Medimagazin logo

Genç cerrahları eğitmek için akıllı eldiven

Liverpool Hastanesi'nde cerrahi kursiyerlerine anında ve doğru geri bildirim sağlayan bir eldiven deneniyor. Araştırmacılar eldivenlerin müzisyenler ve sanatçılar tarafından da kullanılabileceğini söylüyor.
Genç cerrahları eğitmek için akıllı eldiven
Eldivenler hareket verilerini toplar ve bunları her küçük hareketin kaydedildiği ve görselleştirildiği bir akıllı telefona veya bilgisayara iletir.
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Western Sydney Üniversitesi'ndeki mühendisler, el hareketlerini ince ayrıntılarla kaydedebilen, cerrahi asistanlara karmaşık cerrahi prosedürleri değerlendirmek ve geliştirmek için uygulanabilir veriler sağlayan düşük maliyetli sensörler etrafında inşa edilmiş yeni bir cerrahi eldiven icat etti.

Araştırma ekibi, geleneksel cerrahi eğitimin yerini alacak teknolojiyi geliştirmek için Liverpool Hastanesi'ndeki cerrahlar ve öğrencilerle yakın bir şekilde çalışıyor.

Çalışmayı yöneten Dr Gough Lui, cihazın cerrahların karmaşık el manevralarını nesnel olarak ölçebileceğine ve asistanlar için net ve uygulanabilir geri bildirime izin verebileceğine inanıyor.

Dr Lui, "Cerrahları daha objektif ve kanıta dayalı bir şekilde eğitmek, kanıta dayalı yetkinlik sağlar. Kıdemliler, ameliyat sonrası asistanların yaptıklarını dakika dakika ayrıntıları hakkında kesin geri bildirimde bulunabilecek ve asistan performanslarını analiz edebilecekler." dedi.

Cerrahi teknikler geçen yüzyılda önemli ölçüde ilerledi ancak cerrahi eğitim hala temel olarak gözleme dayanıyor.  Mentorlar, kursiyerlerin omzunun üzerinden kişisel geri bildirim vermek için bakıyorlar.

Simülatörler gibi teknolojiler oldukça pahalı, bu nedenle öğrencilerin erişimi sınırlı.

Gough ve ekibi tarafından geliştirilen eldivenler, hareket verilerini toplar ve bunları her küçük hareketin kaydedildiği ve görselleştirildiği bir akıllı telefona veya bilgisayara aktarır.

Eldivenler, hocaların yerini alamaz, bunun yerine tavsiye verme yeteneklerini arttırır.

Araştırmacılar, cihazın cerrahi beceri eğitiminin zorlu gereksinimlerini karşıladığından emin olmak için Liverpool Hastanesi'ndeki cerrahlarla yakın bir şekilde çalışıyorlar.

Gough, "Bir cerrahın elleri hassas işler yapar ve prototipin eldivene hacim veya dikkat dağıtmadan bunu geliştirmesi gerekiyordu" diyor.

Örneğin, ilk model parmak uçlarında teller ve sensörlere sahipti, ancak daha sonraki prototipler, cerrahın kendi hassas ellerine müdahale etmeden kuvvet ve hareket verilerini yakalamak için ön kolda ve elin arkasında sensörler kullandı.

Sonraki adımlar, öğrencilerin eldivenleri pratik yapmak için eve götürebilmeleri için bir mobil uygulama geliştirmeyi içeriyor.

Ekip, ameliyatın ötesinde, eldivenlerin müzisyenler ve sanatçılar gibi el becerisine güvenen diğer profesyonellere yardımcı olabileceğini umuyor.

Eldivenin geliştirilmesi South Western Sydney Yerel Sağlık Bölgesi, Liverpool Hastanesi, Ingham Uygulamalı Tıbbi Araştırma Enstitüsü ve James N. Kirby Vakfı tarafından desteklendi.

 

cerrahi
asistan eğitimi
akıllı eldiven
Yorum (1)
Doç
Liyakatsiz akademik atamalarla eğitim verecek cerrahi bilen hoca kalmadı eldivenden medet umar olmasak iyiyim idi . Bu hafta bende eğitim araştırma yı bırakıyorum
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir