Medimagazin logo

Hastanelerinin borcu devlet kasasından

Devlet üniversite hastanelerinin borçlarını ödeyip idareye el koyacak
Kaynak: HABERTÜRK
Hastanelerinin borcu devlet kasasından
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Üniversite hastanesinin özerkliği Maliye’ye geçti. Bakanlar Kurulu, 22 üniversiteye 380 milyon lira para aktarılmasını karara bağladı. Ama Tabipler Birliği’ne göre atılan bu adım özerkliğin sona erecek olmasının işareti. Maliye Bakanlığı ile yapılan özel protokolle üniversite hastanelerinin yıllardır ödenmeyen ve biriken milyonlarca liralık borçları devlet kasasından ödenecek. Ancak bu adım Türk Tabipleri Birliği’ni sevindirmediği gibi kaygı yarattı. Birliğin 2. Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan’a göre yapısal değişim yakında.

380 MİLYON LİRALIK BORÇ
Maliye Bakanlığı, 22 üniversitenin piyasaya olan toplam 380.8 milyon liralık borcunun ödenmesi için düğmeye bastı. Tabipler Birliği, mali özerkliği ellerinden alınan hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na bağlanacağına dikkat çekiyor.

ÖZERKLİK SONA ERİYOR
Üniversite hastanelerinin, ihaleyle malzeme alımlarından doğan borçlarının kapatılmasına ilişkin karar, Bakanlar Kurulu tarafından imzalandı. 22 üniversite ile yapılan protokol çerçevesinde devlet tarafından ödenecek 380 milyon 723 bin lirayla ilgili olarak Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, “Bu finansman, üniversite hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na bağlanması sürecini de başlattı” dedi. Üniversite hastanelerinin, yıllardır biriken borçları, devletin kasasından ödenecek. Uygulama, borç ile gelir oranı yüzde 20’nin üzerinde olan ve Maliye Bakanlığı’nın protokolünü imzalayan üniversitelerin, döner sermaye bütçelerine yapılacak yardımlarla sağlanacak. Hükümetin, üniversite hastanelerinin yönetimlerinin Sağlık Bakanlığı’na geçmesi konusunun sürekli dillendirildiğini dile getiren Özdemir Aktan, finansmanın ardından, yapısal değişimlerin de başlayacağını dile getirdi. Yapısal işleyişin, ‘hastane idarelerinin Bakanlığa verilmesi’ anlamına geldiğini kaydeden Aktan, şöyle devam etti: “Üniversite ile devlet hastanelerinin birlikte çalışmasını öngören bir yönetmelik hazırlanıyor. Bu; Tam Gün Yasası’nda da vardı. Bazı maddeler iptal edilse de Kamu Hastane Birlikleri Yasası, üniversite ve devlet hastaneleri arasında ayrım olmamasını öngörüyor.” Yasa uyarınca farklı kentlerdeki hastanelerin 7 kişilik mütevelli heyetince yönetileceğini anımsatan Aktan, “Mütevelli heyetleri bu hastaneleri, satabilecek, kapatabilecek ya da kiraya verebilecek” diye konuştu. ‘ÖZERK YAPI BOZULACAK’ Üniversite hastanelerinin, borçları nedeniyle ellerinin kollarının bağlı olduğunun altını çizen Aktan, mali özerkliğin yok edilmesiyle, tüm özerk yapının da yok edileceğini söyledi. “Araştırma yapan kurumun bağımsız olması gerek” diyen Aktan, “Hastane üniversiteleri en komplike tedavileri yapar. Buraya performans sistemi getirmek istiyorlar. O zaman benim öğrencilerimle geçireceğim zaman, benim için zarar anlamına gelecek” diye konuştu.

YAPISAL İŞLEYİŞ
Üniversite hastaneleri arasında 144 milyon lira ile en çok borca sahip olan, Hacettepe Üniversitesi. Onu 56.6 milyon lira ile Uludağ Üniversitesi ve 24.4 milyon lira ile Ankara Üniversitesi tıp fakülteleri takip ediyor. Hacettepe Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener, imzaladıkları protokolün finansman ve yapısal işleyişleri içerdiğini anlattı. Şu anda sadece finansman konusunun gündemde olduğunu dile getiren Erdener, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maliye Bakanlığı tarafından, Torba Yasa kapsamında bir tebliğ çıkarıldı. Bu kapsamda da piyasaya borcu olan üniversite hastaneleri, bakanlıkla birer protokol imzaladı. Bu protokol, finansman ve yapısal işleyişleri içeriyor. Bizim piyasaya, 150 milyon liraya yakın borcumuz var ve finansal yapılanma ilk etapta bu borçların ödenmesi şeklinde olacak. Bir ödeme planı yapıldı; borcumuzun büyük kısmı daha önce malzeme alarak borçlandığımız şirketlere önümüzdeki birkaç ay içinde ödenecek. Yapısal işleyişi ise borçlar ödendikten sonra konuşacağız.”

