Dünyada sadece büyük sağlık merkezlerinde bulunan ve kanser teşhisini kolaylaştıran cihaz, Ankara'da 3 yıldır yağmurun altında bekliyor. Türkiye'nin kanser tedavisinde önde gelen hastanelerinden Hacettepe Üniversitesi, kanser teşhisinde dünyadaki son teknoloji olan PET cihazını Türkiye'ye ilk getiren üniversite olmak istedi! Bunun için 2007'de, hazine destekli 28 milyon dolarlık uluslar arası krediyle bu cihazı aldı. Fakat aradan geçen 3 yıla rağmen kanser görüntüleme cihazını kuramadı.
DEFALARCA SULAR ALTINDA KALDI
Çünkü cihazın kullanılabilmesi için ilaç üreten Siklotron isimli 30 tonluk parça, Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesi otopark girişinde 3 yıldır kaderine terk edildi. Defalarca yağmur altında kalan cihazın çalışması artık mucizelere bağlı. Hacettepe Üniversitesi'nin 2007'de ilk defa getirdiği ancak hâlâ kullanamadığı cihazdan, şu anda Türkiye'de 72 tane bulunuyor.
Üniversite ümidini kesti
HASTANE yönetimi, 3 yıldır otoparkta bekleyen ek cihazdan ümidini kesti. PET cihazını çalıştırabilmek amacıyla ilaç alımı için ihale yaptı. Şimdi, özel bir firma, her hastaya 500 lira karşılığında ilaç üretecek. Ancak kullanım süresi 2 saat olan ilaçlar henüz ilgili firmadan alınamadı. Çünkü kurulumu yapılan PET cihazı arıza nedeniyle çalışmıyor!
Profesörden acı itiraf
CİHAZIN, 28 milyon dolarlık bütçeyle alınan onkoloji cihazlarının bir parçası olduğunu kabul eden Hacettepe Hastaneleri Koordinatörü Prof. Dr. Tezer Kutluk, "Cihaz montaj edilecek ancak sırasını bekliyor" dedi. Prof. Kutluk, devlete, cihazın kredi ödemesinin tamamlandığını da dile getirdi. Nükleer Tıp Servisi ise cihazın çalışma ihtimalinin olmadığını kaydetti.