65 yaşındaki Halise Demirci, 8 Aralık 2008'de acil olarak Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Yaşlı kadın, beyin kanaması teşhisiyle hastanenin beyin cerrahi yoğun bakım ünitesine yatırıldı. Demirci'nin beyin damarlarının anjiyografisi çekilmesi için gerekli cihazın hastanede olmaması üzerine, üniversite ve eğitim araştırma hastaneleri ile telefon trafiği yaşandı. Bu görüşmeler hastanede tutulan epikriz (hasta bilgilendirme formu) raporuna da yansıdı. Örneğin 10 Aralık 2008'deki yazıda, 'hastanın acil DSA çekilmesi ve opere edilebilmesi amacıyla başta Çapa, Cerrahpaşa Tıp fakülteleri ile civardaki eğitim ve araştırma hastaneleri ile görüşüldüğü' ifade ediliyor. Aynı raporda bu girişimden sonra "Hastanelerin arandığı DSA'nın bayram tatili boyunca yapılamayacağı öğrenildi. Durum hasta yakınlarına anlatıldı. Hastayı hasta yakınlarının kendi istekleri ile Florance Nightingale'e götürmeleri planlandı." ifadesi de yer aldı. Annesini Florance Nightingale Hastanesi'ne götüren Cevdet Demirci'den, masraflar için 45 bin lira istendi. Halise Demirci'ye yapılacak operasyon için dışarıdan doktor getirileceği belirtildi. Doktor için 22 bin 500 lira, hastane için de 15 bin lira para toplandı. Hastayı ameliyat eden Beyin Cerrahi Uzmanı Profesör Dr. Orhan Barlas, 16 Aralık 2008'de şu raporu yazdı: "11/12/2008 tarihinde subaraknoid kanama nedeniyle başka bir hastaneden gelen Halise Demirci, acilen yatırılarak beyin anjiyografisinde anevrizma saptanmış ve 12/12/2008'de ameliyat edilmiştir. Halen hastanemizde yatan hastanın tedavisi devam etmektedir."
Ameliyat sonrası hastane çıkışında kendilerine 30 bin lira daha borçlarının olduğunun söylendiğini anlatan Cevdet Demirci, "Doktor parası masrafların dışındaymış. Biz bilmiyorduk. Bu rakamı 10 bin liraya kadar indirdiler. Fakat biz ödemeyince mahkemeye vereceklerini söylediler." şeklinde konuşuyor. Hastane, para ödenmediği için 1 Aralık 2009'da faiziyle birlikte 30 bin liralık alacağı için ihtarname çekti. Para ödenmeyince bu sefer Ticaret Mahkemesi'nde dava açıldı. Bu ay 3. duruşma yapılacak.
Sağlık Bakanlığı ve SGK'dan sonuç çıkmadı
Yaşananlardan sonra hakkını aramak için mücadele başlatan Cevdet Demirci'nin, Sağlık Bakanlığı'na yaptığı şikâyet, Teftiş Kurulu tarafından da incelendi. İnceleme sonucunda, ilgili hastane tarafından hastanın acil olarak değerlendirilmediği, bu düşünceye varılmasında hastanın daha önce 3 gün bir eğitim ve araştırma hastanesinde yoğun bakımda tutulmasının etkisi olduğu belirtildi. Mali boyutlarının ise SGK Başkanlığı'nca değerlendirilmesinin yerinde olacağı aktarıldı. Bu karar üzerine Demirci, SGK'ya başvurdu. Cevdet Demirci, bu süreci şöyle açıklıyor: "Önce 'SUT'ta (sağlık uygulama tebliği) ameliyatın karşılığı olan 4 bin 500 lirayı alırsınız' dendi. Sonra 'hasta ani acil değil' açıklaması yapıldı. Bunu üzerine SGK hakkında, Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtık. Şu anda bir gelişme yok." Florance Nightingale Hastanesi ise hastanın kendi isteği ile geldiğini ve her şeyi kabul ettiğini belirtiyor. Hastanın acil olmadığını kaydeden hastane, sürecin mahkemeye intikal ettiğini söyleyerek daha fazla açıklama yapmadı.