacak şekilde genişletilmesi, halkın tıbbi bakım sağlayan kişilerin niteliklerini ayırt etme becerisi hakkında kritik sorular ortaya çıkarıyor. Kafa karışıklığı potansiyeli, tam nitelikli doktorlara kıyasla sınırlı eğitimlerine rağmen doktor yardımcılarına yanlışlıkla reçete yazma haklarının verildiği ve doktorların rotalarına yerleştirildikleri, mesleki yeterlilik ve sorumluluk sınırlarını bulanıklaştıran olaylarla daha da artıyor.

Sağlığı da tehlikeye atıyor

İngiliz Tabipler Birliği (BMA) ve üye doktorları, mesleki sınırların bu şekilde aşındırılmasından derin endişe duyuyor. Bu korku yersiz değil; doktor olmayan tıp uzmanlarının geleneksel olarak birincil tıbbi yeterliliğe sahip olanlar için ayrılmış rollere asimile edilmesi, yalnızca bu niteliklerin değerini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda hastalara sunulan bakımın kalitesini de potansiyel olarak tehlikeye atar.

ingiltere
doktor
doktor yardimcilari
bmj
Yorum (1)
tehlike !
doktorluk mesleği her yerde tehlike altında, tehlike yerine göre değişiyor. mesela bizde bu mesleği icra ederken şehir eşkiyası, maganda tabir edilen insanımsılardan dayak yeme , öldürülme tehlikesi mevcut.
30
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir