Medimagazin logo

Her iki koldan yapılan aşı daha iyi etkinlik gösteriyor

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nden (OHSU) araştırmacılar, COVID-19 aşısı gibi çok dozlu bir aşılar her bir dozunun farklı kollara yapılmasının, vücudun bağışıklık tepkisini dört kata kadar artırabileceğini keşfetti.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Her iki koldan yapılan aşı daha iyi etkinlik gösteriyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - 947 kişi üzerinde yapılan bir çalışma, dünya çapında aşılama tekniklerine yaklaşımımızı yeniden şekillendirebilir. Tarihsel olarak tıp camiası, bir kişinin aşı olmak için seçtiği kola önem vermemiştir. Ancak bu yeni araştırma, ikinci doz için kol seçiminin COVID-19 ve Omicron gibi varyantları da dahil olmak üzere virüslere karşı oluşturulan bağışıklık tepkisinin etkinliğini önemli ölçüde etkileyebileceğini gösterdi.

Antikor yanıtı artıyor

Çalışmaya, COVID-19 aşılarını pandeminin başlarında olan OHSU çalışanları katıldı. Bu katılımcılar, ikinci aşı dozlarını ya ilk dozla aynı kolda ya da "kontralateral" güçlendirme olarak adlandırılan bir yöntemle karşı kolda almak üzere rastgele seçildi.

OHSU tarafından yürütülen bir çalışmada, her iki aşının bir kola uygulanması yerine aşı her iki kola uygulandığında iki doz aşıya verilen antikor yanıtında önemli bir artış olduğu tespit edildi.

Aşılama sonrası çeşitli aralıklarla toplanan serum örneklerini analiz ettikten sonra araştırmacılar, aşılarını alternatif kollardan alan bireyler arasında bağışıklık tepkisinde belirgin bir iyileşme gözlemledi. Bu gelişmiş bağışıklık sadece SARS-CoV-2 virüsünün orijinal türüne karşı önemli olmakla kalmamış, yaklaşık bir yıl sonra ortaya çıkan Omicron varyantına karşı daha da güçlü bir tepki gösterdi.

İki yerde hafıza oluşması sağlanıyor

OHSU Tıp Fakültesi'nde tıp profesörü (bulaşıcı hastalıklar) ve OHSU İş Sağlığı tıbbi direktörü olan çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Marcel Curlin, üniversiteden yapılan bir açıklamada, "Kolları değiştirerek, temelde bir yerine iki yerde hafıza oluşumuna sahip oluyorsunuz" diyor.

Bunu yapmak, her iki kolun lenf düğümlerinde yeni bağışıklık tepkilerini uyarabilir. Bu çift bölgeli hafıza oluşumu, gözlemlenen yüksek bağışıklık tepkisinin anahtarı olabilir.

Diğer aşılara da uygulanabilir

Çalışmanın sonuçları, ikinci dozdan iki hafta sonra bağışıklık yanıtında çok az fark olmasına rağmen, üç hafta sonra virüsü nötralize edebilen antikorlarda önemli bir artış olduğunu ve dört hafta boyunca Omicron varyantına karşı dört kata kadar büyüdüğünü gösterdi.

Bu bulgular, enjeksiyon bölgesinin kollar arasında değiştirilmesi gibi aşılama tekniklerindeki küçük iyileştirmelerin bile aşı etkinliğini artırarak potansiyel olarak birçok hayat kurtarabileceğini gösteriyor. Araştırma ekibi, bu olgunun sadece COVID-19 aşılarıyla sınırlı kalmayıp diğer çok dozlu aşılar için de geçerli olabileceğine inanıyor.

asi
kol
bagisiklik tepkisi
oregon saglik ve bilim universitesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir