Medimagazin logo

"İngiltere'de aile hekimlerinin iş yükü arttı, sistem tıkandı"

Dünya Aile Hekimleri Birliği Avrupa Bölgesi Yönetim Kurulu üyesi ve Avrupa Aile Hekimliği Araştırma Ağı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ungan, aile hekimlerinin üst basamaktaki hastanede yapılan tüm tetkik ve tedavilerden haberdar olmasıgerektiğini bildirdi.
"İngiltere'de aile hekimlerinin iş yükü arttı, sistem tıkandı"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof. Dr. Mehmet Ungan yaptığı açıklamada, Avrupa genelindeki bir çalışmaya göre Türkiye'deki aile hekimliği sisteminin "orta düzeyde" olduğunu söyledi. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin iyi olduğu ülkelerde aile hekimliği sisteminin de iyi olduğuna dikkati çeken Ungan, "İyi işlediği düşünülen ancak hiç de öyle olmadığı görülen ülkeler de var" dedi.



Türkiye'de geçmişte var olan sağlık ocaklarıyla topluma yönelik uygulamaların güçlü olduğunu, aile hekimliğiyle de bireye yönelik uygulamaların güçlü hale geldiğini ifade eden Ungan, "İyi bir aile hekimliği sisteminde bu iki yönün de dengeye oturtulması lazım. Koruyucu sağlık hizmetleri bağlamında bu denge sağlanırsa kalıcı, uzun süreli, sürdürülebilirliği olan bir sistem inşa edilebilir" diye konuştu.
 

Sevk zinciri

İkinci ve üçüncü basamaktaki hasta yoğunluğunun azaltılmasına yönelik zaman zaman Türkiye için de önerilen "Sevk zinciri" uygulamasını değerlendiren Ungan, şunları kaydetti: "Aile hekimi bir hastası için ön tanı koyduysa bir üst basamaktaki tanı ve tedavinin en kısa sürede yapılmasının garantisi olmalıdır. Bunun için örneğin 2 haftalık bir süre makuldür. Mesela İngiltere'de aile hekimlerine büyük bir iş yükü verildiği ve bu süre çok uzun tutulduğu için sistem iyi işlemiyor. İyi bir aile hekimliği sisteminde hastaneye gitmek isteyenlerin sayısı son derece düşüktür. Bu sistemi en iyi oturtan ülkelerden biri Hollanda."

Aile hekimi ile üst basamaktaki sağlık kuruluşu arasındaki iletişimin iyi olmasının önemine dikkati çeken Ungan, "Aile hekimleri üst basamaktaki hastanede yapılan tüm tetkik ve tedavilerden haberdar olmalı, hastaya uygulanan işlemleri kullandığı ilaçları iyi bilmelidir" diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Ungan, aile hekimliğinde tarama testlerinden ziyade periyodik muayene sistemi getirilerek erken tanı konusunda büyük bir adım atılabileceğini söyledi.


15-19 Mayısta düzenlenecek 12. Ulusal Aile Hekimliği Kongresi'nde Türkiye ve dünyadaki uygulamaların ele alınacağını bildiren Ungan, kongrede, dünyada bu konuda söz sahibi olmuş önemli uzmanların görüş ve önerilerini dile getireceğini belirtti.

"i̇ngiltere'de
aile
hekimlerinin
yükü
arttı
sistem
tıkandı"
Yorum (20)
Mücahit Altuntaş
İş yükü anlamında "global" bir sorunla karşı karşıyayız. Sağlığın fetişleşmesi , pazara sunulması , organ hekimliğine , sonuçta yabancılaşma sorununa bağlıyorum. Bu açıklama kimseyi kesmiyor.Zaten hiç bir açıklama kesmiyor.Neden mi? İnsan akılcılığını , insaf ve ahlakını kaybederse insan olmaktan çıkar , hayvanlaşma ötesi bir durum yaşanır.Çünkü hayvan en fazla kendine kadar , ama asla kendi çapını aşan bir egoizm kurgulayamaz.İnsanın ise etki alanı çok farklı boyutlardadır , çarpıcı , yerle biredici , etkileyicidir.Bakınız son 100yıl yaşanlar.Adam boğzalama kültürleri. Aklın dönüşümü süreci akılcılığını , insaf ve ahlakını kaybedince , egoizm ve hödüklük , ahmaklık patlar.Ahmaklık ve vicdan patlaması yaşanıyor.Kaynak gelir dağılımı. Tıp fakültesi kazanmak bir yana , 6 yıl okumanın yeterli olmadığı bir acayip eğitim sistemi durumuyla , sürekli artan iş ve sağlık harcamlarıyla karşı karşıya kalırız. Artık tırnağın bile bir uzmanı ve ihtisas süresi başlamıştır.Sorun tırnak uzmanın olması değil , tırnak uzmana gereksiz müracatın ahmaklığıdır. Sağlıkta temel hekimlik uygulamasını prestijli ve donanımlı hale getirmezseniz sağlıkta karmaşa , harcama ,akıldışılık kaçınılmaz , mutlak sorundur.Bugüne kadar akıl dışı biçimde yandal ve akademik ünvanı ,sağlık sisteminde akıldışı sürdürdük , sevk sistemini bir türlü ve nedense kurgulayamadık , tam günü hakkıyla uygulayamadık ,dürüt olanı madur ettik , sağlığın baş aktörleri hep siyasiler oldu. Geldimiğimiz nokta budur.Düzelmek için bu güne kadar ne yaptıysak tersini yaparsak , birbirimizi kontrol eden , sorgulayan sistem mümkünse , düzelebiliriz.
0
Cevapla
tayfur kaya
turkiyede aile hekimligi demek rahatca ayda 6-11 bin lira para almak demek.
0
Cevapla
se
Hastalar aile hekimince görülmeli, dosyaları-takipleri yapılmalı, hasta bir düzen içinde gerekirse sevki yapılmalı. İşi biten hasta tekrar aile hekimine gönderilmeli ve doktoruna yapılanları iletmeli(epikriz). Bu hasta artık aile hekimince bilinen bir hastadır. Ancak istenen düzensizlik, performans ve tedaviye dayalı maliyetli bir tıp uygulaması olduğu için, hepsi yalan..yalan derken gerçekten yalan. Sevgili doktor arkadaşlarımız bir ameliyatlar yapıyorlar zannedersiniz "operasyondan çeşitlemeler", herşey var..iddia ediyorum son 2 yıldaki hastaların epikrizlerini okuyun gülmekten kırılırsınız.
0
Cevapla
dr x
Sağlıkta sevk zinciri kesinlikle gelmeli... Yoksa gereksiz harcamalar asla bitmez... Bizim halkımız hastalık hastası haline de gelmiş, bu yüzden kahvehaneler yerine sanatevleri, kütüphaneler vs açılıp, toplumun psikolojik sağlığı da düzeltilmeli, tek aile hekimliğide yetmez.. Halkın psikolojik sağlığı da bozuk, pek ciddiye alınmıyor ama aslında çok ciddi...
0
Cevapla
Uzman Dr
Rahat etmek isteyen aile hekimi olmak istiyor.aynı parayı almak varken niye zahmete girip uzman olsunlarki.bu ülkede okuyan çalışan cezalandırıyor
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir