Samsun Tabip Odası Bşk.nı Yrd.Doç.Dr.Mithat Günaydın Anayasa Mahkemesinin açıkladığı gerekçeli kararda üzerinde durulması gereken önemli bir noktaya dikkat çekti. Yrd.Doç.Dr.Mithat Günaydın Medimagazn’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
Tamgün yasasının anayasa mahkemesi tarafından kısmen iptalinden sonra herkes gerekçeli kararı bekliyordu. Nihayet açıklandı. Bu kararda açıklanan birçok tespit olmakla beraber bir paragraf hekimlerin durumunu ve hakkını teslim ediyor. Bu paragrafta; ‘’Sağlık hizmetleri doğrudan yaşam hakkı ile ilgili olması nedeniyle diğer kamu hizmetlerinden farklıdır. Sağlık hizmetinin temel hedefi olan insan sağlığı, mahiyeti itibarıyla ertelenemez ve ikame edilemez bir özelliğe sahiptir. İnsanın en temel hakkı olan sağlıklı yaşam hakkı ile bu yaşamın sürdürülmesindeki yeri tartışmasız olan hekimin statüsünün de bu çerçevede değerlendirilerek diğer kamu görevlileri ile bu yönden farklılığının gözetilmesi gerekir.’’ deniliyor.
Gerçektende sağlık hizmetini veren hekimin görevini ertelemesi, hasta şimdi beklesin daha sonra bakarım deme şansı yoktur. Bu nedenle hekim gece –gündüz, cumartesi -pazar demeden hastasına gider visit yapar, ameliyata girer. Bu şekilde çalışmanın adı ‘’icap nöbetidir’’. Hekim bu nöbette kısıtlanmıştır. Yani bulunduğu yerden ayrılamaz, hastaneye gitmesini engelleyecek sosyal faaliyette bulunamaz. Zira çağrıldığında acilen kendi aracı ile hastaneye gitmek zorundadır. Bu nöbetin hiçbir karşılığı yoktur. Hekim, nöbetçi olmasa bile hastası varsa, mesai saatleri dışında da hastaneye gitmek durumundadır.
Hekimlerin maaşları eş değer statüdeki mesleklere göre çok gerilerde kalmıştır. Bu gün bir uzman hekim 1600-1700 TL almaktadır. Aynı kıdem- kademedeki bir hakim , savcı,subayın maaşı ise 4000-4500 TL. dir. Bu meslek grubunda çalışanlar bu maaşları hak ederek çalışmaktadır. Ancak hekimlere maaş artırmak yerine hep döner sermayeden emekliliğe yansımayan ücret verilmektedir. Bu durum hekimlerin önünde belirsizlik oluşturmaktadır. Önce maaşlar artırılmalı, bunun üzerine döner sermaye katkısı sağlanmalıdır.
Gerekçeli kararda belirtildiği gibi, hekimlerin diğer kamu görevlileri ile bu yönden farklılığının gözetilmesi gerekir. Bu nedenle, oluşan karmaşayı gidermek için, hekim ve sağlık çalışanlarının maaşlarını, özlük haklarını ön planda tutan ‘’YENİ BİR TAM GÜN YASASI’’ yazılmalıdır.