KİMİN NE KADAR BORCU VAR?

Üniversite Hastanesi        Tutar (TL)
Hacettepe             144.095.000
Uludağ                   56.613.000
 Ankara                  24.416.000
Mersin                    18.990.000
Trakya                    16.501.000
Dicle                       15.444.000
Süleyman Demirel  12.863.000
Ondokuz Mayıs       12.667.000
Fırat                        11.778.000
Marmara                 11.285.000
Akdeniz                  9.531.000
Gaziantep              9.014.000
Karaelmas              7.289.000
Yüzüncü Yıl             6.457.000
İnönü                     5.646.000
Kırıkkale                 4.397.000
Afyon Kocatepe      3.077.000
Selçuk                    3.024.000
16 Mart                  2.823.000
Gaziosmanpaşa     2.458.000
Abant İzzet B.        2.338.000
Dumlupınar            19.000
TOPLAM                 380.723.000

hastanelerinin
borcu
devlet
kasasından
Yorum (2)
HacettepeliDr
Dr Özdemir Aktan'ın söylediklerinin hepsi doğru. Devlet hastanelerindeki performans (maaş dışında 1000-2000 TL civarında) sisteminin ilk başlayacağı üniversiteler muhtemelen buralar olacak. Hemen ardından bu üniversite hastanelerinde, üniversitelerde değil hastanelerinde, mütevelli heyetleri kurulacak ve hastanelerdeki bölümlerdeki öğretim üyelerinin sayısı epey bir azaltılacak. Mütevelli heyeti sizi hastanede görevlendirmeyi uygun bulmazsa yapabileceğiniz bir iş yoktur. Bu dönemde Sağlık Bakanlığı'nın eğitim hastanelerindeki boş kadrolarına, mesela Van Eğitim Hastanesine (güzel yerdir tavsiye ederim), bir çok geçen olacak. Böylece doğu-batı dr dağılımı biraz düzelecek. Profların çoğu emekli olup yer bulabilirlerse özellere geçecek. Bu işlerin uzun sürmemesi muhtemeldir, çünkü vatandaşlar bu üniversitelerdeki hocaların çil yavrusu gibi dağılmasından çok mutlu olacaklar. Sonra şunlar olacak, tüm bu üniversitelerde yapılan güzelim özelleşmiş işleri yapan kimse kalmayacak, vatandaş parasıyla bile işini hallettiremez hale gelecek, veya büyük paralarla bu hocalara ulaşacak, veya bu insanlar sisteme küsüp iş yapmayacaklar, asistan eğitimi falan kalmayacak. Bilimsel çalışma faaliyetleri bitme noktasına gelecek. Ama yukarıdaki rakamlara bakınca insan şunu da sormadan edemiyor, şu bizim Hacettepe'nin 144 milyon TL borcu neymiş diye (aslında belki çok daha fazla ama infial olmaması için basına böyle verilmiş de olabilir). Şunun araştırılması kesinlikle gerekiyor: acaba çalışanların bazıları ile borçlu olunan şirketler arasında bazı bağlar varmıdır? ben esas olarak bunu öğrenmek isterdim. Devletin bu üniversitelerin borçlarını öderken o konuyu da araştırması gereklidir. Mersedesle gelen yeşil kartlıya niçin kızıyoruz ki, bizim kumaşımız bu işte. Herkese, hem vatandaşa hem bize, hayırlı geçmiş olsun!!!
0
Cevapla
kamil ömür
Türkiye'nin tıp eğitiminde bir numarası olduğunu iddaa eden fakültenin durumuna bakın. Görende zannedecek hacettepe hekimlerine çok yüksek ek ödemeler yapmış o yüzden bu duruma düşmüş. Böyle bir şey olduğu da yok. Bu arada bilançosu artıda olan Ege, İstanbul Üniversiteleri gibi diğerlerine de yardım yapılması gerekir. Döner sermayenenin iyi yönetilmesi borcun olmaması suç mu? Saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir