Medimagazin logo

Hekimler ilaçların FDA onay sürecinden nasıl geçtiğini bilmiyor

ABD'de yapılan ulusal bir anket, birçok hekimin FDA'nın ilaç ve tıbbi cihaz onay sürecine aşina olmadığını ortaya koyarak, hasta bakımı ve klinik karar verme sürecine etkileri konusunda endişelere yol açıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Hekimler ilaçların FDA onay sürecinden nasıl geçtiğini bilmiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - FDA'nın yeni ilaçları ve tıbbi cihazları onaylama süreci, hasta güvenliğini ve tedavilerin etkinliğini sağlayan sağlık hizmetlerinin kritik bir yönüdür. Ancak San Francisco Kaliforniya Üniversitesi (UCSF) tarafından yakın zamanda gerçekleştirilen ulusal bir anket, hekimler arasında bu süreçle ilgili endişe verici bir anlayış eksikliği olduğunu ortaya koydu. Health Affairs dergisinde yayınlanan anket, hasta bakımını etkileyebilecek önemli bir bilgi eksikliğine dikkat çekiyor.

Ankete rastgele seçilen 509 dahiliyeci, onkolog ve kardiyolog katılmıştır. Bulgular endişe vericiydi: Ankete katılanların sadece %41'i FDA'nın ilaç onay sürecini orta veya daha iyi düzeyde anladığını bildirirken, sadece %17'si tıbbi cihaz onay süreci hakkında benzer bir anlayışa sahipti. FDA onaylarının klinik kararları ve hasta tartışmalarını yönlendirmedeki kritik rolü göz önüne alındığında, bu bilgi eksikliği endişe vericiydi.

FDA onay süreçlerindeki değişim

Son yıllarda FDA, onay için gereken kanıtların niteliği ve hızlandırılmış yolların artan kullanımı da dahil olmak üzere inceleme sürecinde çeşitli değişiklikler yaptı. Bu değişiklikler, potansiyel olarak gelecek vaat eden ilaç ve cihazların, daha erken aşamadaki verilere dayanarak hastalara daha erken ulaşmasını sağlıyor. Anket, hekimlerin bu değişikliklerin ve sonuçlarının tam olarak farkında olmayabileceğini gösteriyor.

Büyük çoğunluğu aynı görüşte

Anket ayrıca, hekimlerin ruhsatlandırma onayı almak için birincil son noktaları karşılayan randomize, körleştirilmiş çalışmalara büyük önem verdiğini ortaya koydu. Çoğunluk, FDA'nın çoğu yeni ilaç (%57) ve cihaz (%60) için birden fazla randomize kontrollü çalışma gerektirmesi gerektiğine inanıyor. Ayrıca, katılımcıların %95'i FDA'nın onay sonrası çalışmalarda fayda göstermeyen hızlandırılmış onay programındaki ilaçların onayını iptal etmesi gerektiğini düşünüyor.

Hekimlerin onay süreciyle ilgili bilgilendirilmesi gerekiyor

Bulgular, FDA onay süreciyle ilgili olarak hekimler arasında daha iyi bir eğitime ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bu alanda daha iyi bir anlayış, bilinçli klinik karar verme süreci için hayati önem taşımaktadır. Ayrıca, anket sonuçları FDA'nın süreçlerini ve kararlarını tıp camiasına nasıl daha etkili bir şekilde iletebileceği konusunda tartışmalara yol açabilir.

Anket, hekimlerin ilaç ve cihaz onaylarının kritik yönleri hakkında iyi bilgilendirilmelerini sağlamak için sürekli eğitim ve iletişim ihtiyacının altını çiziyor. Bu bilgi, hastalara bilinçli tavsiyelerde bulunmak ve mümkün olan en iyi bakımı sağlamak için gereklidir.

hekim
fda onayi
ilac
anket
abd
Yorum (2)
Kıdemli Cerrah
bilmek zorundalar mı? ve dahi bilmek zorunda mıyız? helsinki sözlemşesi ve sair uluslarası yükümlülüklerini getirip getirmedikerini kim denetleyecek? bizim ülkemizde işin ucu ihalelerde "ce, fda" sair uygunluk foarmlarının varlığını şart koşan "jerrah" lara ve "qlinisyen" lere uzanır ama kem küm...
Cevapla
Ömer Hayyam
ülkemizde adamlar 1 yıllık fda onayını 20 yıl kullanıyor...evet evet vitaminciler.... bak biliyormuşuz.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir