Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) tarafından düzenlenen kongrede konuşan Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, tütünün dünya genelinde erkeklerde kansere bağlı ölümlerin ana nedeni olduğunu ve kadınlarda da bu oranın gittikçe arttığının altını çizdi.
Özdemir “Dünyada 2005 yılında tütünden toplam ölüm 5.4 milyon kişi ve bunun 1.5 milyonu kanser ölümüdür. Mevcut durum bu şekilde gittiğinde 2015’te 6.4 milyon tütün ölümü ve 2.1 milyon tütüne bağlı kanser ölümü beklenmektedir. 2030 yılında toplam tütün ölümü 8.3 milyon olacaktır. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki ölümlerin 2002-2030 arasında ikiye katlanacağı hesap edilmektedir” dedi.
Türkiye'de 16 milyon kişi sigara içiyor
Türkiye’de ise her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Özdemir “Önümüzdeki 25 yılda toplam 5 milyon Türk vatandaşımızı bu yüzden kaybedeceğimizi ve sigara ile ilgili hastalıklar için yaklaşık 1.5 trilyon dolar harcayacağımızı tahmin etmekteyiz. Son verilere göre ülkemizde her yıl 30 bin kişi yeni akciğer kanseri tanısı almakta, bu hastaların sadece yüzde 15’i 5 yıl yaşamakta, her yıl 20 bin kişi bu hastalık nedeniyle ölmektedir. Ülkemizde on beş yaş ve üzerindeki yetişkinlerin yüzde 31,2’si (yaklaşık 16 milyon kişi) halen sigara içmektedir. Sigara içimi, erkeklerde yaklaşık yüzde 50, kadınlarda ise yaklaşık yüzde 15 oranındadır” diye konuştu.
Dumansız Hava Sahası uygulaması ile birlikte sigara kullanma oranlarının toplum genelinde yüzde 2,1 azaldığını belirten Özdemir, "Bu oran erkeklerde yüzde 2,7, kadınlarda yüzde 1,4’tür. Bir başka deyişle, sigara içenlerin ortalama yüzde 7’si sigarayı bırakmıştır. Ayrıca, yüzde 21’i toplam içtikleri sigara miktarını, çalışanların yüzde 44’ü mesai saatleri içerisinde sigara içme sayısını azaltmıştır. Yasak olmamasına karşın yüzde 19’u evde sigara içmemeye başlamış, yüzde 21’lik bir kesim ise sadece balkonda içmeye devam etmiş, yüzde 9’u ise evde sigara içme sıklığını azaltmıştır." dedi.