Medimagazin logo

Hekimler mutsuz ve sahipsiz!

Hekimler arasında yapılan bir ankete göre, genç hekimler mutlu değil. Hekimler arasında antidepresan kullanma oranı yüzde 18 olurken, hasta muayene eden bölümde çalışan hekimler laboratuvar bölümlerine göre daha mutsuz. Hekimlerin yüzde 72’si, hekimlere yönelik faaliyet gösteren yeni bir sivil toplum kuruluşuna ihtiyaç olduğunu düşünüyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN - HELİN AYGÜN
Hekimler mutsuz ve sahipsiz!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Hekimlerin beşte birinin hekimlik pratiği sırasında ruhsal durumlarındaki değişiklikler sebebiyle profesyonel tıbbi destek aldığı, yüzde 18’inin antidepresan kullandığı belirlendi.

 

Sosyal medya platformu www.asistanhekim.org internet sitesinde yapılan ankete bin 348 hekim katıldı, katılımcıların bin 304’ü anketi eksiksiz olarak yanıtladı.

 

Anket sonuçlarına göre, genç hekimlerin mutlu olmadığı; çoğunun zamanda geriye gidebilseler hekimliği tekrar seçmeyecekleri belirlendi.

 

Katılanların yüzde 40’ını kadınların, yüzde 60’ını erkeklerin oluşturduğu ankete göre, hekimlerin yüzde 20’si hekimlik pratiği sırasında ruhsal durumlarındaki değişiklikler sebebiyle profesyonel tıbbi destek alıyor.

 

Hekimlerin yüzde 18’i antidepresan ilaç kullanıyor. Bu oran Türkiye ortalamasından yüksek bulunurken, epidemiyolojik verilerin herhangi bir yılda kadınların yüzde 13’ünün, erkeklerin yüzde 8’inin depresyonda olduğunu gösterdiği dile getirildi. Türkiye Ruh Sağlığı Profili Çalışması’nda 12 aylık depresif nöbet yaygınlığının ise kadınlarda yüzde 5,4; erkeklerde yüzde 2,3; tüm nüfusta yüzde 4 olarak verildiği kaydedildi.

 

Sadece üçte biri mutlu

Ankete göre hekimlerin yüzde 56’sı mutsuz, yüzde 27’si ise mutlu ya da mutsuz olduğunu bilmiyor. Kadın hekimler, erkek hekimlere göre daha fazla antidepresan ilaç kullanıyor ve daha fazla profesyonel tıbbi desteğe başvuruyor.

Kadın hekimler, erkek hekimlere göre biraz daha fazla mutsuz. Genç hekimler ise oldukça mutsuz. Yirmi dört-45 yaş arasındaki hekimlerde mutsuzluk oranı yüzde 58’i geçiyor.

 

En çok genç hekimler antidepresan ilaç kullanıyor. Yirmi beş-35 yaş arasındaki hekimlerin yüzde 18’i; 35-45 yaş aralığındaki hekimlerin ise yüzde 22’si antidepresan ilaç alıyor. Hekimlik pratiği sırasında en çok genç hekimler ruhsal durumlarındaki değişiklikler sebebiyle tıbbi destek arayışına başvuruyor. 

 

Kazandıkları parayla geçinebilen hekimler daha mutlu, geçinemeyenler ise daha mutsuz. Yaşlı hekimler arasında geçim sıkıntısı çekme oranı daha düşük seviyede bulunuyor. Ancak genç hekimlerin hemen hemen yarısı geçim sıkıntısı çekiyor.

 

Geçim sıkıntısı çekenler daha fazla antidepresan ilaç kullanıyor ve hekimlik pratiği sırasında ruhsal durumlarındaki değişiklikler sebebiyle tıbbi destek arayışına başvuruyor.

 

Hasta muayene eden bölümlerde çalışan doktorlar, laboratuvar bölümlerinde çalışan doktorlardan daha mutsuz.

 

Meslek örgütünü yeterli bulmuyorlar

Ankete katılanların yüzde 56’sı sağlıkta şiddet haberlerini ilk olarak internet ve sosyal medya gruplarından öğreniyor. Şiddet haberleri, hekimlerin yüzde 92’sinin hekimlik pratiğini olumsuz etkiliyor.

Meslek örgütünün şiddet olaylarındaki yaklaşımını yeterli bulmayanların oranı yüzde 74 olurken, Türk Tabipleri Birliğinin faaliyetlerini yetersiz bulanların oranı ise yüzde 82’yi buluyor.

Hekimlerin yüzde 72’si, hekimlere yönelik faaliyet gösteren yeni bir sivil toplum kuruluşuna ihtiyaç olduğunu düşünüyor.

hekimler
mutsuz
ve
sahipsiz!
Yorum (37)
Necdet Erdoğdu
Üniversiteye başlarken en yüksek puanla girrecek,en uzun süreli ve yorucu eğitimi alacaksın ,daha sonra en zor koşullarda çalışacaksın,bunun karşılığını maddi ve manevi olarak alamadığın gibi;ençok hakarete ve saldırıya uğruyan meslek grubu olacaksın,emekli yaşantını maddi sıkıntıyla geçireceğini düşüneceksin,gelde depresif olma ve istekli olarak çalış.Hani emekli maaşları artacak,alınan ücretler emekli maaşına yansıtılacaktı.2013 bütçesi görüşülürken;meslek odaları,dernekler,dekanlıklar,bakanlık mensupları,basın v.s. bu konuyu tekrar gündeme taşımalılar.Saygılarımla.
0
Cevapla
yaşar
Memnuniyet anketleri yayınlayıp pembe tablolar sunun bazı idarecilerimizin dikkatine...
0
Cevapla
Kadir
Sahipsiz oldukları kesin! Koca Başbakan talimat verir, emekli hekim maaşlarını arttırın diye 5-6 aydır hiç bir bakan bu talşimatı üzerine alıp gereğini yapmaz. Keza döner ve performans verilmeyen SB dışındaki kurum hekimleri tamamen köle muamelesi görür, nasıl mutlu olsunlar Allahaşkına?
0
Cevapla
Selim Üzümcügil
Sadece %20'si tıbbi destek alıyormuş. Kendi kendine tıbbi destek vermeye çalışanların oranı? Antidepresan kullandığını saklayanların oranı? Ya mesleğini yapmanın getirdiği sıkıntı ile aşırı sigara tüketenlerin oranı? Sosyal düzeyin üzerinde alkol içme ihtiyacı hissedenlerin oranı? Peki madde bağımlılarının oranı? Gece yatıp sabaha uyanmasam diyenlerin sayısı? Bunları da bir sorsalarmış ya...
0
Cevapla
murat
12 yıllık hekimim son 5 senedir antidepresan ve anxiyolitik kullanıyorum.mutlu degilim.umutlu değilim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir