Medimagazin logo

Görme bozukluğu: Alzheimer'ın erken teşhisi için yeni bir gösterge

Yeni bir çalışma, posterior kortikal atrofiyi Alzheimer'ın önemli bir erken belirtisi olarak tanımlayarak görsel ve uzamsal semptomatoloji için gelişmiş tanı yöntemlerine duyulan ihtiyacı vurguluyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Görme bozukluğu: Alzheimer'ın erken teşhisi için yeni bir gösterge
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - San Francisco'daki Kaliforniya Üniversitesi liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, posterior kortikal atrofi (PCA) üzerine öncü bir çalışma yürüterek Alzheimer hastalığı ile güçlü ilişkisini ortaya çıkardı. Görsel ve uzamsal görevlerde zorluklarla kendini gösteren PCA, Alzheimer vakalarının %10'unda görülmekte ve teşhis ve tedavi açısından kafa karıştırıcı bir sorun teşkil etmektedir.

16 ülkede 36 merkezde 1000'den fazla hastanın katılımıyla gerçekleştirilen çalışma Lancet Neurology dergisinde yayımlandı.

PCA hastalarının %94'ünde Alzheimer patolojisi görüldüğü, geri kalanında ise Lewy cisimciği hastalığı ve frontotemporal lobar dejenerasyon gibi diğer nörolojik durumların belirtilerinin görüldüğü ortaya çıktı. Bu durum, hafıza kaybı ile başvuran hastalardaki %70 Alzheimer patolojisi insidansı ile keskin bir tezat oluşturarak PCA'nın Alzheimer için önemli öngörücü değerinin altını çiziyor.

UCSF Nöroloji Bölümü'nden ilk yazar Marianne Chapleau, normal göz muayenelerine rağmen görsel ve uzamsal muhakeme gerektiren görevlerde zorlanan PCA hastalarının karşılaştığı benzersiz zorlukları vurguladı. Bu semptomlar genellikle yanlış teşhise yol açmaktadır, çünkü hastalar başlangıçta PCA'ya aşina olmayan optometristlerden veya göz doktorlarından yardım isteyebilmektedir.

Tanısal gecikmeler ve etkileri

Çalışma, semptomların başlangıcından ilk tanı ziyaretine kadar ortalama 3,8 yıl geçmesi ve bu noktada birçok hastanın halihazırda hafif veya orta derecede demans göstermesi nedeniyle PKA teşhisinde gecikme olduğunu vurguladı.

Bulgular, yeni ortaya çıkan Alzheimer tedavileriyle zamanında müdahaleye olanak tanıyacak şekilde, PCA'yı erken teşhis etmek için farkındalığın artırılmasına ve daha iyi teşhis araçlarına duyulan acil ihtiyacın altını çiziyor.

Çalışmanın bir diğer eş yazarı olan Renaud La Joie, PCA hastalarının, hastalığın erken evrelerinde en etkili olan anti-amiloid ve anti-tau tedavilerinden faydalanabileceğine dikkat çekti.

Çalışmanın PCA hastalarında amiloid ve tau patolojisine ilişkin bulguları tipik Alzheimer vakalarıyla uyumlu ve bu hastaların bu tür tedaviler için başlıca adaylar olabileceğini düşündürüyor.

 Diğer varyantlar için tedavi seçenekleri de araştırılıyor

Araştırma ayrıca, geleneksel olmayan semptomları nedeniyle PCA hastalarının Alzheimer'a odaklanan birçok klinik çalışmadan dışlandığının altını çizdi. Ancak UCSF, hasta bakımı ve araştırma kapsamını genişletmeyi amaçlayarak PCA ve Alzheimer'ın diğer amnestik olmayan varyantları için tedavi seçeneklerini araştırıyor.

Kıdemli yazar Gil Rabinovici, M.D., doğru hasta teşhisi, bakımı ve Alzheimer hastalığına ilişkin anlayışımızı geliştirmek için, özellikle de Alzheimer'da cinsiyet duyarlılığına ilişkin araştırmalar için yeni yollar açan kadınlarda PCA'nın daha yüksek prevalansı göz önüne alındığında, PCA'yı tanımanın önemini vurguladı.

posterior kortikal atrofi
alzheimer
erken belirti
pca
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir