Medimagazin logo

“Gerekçeli karardan, garanti gelir çıktı”

Tam Gün Yasası’nın bazı maddelerinin yürürlüğünü durduran Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı.
“Gerekçeli karardan, garanti gelir çıktı”
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Mahkeme gerekçeli kararında döner sermaye tavan oranları ile ilgili maddenin yürürlüğünün, sağlık çalışanlarının döner sermayeden alacakları gelire ilişkin asgari bir garantiyi içermediği için durdurulduğunu açıkladı. Mahkeme, bu durumun bireyin devletin işlem ve eylemlerine güven duymasını zedeleyici nitelik taşıdığını belirterek, Anayasanın 2. maddesi ile teminat altına alınan hukuki güvenlik ilkesine aykırılık teşkil ettiği değerlendirmesinde bulundu.

Anayasa Mahkemesi 16 Temmuz 2010 tarihinde verdiği yürütmeyi durdurma kararıyla birlikte Hükümete yeni bir düzenleme için 9 aylık süre vermişti. Mahkemenin gerekçeli kararına göre hazırlanacak yasa taslağında döner sermaye taban oranlarının da yer alması gerekiyor.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Anayasa Mahkemesi’nin kararının sağlık çalışanları için büyük önem taşıdığını vurguladı. Kaçar, Mahkemenin “döner sermaye sisteminin asgari garanti gelir içermelidir” görüşünün sağlık çalışanlarına garanti gelirin yolunu açtığını söyledi.

Kaçar, Sağlık-Sen’in önerisiyle 2009 toplu görüşmelerinde mutabakata varılan ek ödemede aylık mahsuplaşma hakkının, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararında geçen asgari garanti gelir yorumuna karşılık gelen bir kazanım olduğunu belirterek, “Aylık mahsuplaşma ile ilgili yasal düzenleme çıkmış olsaydı, sağlık çalışanları her ay maaşları ile birlikte 375 Sayılı KHK’de belirlenen ek ödeme oranlarında  bir garanti geliri almış olacaklardı” dedi.

“Serbest Çalışma Yasağı bilimsel faaliyetlere engel değil”
Anayasa Mahkemesi, öğretim üyelerine muayenehanelerinde de çalışma imkanı tanıyan iptal kararını bilimsel özerkliğe aykırılık gerekçesine dayandırmıştı. Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Anayasa Mahkemesinin bu gerekçesini ise zorlama bir yorum olarak değerlendirdi. Kaçar, “Yasanın kamuyu tercih eden hekimlerin serbest çalışama yasağı getirirken, bilimsel araştırma veya yayın faaliyetlerini kastetmediği ortadadır. Anayasa Mahkemesinin gerekçesinde öğretim üyelerinin muayenehane açma hakkına değinmeden bilimsel özerklik vurgusu yapması dahi muayenehaneciliğin hiçbir şekilde taban desteği olmadığını ortaya koymaktadır. Bize göre kamuda çalışan hekimlerin ait olduğu yer hastanelerdir. Üniversitelerdeki öğretim görevlilerinin ait oldukları yer üniversite hastaneleri ve tıp fakültelerindeki derslikler olmalıdır” diye konuştu.
 

“gerekçeli
karardan
garanti
gelir
çıktı”
Yorum (9)
mehmet mermer
Sayın Sağlık Sen Başkanı mahmut kaçar ne zaman doktorlar ve tam gün yasası ile ilgilenir olmuş.Sevgili arkadaşlar, kaç doktor sağlık sene üye?Hiç bir zaman hekimlerin sorunları ile samimi ve ciddi bir şekilde ilgilenmemiş ve sendikada özel hekimlerin aleyhine konuşmalar yapan bir şahsa bu sitede hemde tam gün yasası ile ilgili bir konuda söz hakkı düşmesinden dolayı üzüntü duydum.Bu yasayı tabip odalarının girişimi Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştır. Sağlık sen veya bir başka sendikanın söz hakkı yoktur.selamlar ve saygılar
0
Cevapla
AHMET
sadece döner sermayeden mahsuplaşan 600 tl lik ek ödemeyi alan döner hiç alamayan arkdaslar biliyorum.bunlar toplam geliri 2100 tl olan arkdaslar.döner sermaye taban uygulaması olmalıdır.
0
Cevapla
tıp doktoru
Ya bu kişi doktor değil. ne hakla muayeneleri kapatsınlar diye beyanat veriyor. lütfen bizim yerimize konuşanları dikkate almayın
0
Cevapla
Uğur Gönenç
Kendi iskolundaki insanlarin aleyhindeki duzenlemeyi yeterli bulmayip daha da agirini isteyen bir sendika dunyada baska var midir acaba ?
0
Cevapla
Dr.Cevdet
Hiç görenle görmeyen bir olur mu? İşte mahkeme dönerde tavan değil, taban gelir olmasını istemiş. Artık bakanlığımızda bizimde istediğimiz(doktorun kariyerine yakışır bir sabit maaş) bu gerekçeyi görür ve uygular inşaallah. Taban gelir olmadığı için hastanemizde 0 (sıfır) tl döner alanda var,5000 tl döner alanda var. Bu adaletsiz ortamda insan nasıl motve olabilir?PDC'ye göre zorunlu hizmetten doktor atanmış, hastası az dolayısıyla döner sermaye alınamıyor. Yani hasta varda çalışmıyor değil.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir