ANKARA-Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yatak ve Kadro Standartları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
Değişiklikle yataklı tedavi kurumlarının tiplerine göre klinik ya da servisleri ile bunların yatak dağılım standartları, sağlık müdürlüklerinin idari bölümleri, ilçelerde uygulanacak sağlık grup başkanlıklarının idari bölümleri, acil sağlık hizmetleri kurumları ve yataksız tedavi kurumlarının bölümleri ile ilgili düzenlemeler yapıldı.
Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş standartlar ve ilgili mevzuata göre özellikli birimlerde görev yapması gereken sertifika sahibi personel, sağlık bakanının onayı ile belirlenecek standarda göre, bu birimlerde çalıştırılmak üzere görevlendirilecek.
Yataklı veya yataksız sağlık, eğitim ve destek hizmet kurum ve kuruluşları, bundan sonra sağlık bakanının onayı ile hizmete açılacak ya da kapatılacak.
Kapatılan kurum, kuruluşlar ve bağlı birimler ile eğitim yetkisi kaldırılan kliniklerde görevli personelin görev yeri değişiklikleri, genel hükümlere ve diğer sağlık kurum ve kuruluşlarının personel ihtiyaç durumuna göre Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce yapılacak. Uzmanlık öğrencileri ise kendi mevzuatı çerçevesinde değerlendirilecek.
Genel ve dal hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerine bağlı olarak açılan her semt polikliniği ve ek hizmet binası için birer sorumlu tabip görevlendirilecek.
Halen bünyesinde öngörülen standart kadronun üstünde personeli bulunan kurumların, bu personele ait standart fazlası kadroları muhafaza edilecek. Bu personelin herhangi bir sebeple kurumdan ayrılması halinde; boşalan kadrolar kadro ihtiyacı olan diğer birimlere tahsis edilecek.
Eğitim ve araştırma hastanelerinde, eğitim verilen kliniklerin yatak sayısı ile personel sayısı, belirlenen standardı aşmamak kaydıyla Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği gereği Tıpta Uzmanlık Kurulunca belirlenecek.
Aile hekimi veya aile sağlığı elemanı olarak sözleşme imzalayan personelin kadroları, sözleşme imzaladıkları aile hekimliği biriminin bulunduğu aile sağlığı merkezine aktarılacak.
..............................
Yatak ve kadro standartlarında değişiklik yapılması döner sermaye ile ilgili bazı sorunların artmasına hizmet edecektir. Biyokimya, mikrobiyoloji ve ortalamadan alan diğer uzmanlık alanlarında döner sermaye ödemesi için baz alınan uzman sayısı 250 yatağa 1 uzman hekimdir. Bu sayılar üzerinden döner sermaye ödemesi yapılmakta ve buda mağduriyetlere sebebiyet vermektedir. Örneğin bizim hastanemizde 3 olan kadro 4'e yükseltilmiş. Ve 4. uzman tayin edilmiştir. Şimdi biz düne göre aynı işi yapmamıza rağmen bugün % 25 daha az döner alacağız. Çünkü yatak sayımız 500-600 arası. Eğer döner sermaye yönetmeliği değiştirilmez ise mağdur olanların mağduriyeti devam edecek hatta bizim gibi yeni mağdurlar ortaya çıkacaktır. Sayın bakanımızdan ricamız, döner sermaye ödemesinde baz alınan uzman sayısının pdc ile aynı sayılara getirilmesidir. 250 yatağa 1 olan uzman sayısını 125'e 1 gibi kimseyi mağdur etmeyecek herkesin döner sermayeden mağdur olmadan faydalanmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. Çünkü bu kadrolara yapılan atamalar veya yatak sayılarının artması ve azalması bizim elimizde olan şeyler değil. Teşekkür ederiz.
Bir grup mağdur Biyokimya ve mikrobiyoloji uzmanı