Medimagazin logo

'Hekimler için akademisyen olmanın bir avantajı kalmadı'

Prof. Dr. Mustafa Güneş, Akademik Akıl'da kaleme aldığı "Akademik Yürüyüş mü, Çile Yolunda Sürünüş mü?" başlıklı köşe yazısında, "Öyle bir noktadayız ki hekimler için konuşursam, artık akademisyen olmanın maddi olarak bir avantajını kalmadığını ve uzmanın bile maddi manada ve emeklilik maaşı konusunda daha iyi olduğunu belirtmek isterim." ifadelerini kullandı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
'Hekimler için akademisyen olmanın bir avantajı kalmadı'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Köşe yazıları platformu Akademik Akıl'ın bu ayki konusu değişen doçentlik kriterleri...  Prof. Dr. Mustafa Güneş, kaleme aldığı köşe yazısında şunları ifade etti:

"Ülkemizde akademik yükseltilme ve atama kriterleri sürekli bir değişim içinde olduğunu ve nihai net kriterleri belirleme kararsızlığımızın devam ettiğini üzülerek takip ediyoruz. Her ne kadar gelmek istediğimiz akademik unvana sahip olsak da ardımızdan gelen genç, dinamik, meraklı ve çalışkan akademisyen adaylarımızın bu süreçten menfi yönde etkilenmesi elbette bizi de üzmektedir. Bir dönem sonrası için gerekli kriterlerini yerine getirmiş iken tekrar kriterlerin değişmesi ilgili arkadaşlarımızın ivmesini iyice düşürmektedir. Elbette akademik kriterlerinin çağdaş bilime uygun olarak değişikliğe uğraması normal kabul edilebilir. Bu anlamda kolay kazanılan bir unvan olmaması gerekir. Bu durum, ülke şartları, akademik süreçte uluslararası ve ulusal bilimsel dergilerin çalışmalara bakış açısı, özellikle uluslararası bilimde objektifliğin ve tarafsızlığın darbe aldığı ve bilimin paraya mahkûm olduğu günümüzde bu konu daha da önem kazanmaktadır. Dünya standartlarına baktığımızda mutlaka her ülkenin belirlenmiş kendi kriterleri vardır. Bu ülkenin şartları doğrultusunda yapıldığı da bir gerçektir.

 En son revizyona uğrayan akademik kriterlerdeki değişim birçok tartışmayı ve itirazları beraberinde getirmiş ve çok sayıda arkadaşımız bu yüzden mağdur olmuş ve bir sonraki dönemde başvuru hayalleri tabiri caizse suya düşmüştür. Ben burada bu kriterleri tek tek gündeme getirip değerlendirmekten çok yüzeysel ve sosyal anlamda yol açtığı yaraları ifade etmek amacıyla bu satırları kaleme alıyorum. Kriterler neye ve hangi ihtiyaca binaen değişikliğe gidilme ihtiyacı duyulmuştur?

... 

Öyle bir noktadayız ki hekimler için konuşursam, artık akademisyen olmanın maddi olarak bir avantajını kalmadığını ve uzmanın bile maddi manada ve emeklilik maaşı konusunda daha iyi olduğunu belirtmek isterim."

Yazının tamamı için tıklayınız.

 

Doçent mi yoksa uzman doktor olarak mı emeklilik daha avantajlı?

akademik akil
prof dr mustafa gunes
degisen docentlik kriterleri
Yorum (48)
Adamın biri
taraflı bir haber. nasılsa birileri birilerinin "dümensuyuna", "eşgüdümüne", "şemsiyesine", bilumum isimli "mahiyetine" girip abad olmaya devam ederken, öteki kere psikolojik baskı ve caydırıcılık maximum da....
21
Cevapla
Hakan Öz
hocamız kendi durumlarını açıklarken uzman bile diyerek yukarıdan bir bakış sergilemiş. bu bakış hekimleri bu hale getiren bakıştır.
102
Cevapla
Egolu doktorlar
burada ki yorumlar çok üzücü...sevgili doktorların egoları o kadar yüksek ki kendilerini yetistiren hocalara bile saygıları yok hadi doktor olmayan homosapiens ikinci sınıf insan .hocalarınıza bari saygınız olsun bunların kibrinde allah korusun
2
Cevapla
Bilge Çağatay yazar
bir yanlışı anlatırken başka yanlış yapmak bir hak arayışı değildir ‘uzmanın bile lafı” çok yanlış bir üslup önemli olan hekimlerin hakkını aramak olmalıdır.
7
Cevapla
Kamil Tas
diyelim ki bilgisayar mühendisliğinde profesör akademik unvanlı bir akademisyen, özel sektörde veya devlette çalışan bir bilgisayar muhendisine göre tabiki de daha düşük emekli maaşı alacaktır, çünkü çalıştığı dönemde ürettiği hizmetin miktarının düşük olduğu da bilinen bir gerçektir.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir