Medimagazin logo

Hükümetin sağlık açılımları dar gelirli vatandaşları hayata bağladı

Sağlık Bakanlığı'nın, sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahiplerine yeşil kartla ücretsiz tedavi hizmeti sunması başta olmak üzere uygulamaya koyduğu 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' özellikle Doğu ve Güneydoğu halkının yaşam kalitesinde önemli iyileştirmeler sağladı
Hükümetin sağlık açılımları dar gelirli vatandaşları hayata bağladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı'nın, sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahiplerine yeşil kartla ücretsiz tedavi hizmeti sunması başta olmak üzere uygulamaya koyduğu 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' özellikle Doğu ve Güneydoğu halkının yaşam kalitesinde önemli iyileştirmeler sağladı.



Van'da bu ay itibariyle 685 bin kişi yeşil kart kullanarak devletin verdiği sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanıyor. 989 bin nüfuslu Van'ın yüzde 50'ye yakını yeşil kartlı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yeşil kartlının nüfusa oranı ise yüzde 40'ın üstünde. Doğu'da merkezi il konumunda bulunan Van, Sağlık Bakanlığı'nın 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' ve yeni sağlık yatırımları ile büyük bir hamle yaparak; Hakkâri, Bitlis, Muş, Ağrı'nın bir kısmı olmak üzere 3 milyona aşkın nüfusu hizmet veriyor. Van'da 2002 yılı sonlarında Sağlık Bakanlığı'na bağlı 7 devlet hastanesi ve 2 dal hastane bulunuyordu. Van Devlet Hastanesi isim değiştirerek Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu. Zamanla yapılan ek binalarla şehir içine sıkışan hastaneye TOKİ tarafından 400 yataklı yeni hastane inşa edilmeye başlandı. Geçmişte pislikten kokan SSK Hastanesi, Sağlık Bakanlığı'na devredilerek İpekyolu Devlet Hastanesi olarak yeni bir sayfa açtı. Kadın Doğum ve Çocuk hastanesi binası yetersiz geldiği için Çocuk Poliklinikleri için şehir merkezinde 5 katlı ayrı bir bina kiralanarak halka daha modern hizmet vermenin yolu açıldı. Başkale, Çatak, Çaldıran ve Gevaş'ta ilçe hastaneleri açıldı. Bakanlığın son 5,5 yılda kentte yapılan sağlık yatırımlarının parasal değeri 159 milyon YTL'yi geçiyor.

Özel Sağlık kuruluşlarının önünün açılmasıyla 2002 yılında Van'da hiç olmayan özel hastaneler kurulmaya başladı. Halen 235 yatakla hizmet veren Van'da 4 ayrı Özel hastanenin yanı sıra 4 öze tıp merkezi, 5 özel dal merkezi, 5 özel poliklinik vatandaşlara sağlık hizmeti veriyor. Sağlıkta dönüşüm kapsamında 2002 yılında Van genelinde 92 uzman doktor, 117 pratisyen hekim, 1.180 hemşire, ebe ve sağlık memuru bulunuyordu. 2008 yılının son 9 ayı itibariyle hekim sayısı 236'ya, pratisyen hekim sayısı 359'a ve hemşire, ebe ve sağlık memuru sayısı ise 1.739'a çıktı.

Şimdilerde Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak faaliyet gösteren hastanede 2002 yılında 16 poliklinik varken, 2008 yılı sonunda bu hizmet 95 poliklinikte veriliyor. Geçmiş dönemlerde doktorların yüzde 90'ı muayenehane işletirken, döner sermaye paylarında yapılan iyileştirmeler doktorları çalıştıkları kurumlara bağladı. Özel muayene sasıyı yüzde 35'e kadar düştü. İyileşme teknik altyapıya da yansıdı. 2003 yılında 21 olan ambulans sayısı 2008'de 55'e çıktı. Bölgenin iklim şartları sebebiyle kış aylarında kullanılmak üzere 5 kar paletli ve 2 kar üstü ambulans da vatandaşın hizmetine sunuldu.

Van Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Kırgın, sağlık alanında yaşanan değişim ve dönüşümün insanların devlete bakışını değiştirdiğini söyledi. Kırgın, "Daha önce sosyal güvencesi olmayan dar gelirli aileler yakınları hastalanınca hastanelere getirmiyorlardı. Çok ağır bir hasta olunca ancak hastaneye getirebiliyorlardı. Şimdi ise en ufak bir hastalık şüphesi olduğunda vatandaş yeşil kartı olduğu için hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvuruyor." diye konuştu. Van, Cihan

Zaman

hükümetin
sağlık
açılımları
dar
gelirli
vatandaşları
hayata
bağladı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir