Medimagazin logo

Hasta ve doktor tipleri

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hekimlerin iletişim beceri yöntemlerini iyi bilmesi gerektiğini belirterek, doktor ve hasta tipleri hakkında bilgi verdi.
Hasta ve doktor tipleri
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Nevzat Tarhan, yaptığı yazılı açıklamada, hastaların daha önce hekime reçete yazdırması yeterliyken şimdi hasta ve hasta yakınlarında beklentinin yükseldiğini ifade ederek, bunun Sağlık Bakanlığı'nın kaliteyi önemseyen politikalarından kaynaklandığını aktardı. Hekimlerin de buna hazır olması gerektiğini belirten Tarhan, hekimler adına bazı iyileştirici ve memnuniyeti artırıcı çalışmaların yapılmasının önemli olduğunu bildirdi.

Hastanın düşüncesini, beden dilini okumanın, ön yargılarını anlamanın ve korkularını gidermenin önemine değinen Tarhan, hekimlerin iletişim beceri yöntemlerini bilmesi gerektiği önerisinde bulundu.

Prof. Dr. Tarhan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hasta ve yakınları dertli, yaralı insanlardır. Örneğin filleri biliyorsunuz. Çok sabırlı, itaatkar ve güçlü hayvanlardır. Ancak yaralı halinde ona dokunulduğunda tüm gücüyle size tepki verebilir. Fil bakıcıları ise bunu çok iyi bilir ve ona göre davranır. Hastalar yaralı bir fil gibidirler. Bu kişilere yaklaşma biçimi önemli. O nedenle risk yönetimini bilmek gerekir. Burada kriz hali vardır. Olay çıkaracak hastanın öncülleri vardır ve sağlıkçılar bunu anlayabilir. Kimi sağlık çalışanlarında 'Senin söyleyeceklerin beni ilgilendirmiyor' anlayışı var. Bu şekilde yaklaşıldığında hasta bunu anlıyor. Çünkü duygusal okur yazarlık var hasta ve yakınlarında."


Hasta ve doktor tipleri

Açıklamasında hasta ev doktor tiplerini sıralayan Tarhan, şunları söyledi:

"Sessiz hasta, fazla konuşmaz. Hekimlerin sevdiği tiplerdir. Ancak bu hasta tipleri sonradan konuşur. Pasif-agresif kişilerdir bunlar. Onun şikayet potansiyelinin daha fazla olduğu bilinmeli. Bu kişilere ihtiyacı olduğu kadar zaman ayırmak çok önemli. Sıkıcı hasta, kaygılı, huzursuz, aceleci ve sabırsızdır. Girerken 'saatlerce sizi bekliyoruz hekim bey' serzenişinde bulunur bu kişiler. Hekimde öfke uyandıran tiplerdir. O nedenle hekim bunu anlamalı ve hemen 'Sizi beklettim farkındayım, kusura bakmayın' şeklinde yaklaşımla gereksiz polemiği önleyebilmeli. Narsist hasta, hekimde öfke uyandıran bir başka tiptir. Tepeden bakarlar her şeye. Beklentileri çok yüksek ve her şeyi bilirler. Kusur bulduğunda üzerine gider. Özel hastanelerde sık karşılaşılır bu tiplerle. Tatmini zordur bu hastaların. Bordurline hasta, bir günde 4 mevsimi yaşayan kişilerdir. Gülerken hemen ağlayabilir, sinirlenebilirler. Değişken kişilerdir. Hekimin bu kişilere yaklaşımı çok hassas olmalı. Sağlık çalışanı bu kişilerin duyguları hâkimiyetine girmemeli. Hekim bu kişileri yönetmeli.

Otokrat doktor, çok bilgili, mesleki yeterlilikleri iyi ancak insani yeterlilikleri az tiplerdir. Buyurgandırlar. Üretkenliği yüksek fakat hasta memnuniyeti düşüktür. Demokrat hekim, eleştiriye açık hastaya sıcak davranır, çoğulcu, özgürlükçü, katılımcıdır. Üretkenliği düşük, fazla hasta göremez. Hasta memnuniyeti yüksektir."

