Medimagazin logo

Hastalar, ilaca kutu başına 1 lira ödeyecek

Sağlıkta tasarruf amacıyla yapılan düzenlemelere bir yenisi daha eklendi. Muayene için hastaneye giden vatandaşlar, doktorun ilaç yazması halinde ceplerinden artı para ödeyecek. Üç kutuya kadar 3 lira ödeyen hastalar, üç kutudan sonraki her kutu için 1 lira verecek. Altı kutu ilaç yazdıran bir hasta 6 lira ödeyecek.
Hastalar, ilaca kutu başına 1 lira ödeyecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın açıkladığı sağlıkta tasarruf için yapılan düzenlemelerin ayrıntıları ortaya çıktı. Aile hekimlerine 3 lira reçete parası getiren Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) katılım paylarına da 1 lira zam getirdi. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda kararlaştırılan tedbirler çerçevesinde hastalar devlet hastanelerinde muayene olmaları halinde, ilaç yazdırmadan ödedikleri 5 lirayı bundan böyle 6 lira, özel hastanelerde ise 14 lira olarak verecekler.

NE KADAR İLAÇ O KADAR PARA
        İlaç yazılması halinde bu fatura daha da kabaracak. Aile hekimi, devlet ve üniversite hastanelerindeki doktorlara muayene olup ilaç yazdıranlar aile hekiminde 3 lira, devlet hastanelerinde 9 lira, özel hastanelerde 17 lira ödeyecek.


        Ancak hastanın cebinden çıkan para bununla da sınırlı kalmayacak. Doktorun yazdığı reçetede ne kadar çok ilaç varsa o kadar çok para ödenecek. Bir kutu yazılsa dahi 3 lira ödeyecek olan hastalarda sınır 3 kutu olarak belirlendi. Üç kutuya kadar 3 lira verecek olan vatandaşlar, 3 kutudan sonraki her bir kutu için 1 lira ödemek zorunda kalacak. Vatandaşlar aynı zamanda ilacın yüzde 20’lik kısmını da ödemeye devam edecek.

VATANDAŞLAR: DOKTORA İLAÇ YAZMA MI DİYELİM?
        Sağlık Bakanlığı yetkilileri, düzenlemenin Danıştay’ın reçetelerde ilaç sınırlamasını kaldırmasından sonra artan gereksiz ilaç yazılımını önleme amacıyla çıkarıldığını savundu.
       

Vatandaşlar ise ilacı kendilerinin yazmadığını doktorun yazdığını ifade ederek tepki gösterdi. Cemil Turuncu isimli emekli vatandaş, “Bu düzenleme hastayı cezalandırıyor. Doktor bana istediği kadar ilaç yazıyor. Benim hastalığımı doktor biliyor diye sesimizi çıkarmıyoruz. Ama para yine de bizim cebimizden çıkıyor.” eleştirisinde bulundu.

EMEKLİNİN MAAŞINDAN KESİLİYOR, ÇALIŞAN ECZANEYE ÖDÜYOR
        Hastalar reçete parasının yanında hastanelere katılım payı da ödüyor. Katılım payları emeklilerin maaşlarından kesiliyor. Çalışanların ise eczanede ilaç alırken karşısına çıkıyor. Reçete ücreti olan 3 lira emekliler tarafından da eczanelere ödeniyor.


        Devlet ve üniversite hastanelerinde katılım payı 6 lira oluyor. Reçete yazdırılırsa 9 lira. Özel hastanelerde katılım payı 14 lira. Reçete yazdırılırsa 17 lira olarak ödeniyor.

hastalar
ilaca
kutu
başına
1
lira
ödeyecek
Yorum (22)
DR.ZANDENA
VATANDAŞLAR: DOKTORA İLAÇ YAZMA MI DİYELİM? Tabiki yazma diyecek..ilaç ve tedavi kararını hasta verecek .. doktor da ne anlar. Sorumluluğu alsın yeter.İlaca ve tedaviye hasta veya yakını karar verir. Davul doktorun sırtında tokmak vatandaşta. Ama o kadar uzun boylu olmuyor artık. Hertür aksaklığın gerçek müsebbibini hastalarıma anlatıyorum. ANLAYAN ANLAR.. ANLAMAYAN KALİTELİ HİZMET!!? ALIR
0
Cevapla
i.d
Bu uygulama ne zaman yürürlüğe giriyor.
0
Cevapla
ah
bence banzer katılım paylarını acillere de eklesinler artık. aciller neden aktılımsız oluyor anlamıyorum, herkesin cebinde bir sigara parası herzaman vardır ödesinler.
0
Cevapla
ky
BU İŞİN SONU YOK, GERÇEK ÇÖZÜMÜ GÖRELİM ARTIK Ülkemizde ilk 9 ayda ilaca 19,5 milyar euro harcandı. Son 9 yılda SGK sağlık harcaması ise % 800 arttı. http://www.medimagazin.com.tr/ilac-sanayi/genel/tr-ilk-9-ayda-ilaca-195-milyar-euro-harcandi-8-60-37665.html Dünya Ekonomik Forumu'nun Harvard Halk Sağlığı Fakültesi ile yürüttüğü araştırmaya göre, 5 kronik hastalık olan kanser, şeker, ruhsal bozukluklar, kalp ve solunum rahatsızlıklarının gelecek 20 yıl içinde küresel ekonomiye getireceği yükün 47 trilyon ABD dolarını bulması bekleniyor. Dünya Sağlık Örgütü ise kişi başına yıllık 1,2 dolar (2 TL) harcanarak bu hastalıkların önemli oranda önlenebileceğini açıkladı. Örgüt, özellikle fakir ülkelerin küçük miktarlarda yapacağı sağlık harcamaları sayesinde, sağlık sistemlerinin iflas etmesinin de önüne geçilebileceğini bildirdi. En zengin ülkeler bile hastalıkların önlenmesi konusunda ciddi araştırmalar yaparken biz ne yapıyoruz? Artan hasta sayısına yetişmek için ya doktor ithal etmek için çırpınıyor, ya da kıt kaynaklarımızı birilerini zengin edecek şekilde çarçur ediyoruz. Yolsuzluğun yeni tanımının kamu kaynaklarını çarçur etmek olduğunu hatırlatalım.
0
Cevapla
Ahmet Yılmaz
Sağlık bakanlığını ve Sosyal Güvenlik Kurumunu lağvedip direk Maliye bakanlığına bağlasınlar.Problem felan kalmaz.Artık sosyal güvencenin ne espirisi kalıo ki...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir