Türkiye’nin köklü üniversiteleri arasında yer alan Gazi Üniversitesi, şu sıralar rektörlük seçimiyle ilgili heyecanlı bir süreci yaşıyor. 70 bin öğrencisi, 6 bini bulan akademik kadrosu ile köklü üniversite olmasına rağmen Gazi, dünya sıralamasında listede yer alamıyor.
Dünyanın ilk 200 üniversitesi içinde, Türkiye'nin bir üniversitesi yok. İlk 500 üniversite sıralamasında, 298'i Amerika ve Kanada, 220'si Avrupa, 47'si Asya ülkelerinin üniversiteleri yer alırken, Türkiye Üniversitelerinden ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ ve Bilkent ancak son sıralarda yer alıyor.
Tabi hadise böyle olunca, üniversitelere ve onları yönetecek ekiplere büyük bir görev ve sorumluluk düşüyor. 11 öğretim üyesinin rektörlüğe aday olduğu Gazi Üniversitesinde, sohbet olanağı bulduğumuz Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Peyami Cinaz ve ekibi adeta üniversiteyi tekrar baştan yaratacak projeler açıklıyorlar.
Üniversitesinin kafeteryasında öğlen yemeğinde buluştuğumuz Cinaz ve ekibi, “Güvenilir bir yönetim için el ele veriyoruz” sloganıyla bizi karşılıyor. Sloganda kullanılan güven sözcüğü, kafamızda soru işaretleri doğuruyor. Hemen Gazi’nin sahip olduğu arsalar dahil, birçok konuyu sorduğumuzda, “bilgimiz yok yanıtını” veriyor Cinaz Hoca… İşte Gazi’nin şeffaf hali bu oluyıor… Hocalar, hiçbir şey bilmiyor…
Peyami Hoca’nın kendine olan güveni, üslubu ve centilmenliği seçime ayrı bir tad veriyor. Her şeyden önce mütevazi kişiliği ile karşısındakini hemen etkisi altına alabiliyor. “Türkiye'nin 2023 hedefleri çok önemli. Gazi Üniversitesi , Türkiye'nin Harvard'ı, Oxford'u olmak için yola koyulmalı. Biz buradan Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden birisini çıkarabiliriz” diyerek, Gazi Üniversitesini sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da en iyileri arasında yer alacak bir potansiyele sahip olduğunu dile getiriyor. Sebebini de “akademik potansiyelimiz güçlü” şeklinde açıklıyor.
Cinaz, hedeflerine ilişkin projelerini de şöyle sıralıyor: “Rektör seçildiğim taktirde, yukarıda sıraladığım konuları hedef olarak koyarak, yola çıkacağız. Araştırma geliştirme (ARGE),Uluslararası ilişkilerin yayınlaştırılması, Endüstri, savunma sanayi, ordu ile yakın ilişkiler ağırlık kazanacak. Gazi'de kariyer planlama birimi geleceği planlayacak. İş dünyasının taleplerine göre öğrenci eğitimi ve uzmanlığı desteklenecek. Yabancı üniversiteler ile öğrenci değişimi, yabancı hasta kabulü bir plan dahilinde yürütülecek, özellikle Türk cumhuriyetleri ile bu plan hemen devreye girecek. Öğrenci Dekanlığı kurulacak. “
İlk kez duyduğumuz öğrenci dekanlığı konusunu da şöyle açıyor: “Gazi Üniversitesi'nde,70 bin öğrenci var .6 bine yakın öğretim kadrosu görev yapıyor. Görevi sadece bu kadar yüksek öğrenci ile ilgilenmek olacak öğrenci dekanlığı dinamik bir yapı oluşturacaktır. Kariyer planlana birimi bu dekanlık ile yakın çalışma içinde olacak.Öğrencilerin iş dünyası taleplerine göre eğitim planlaması yapacaktır. Bazı Fakülte bölümleri, halka açık dershane gibi çalışacak. Öğretim üyelerine ek gelir buradan sağlanırken, pahalı özel dershanelere gitmekte zorlanan ailelere yeni imkân yaratılacaktır.”
İşi ciddiye alan ve bu alanda çözüm önerileri üreten Prof.Dr. Peyami Cinaz, hocalar tarafından sevilen ve saygı duyulan bir isim. Konuşmak için konuşmuyor, laf olsun diye proje açıklamıyor. Anlaşılan, rektörlüğü de en yakın aday kendisi görünüyor.