nevzat tarhan
hasta ve doktor tipleri
Yorum (42)
Sayın psikiyatrist profesör hocam tavsiyeler için teşekkürler. Süper yazı olmuş. Bundan sonra verdiğiniz tavsiyelere hekim olarak harfiyen uygulayacağım. Kesin faydasını göreceğimden eminim. Hastaya sadece reçete vermek olmaz, hastaya ve hasta yakınlarına hastalıkları ile ilgili bilgilerde vermek lazım. Onlara yalnız olmadıklarını bir sağlık çalışanı olarak her zaman hissettirmek bizim boynumuzun borcudur. Hipokrat bile bu devirde yaşasaydı aynen sağlık bakanlığımızın kaliteyi önemseyen politikalarını uygulardı. Zaten başka politika aramaya ne hacet.
0
Cevapla
Heliconatör
Sağlıkta şiddetin artık bitmeyeceğini anlayan biz doktorlar için bir tip daha ilave edebilirsiniz buna Nevzat bey. Korkak ve tırsmış doktor. Tek bir güvenliğin olmadığı veya kendine bile hayrı olmayan bir adet silahsız kadın güvenlik görevlisinin olduğu ve bir hasta ordusunun koridorlarda beklediği poliklinikte her an hasta veya yakınlarından şiddet görme korkusu ile tırsmış doktor tipi. Bu doktor tipi ise kısaca şöyle davranır: 1- poliklinikte hasta bakarken devamlı kapıyı birileri açar, muayene uzadıysa hadi çabuk olun der, doktor birşey diyemez tabi. Veya devamlı birileri artık saygınlığı kalmamış ve şamar oğlanı olmuş hekimlerin odasına hiç umursamadan dalıp tuvaletin yerini sorar. Tırsmış doktor birşey diyemez, sekreteri yeri tarif eder. 2- her an dayak yeme korkusu olan doktorumsu yaratık (artık hekim diyemiyorum çünkü hekimin bir manası hakimdir, yani hükmeden demektir) hasta ve yakınlarının her türlü isteklerine amadedir. Reddetme gibi bir şeyi aklına dahi getiremez. 3- her an şiddet görme korkusuna rağmen ortalama performansı yakalamak için günde 100-120 hasta bakması gerektiği için hasta başına sadece 2-3 dakika ayırabilmektedir. Ancak bu hem kapısındaki kalabalığın dağ gibi olmasına neden olmakta hem de her ne kadar sinirleri çıkarılmış gibi davransa da gerek 2 dakikada hastayı memnun edemeyeceği için gerekse kapıdaki muazzam sıradan dolayı sözlü veya fiziksel şiddete maruz kalması kaçınılmaz olmaktadır. Bu psikolojik hal içindeki doktor ise hastalara şifa vermekten ziyade günü travmasız kurtarmanın derdine düşmüştür. İşte sağlıkta dönüşümün geldiği son nokta bu. Bu vaziyetin suçlusu biraz da biz maddeperest doktorlarız malesef.
0
Cevapla
Dr.Celal
Sayın hoca sahada hiç çalışmamışa benziyor anlaşılan.(En azından son zamanlarda).Ortamlardan bihaber beyanat veriyor.3 ay evvel hastaların sağlıkçılara gösterdikleri tavır ve idarenin çalışanlara sahip çıkmaması sebebiyle emekli oldum.Gidip sahada bir çalışsın da öyle yorumda bulunsun.Uzakyan davul sesi hesabı.Zaten bu yorumlarını hastalar okursa ve hocanın aklına giderse;doktorlar şimdiki durumları arar hale gelirler.Hoca bize akıl verene kadar sıkıysa sağlık politikaları sebebiyle bizi bu hale getiren siyasilere yol göstersin,akıl versin.Ben de hocayı alkışlayayım.Gerisi hikaye.
0
Cevapla
vahdet
yani hastalar ne derse sesinizi çıkarmayın yeterki hasta menun olsun yıkama yağlama yapın
0
Cevapla
batur ay
Sayın Tarhan'ı televizyondaki söyleşilerinden tanıyorum,hekim olmama rağmen söylediklerini tam olarak anlayamıyorum,hastalarla da böyle konuşuyorsa,hastalarına da yazık,devrik cümleler kuruyor,fikir uçuşması ve mağdur edebiyatı mevcut,kendi için hiç özeleştiri yapmamış,hekimlerin özlük haklarına hiç değinmemiş,bundan dolayı demokrat bir hekim olmadığı sonucuna varıyorum....
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir