Medimagazin logo

Hekimden hakim karşısında komplikasyonlu savunma

Orhangazi Devlet Hastanesinde apandis teşhisi konularak ameliyat edilen Esma Sevecen Ercan'ın ölümünden sorumlu tutulan doktorun yargılanmasına başlandı
Kaynak: İHA
Hekimden hakim karşısında komplikasyonlu savunma
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bursa'da, apandisit  ameliyatının ardından ölen 13 yaşındaki Sevecen Ercan'ın ölümünden sorumlu tutulan doktor hakim karşısına çıktı.

 

Edinilen bilgiye göre, geçen yıl karın ağrısı şikayetiyle gittiği Orhangazi Devlet Hastanesi'nde apandisit teşhisi konularak ameliyat edilen Esma Sevecen Ercan, taburcu edildikten 4 gün sonra evinde fenalaştı. Tekrar ameliyat olduğu hastaneye götürülen Sevecen'in doktoruna ulaşılamayınca, Yalova Devlet Hastanesi'ne gönderildi. Burada, apandis alındıktan sonra atılan düğümün açılmasından dolayı genç kızın enfeksiyon kaptığı belirlendi. Sevecen, ardından sevk edildiği Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 20 gün sonra hayatını kaybetti.

 

Kızını kaybeden anne Sibel Polat'ın şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Dr. M.S. hakkında "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan dava açıldı. Savcılık tarafından Adli Tıp Kurumu'ndan istenen otopsi raporunun gelmesi üzerine davanın ilk duruşması Orhangazi Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

 

Sanık Doktor M.S., savunmasında, "Apandisit çok basit bir ameliyattır. Sadece 25 dakika sürdü. Ameliyat sonrası pansumanlarını bizzat ben yaptım. Otopsi raporu her şeyi anlatıyor. Ölüm sebebi komplikasyon. Komplikasyon, doktora izin verilen hatadır. Yani 'izin verilen hata' anlamına gelir" dedi.

 

Sanık avukatları ise Sevecen Ercan'ın daha sonra iki hastanede daha ameliyat edildiğine dikkat çekerek, M.S.'nin herhangi bir kusuru olmadığını söyledi.

 

"BASİT AMELİYAT 13 YAŞINDAKİ KIZI ÖLDÜRDÜ"

Doktorun yaptığı savunmaya tepki gösteren anne Sibel Polat, 13 yaşında neşe dolu bir insanın ölümünün çok basite alındığını ileri sürerek, "Kızımı mezara koydular. Benim yavrum durup dururken ölmedi. Adalet istiyorum" ifadelerini kullandı.

 

Ailenin avukatı Adem Şahinci ise, "Doktor basit bir ameliyat olduğunu söylüyor. Ama bu basit ameliyat sonrası 13 yaşındaki bir insan öldü. Acaba apandisit ameliyatı sonrası ölüm oranı kaçtır. Bunda mutlaka bir kusur vardır" diye konuştu.

 

Duruşma, 13 sayfadan oluşan otopsi raporunda yer alan tıbbı deyimlerin ne anlama geldiğinin bilirkişi tarafından çözülmesi için ileri bir tarihe ertelendi. Ayrıca Sevecen Ercan'a müdahale eden diğer iki hastanedeki doktorların da görüşünün alınmasına karar verildi.

tıbbi hata
dava
komplikasyon
ihmal
ölüm
Yorum (19)
sinem
doktorların taksirle ölüme sebebiyet vermek suçuyla yargılanması çok onur kırıcıdır. doktorlar ne zaman bilinçlenecek acaba? ne zaman haksızlıklara karşı kendimizi koruyabileceğiz?
0
Cevapla
hb
eline bıçağı aldığında komplikasyonu cebine koyarsın. ayrıntılı hasta onamında bunlar yazılır ve maddi, manevi davacı olmayacağını kabul eder hasta ve yakınları. ama doktor düşmanı ülkenin tıp fakültesine girememiş savcı ve hakimi yakaladı mı doktoru canını çıkarır. bana olmadı diyerek kayıtsız kalan doktor arkadaşlarım şunu bilsin ki bugün bana yarın sana.
0
Cevapla
dr.gökhan
insanlar şunu iyi anlamak zorunda, hiç bir ameliyatın garantisi yoktur, kimsede bu garantiyi veremez, basit bir ameliyattan ölebilirsin bu mümkündür. Hatta ölmek için ameliyat olmadana gerek olmaz bazen. Malesef son zamanlardaki sağlıkta dönüşüm projesinden sonra,ö zellikle özel sektördeki hekimler hastayı ameliyat etmek için yaptıkları ameliyatın basit bir nişlem olduğunu belirterek ikna ediyorlar,bu da halk arasında yapılan işlemlerin basit olarak alğılanmasına neden oluyor. İnsanlar ameliyatı basite indirğiyor bir sorun oluncada hekime ağır suçlamalarda bulumuyorlar. Hekimin o hastayı ameliyat etmeme gibi bir şansı varmıydı hayır. O durumu hekimmi oluşturdu hayır.malesef aypılan iş riskli ve kimsede garanti veremez. Zaten bu mesleğin en zor kısmıda bu.Ölen çocuga allahta rahmet diliyorum.Ama hekiminde elinden geleni yaptığına inanıyorum.Çünkü bu işi yapanlar bilirki her şey sana bağlı değil,kişiyede bağlı olan durumlar söz konusu ne gibi 1 hafta bekleyip gelen apandisitte barsaklar öyle olurki tereyağ gibi hadi dikte tereyağını göreyim seni bu durumda sütür sızdırırsa hekim sorumlumu olacak,yoksa geç gelen kişimi.
0
Cevapla
dr.kimbıl
taksirle ölüme sebebiyet verme..adı bile mide bulandırıcı, dr hayat kurtarmaya çalışan kişidir, can alan değil, ve en basit denilen ameliyatta dahi operasyona ait komplikasyon olmasa bile anestezinin kendisine ait komplikasyon vardır. o zaman bu riskleri kimse almasın ameliyat filan olmasın, o zamanda dersiniz değilmi ameliyat etmedi hasta öldü diye. aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık. en iyisi uzak durmak ve sevk etmek ,tavsiyem budur.
0
Cevapla
Mahmut GÖKDEMİR
Taksirleölüme sebebiyet vermek çok ağır bir suçlamadır. Doktor gelip ameliyatını yapmış, hastaya müdahale etmeme gibi bir durum yok, bu konudada ehliyetli birisi ise sorun yoktur. Yüksek riskli hastaları bu ülkede kim ameliyat edecek acaba? Bu yanlışı hukukcuların düzeltmesi gerekir. Yoksa doktorsuz ve hastalıksız bir hayat olduğunu düşünenler mi var ?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir