Sağlık Bakanlığı, ‘Merkezi Randevu Sistemi Aile Hekimi Çalışma Cetveli Tanımlama Kılavuzu’ hazırladı. 2010 yılında hastanelerde başlatılan ‘Merkezi Randevu Sistemi (MRS)’ uygulamasının, 1 Temmuz itibariyle aile hekimlerinin de dahil edildiği belirtilen kılavuzda, sistem sayesinde vatandaşların kendi aile hekimlerine muayene olabilmeleri için randevu almalarına imkan sağlandığı vurgulandı. Kılavuzda, vatandaşların, ALO182 numaralı çağrı merkezini arayarak, www.saglikrandevu.gov.tr, www.ailehekimligirandevu.gov.tr internet adreslerine girerek veya cep telefonlarına yükledikleri mobil randevu uygulamasını kullanarak randevularını alabildiği hatırlatıldı.
Randevuların oluşturulabilmesi için aile hekimlerinin hekim çalışma cetvellerini 30 günlük tanımlamaları gerektiği vurgulanan kılavuzda, vatandaşların en geç 15 gün sonrasına kadar randevu alabileceği, aynı güne ve 16. güne randevu alınamayacağı vurgulandı. Aile hekimlerinin, çalışma saatlerini bildirecekleri ‘Çalışma Cetvelleri’ hazırlanacak. Vatandaşlar, kayıtlı oldukları aile hekimine randevu alabilecek. Hekim çalışma cetveli; vatandaşın en geç 30 gün sonrasına randevu almasına imkan sağlayacak şekilde planlanacak.
HEKİMİN MUAYENE EDECEĞİ 2 KİŞİDEN BİRİ RANDEVULU HASTA OLACAK
Vatandaşlar, en erken 1, en geç 15 gün sonrasına randevu alacak. Bundan dolayı kalan cetvel süresi 15 günün altında olmayacak. Gerekirse her hafta cetvel tanımlanarak sisteme eklenecek. Hekim çalışma cetvelleri planlanırken, bir hekimin günlük muayene zamanının en az yarısı (yüzde 50’si) Merkezi Randevu Sistemi’ne ayrılacak. Bu oran, gerekli görülen durumlarda Sağlık Bakanlığı tarafından değiştirilecek. Hekimin sisteme haftalık olarak gönderdiği cetvel süresi 40 saatten az olamayacak. Aile hekiminin 40 saatlik cetveli içerisinde girmiş olduğu mesai saatleri içerisinde yaptığı faaliyetlerinin analizi yapılarak, MRS’ye açılan hekim çalışma cetveli süresi hesaplanacak.
Hekimin herhangi bir nedenle randevulu hasta kabul edemediği zaman dilimleri çalışma cetvelinde gösterilecek. Aile Hekimleri için sistemdeki mesai saatleri içerisinde yaptığı faaliyetlere Koruyucu Sağlık Hizmetleri, Evde Sağlık Hizmetleri, Mobil (Gezici) Sağlık Hizmetleri, Yerinde Sağlık Hizmeti ve Kapalı (Geçici) durumları eklenecek.