Medimagazin logo

Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Sempozyumu

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Batı'da kanser tarama düzeylerinin çok yüksek olduğunu belirterek, ''Türkiye'de de kanser tarama oranlarının daha yüksek olması gerekir'' dedi.
Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Sempozyumu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü 7. Sempozyumu'nda kanserden korunma, erken tanı, kadın kanserleri ve sigarayı bıraktırma tedavileri konusundaki güncel gelişmeler ele alındı.
     Sempozyum kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, dünyada her yıl 13 milyona yakın kişinin kansere yakalandığını, 8 milyona yakın kişinin de bu hastalıktan öldüğünü söyledi.
     Kanserle mücadelede uluslararası kuruluşlar düzeyinde hedefler belirlendiğini, Türkiye'de de bu konuda önemli adımlar atıldığını ifade eden Kutluk, tütün yasağının bu mücadelenin bir parçası olduğunu, ancak beslenme ve obeziteyle mücadele konularında adımlar atılması gerektiğini bildirdi.
     Kanserden korunma konusunda tüm dünyada ciddi bir yol kat edildiğini anlatan Kutluk, ''Batı'da kanser tarama düzeyleri çok yüksek. Yüzde 60'lar civarında. Türkiye'de de kanser tarama oranlarının daha yüksek olması gerekir'' dedi.
    
     -Sigarayı bıraktırma tedavileri-
    
     Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik de sigarayı bıraktırma tedavileriyle ilgili bilgiler aktardı.
     Bu yılın mart ayından beri Sağlık Bakanlığının ücretsiz ilaç desteğiyle yürüttüğü tedavi programının kısa bir süre önce sona erdiğini belirten Çelik, 170 bin kişinin yararlandığı bu program kapsamında bugüne kadar 250 bin kutuya yakın ücretsiz ilaç dağıtıldığını söyledi.
     Çelik, eylülde sona eren programa katılanların sigarayı bırakma oranının yüzde 50 civarında olduğunu, bu oranın başka ülkelerde yüzde 30-40 civarında seyrettiğini kaydetti.
     ''Programın sona ermesinin ardından sigarayı bıraktırma tedavilerinin nasıl süreceği'' sorusu üzerine Çelik, hastaların bu ilaçları kendi imkanlarıyla alabileceklerini söyledi.
     Ortalama 6 ay süren bu tedavi için yaklaşık 500 liralık ilaç masrafı gerektiğini anlatan Çelik, şunları belirtti:
     ''Bu program aslında sigarayı bırakmak isteyenlerle hekimleri buluşturdu. Bir ordu oluştu bu mücadele için. Program öncesinde ne yapıyorsak bundan sonra yine onu yapacağız. Program bitti, ilaç da bitti, ama hasta sayımız arttı. Zaten sırf ücretsiz ilaç var diye bize başvuran hastalar bundan yararlanmıyordu. Programın sonuçları Sağlık Bakanlığınca değerlendiriliyor. Bakanlığın bu sonuçlara göre programa devam etme kararı var.''
     Sigarayı bırakmak isteyenlerin ilaç olmasa bile çeşitli yöntemlerle desteklenebildiğini anlatan Çelik, ''Gençler sigarayı en kolay bırakan grup. Asıl zor grup ise kronik hastalığı olanlar'' dedi.
    
     -Tarama programları-
    
     Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Şuayip Yalçın ise kanserde erken tanının önemine işaret ederek, kanserlerin yüzde 43'ünün oluşmadan önlenebileceğini bildirdi.
     50 yaş sonrası görülme sıklığı artan kalın bağırsak kanserinde tarama programının bu hastalıktan ölümleri en aza indirdiğini bildiren Yalçın, ''Kanserde tarama programları sayesinde ölümlerin yüzde 30'u azaltılabilir'' uyarısını dile getirdi.
     Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Ayhan da kadın kanserleriyle mücadelede gerek halkın gerekse sağlık personelinin farkındalığının artırılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
     Sigaranın kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olduğu konusunda kesin kanıt bulunduğunu bildiren Ayhan, bu hastalığa karşı geliştirilen koruyucu aşının cinsel yaşam başlamadan yapılması gerektiğini belirtti.

hacettepe
üniversitesi
onkoloji
enstitüsü
sempozyumu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir