Medimagazin logo

Fareden sahte botoks

Türkiye'ye yurtdışından sahte botokslar da geliyor. Bavullarda satılıyor, asimetrik suratlara neden oluyor ve içinde fare atıkları bile bulunuyor
Kaynak: SABAH - ESRA TÜZÜN
Fareden sahte botoks
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Uzakdoğu, Hindistan, Pakistan'da üretilen tıbbi malzemeler içinde en yaygın olanlar botokslar. Sahte botokslar Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilmediği için Türkiye'ye kaçak yolla girip pazarlanıyor. Amerika'da da bu botoksların satışı yasaklandı ancak hala orada da el altından satılıyorlar. Ucuz olduğu için tercih ediliyor. Estetik merkezlere bavul içinde pazarlanıyor. Normal botoks uygulamalarının fiyatları 450 TL'den başlarken sahte botokslarınki 150 TL civarında bulunuyor. Bu nedenle özel kampanya fiyatı gibi sunuluyor.

DOMUZ ATIĞI BİLE VAR
Asya ülkelerinden gelen kalitesiz botoksların içinde domuz, fare gibi hayvan atıkları bulunduğunu anlatan Dünya Göz Hastanesi Doktoru Levent Akçay, "Botoks zehiri normalde bakteriden elde edilir. Ancak Asya ülkelerinde bakteriden zehir yapmak ileri teknoloji gerektirdiği için merdiven altı üretimle hayvan atıkları ekliyorlar. Fare ve domuz gibi hayvanların atıkları da botoksa konuluyor böylece fiyatı ucuzluyor. Ama alerjik etkisi çok artıyor" diyor.

YÜZLERİ YAMULTUYOR
Bu botokslar yüzde yayıldığını için asimetrik görüntü oluştuğuna dikkat çeken Dr. Levent Akçay, "Yüze yayıldığı için etki alanı şaşabiliyor. Hastanın göz kapağı kapanmıyor, yüzünü oynatamaz hale geliyor. Bu botokslardan yaptırdığı için zor duruma düşen çok hastamız oluyor, tedavisi bulunmuyor ancak hastaları 'birkaç ay içinde geçecektir' diye teselli edebiliyoruz. Bu botokslar çantalar içinde kapı kapı pazarlanıyor" diye konuşuyor.

Sağlık Bakanlığı: Hemen bize şikâyet edin

Sağlık Bakanlığı CE onaylı olmasına karşın kalitesiz tıbbi malzeme kullanımının tüm Avrupa'nın sorunu olduğunu vurgulayarak, "Hastalar bilinçli olsun, en ufak bir sorunda iki satır bakanlığa dilekçe yazarlarsa hemen inceleme yapılacaktır" diye açıklama yaptı.

AVRUPA DA BU SORUNU TARTIŞIYOR
Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Daire Başkanlığı Sabah gazetesi'nde yayımlanarak gündeme taşınan CE onaylı ancak kalitesiz kalp stenti ve göz içi lenslerle ilgili olarak açıklamada bulundu. Bakanlığın açıklamasında ancak şikâyet üzerine denetim yapabildiğine dikkat çekilerek, "Bu konuda mağdur olan varsa hemen bakanlığa yazılı şikâyette bulunsun. İki satır yazı yazmaları bile bizim harekete geçmemiz için yeterli. Hemen inceleme başlatılır" denildi. CE standardının yeterli kabul edilmesinin Gümrük Birliği anlaşması gereği olduğunu hatırlatan Bakanlık, "Bütün Avrupa'da bu sorun yaşanıyor. Onlar da çözüm arayışında ancak uluslararası anlaşmalara göre bunun dışında bir çözüm bulunamıyor. En uygun yöntem hastaların bilinçlenmesi" açıklamasında bulundu. "Sosyal Güvenlik Kurumu'nun da fiyat ayarlarken bu sorunu göz önüne almalı" denildi.

Ameliyat ipliği bile sahte olmamalı

Prof. Dr. Haluk Duman (Estetik ve Plastik Cerrah):
Uzakdoğu menşeli dolgu maddeleri, ameliyat iplikleri ve ameliyat bıçakları bile pazarlanıyor. Bizlerin kapısına kadar bu ürünler getiriliyor. Plastik cerrahi için ameliyat ipliği çok önemlidir, reaksiyon verebilir. Genelde plastik cerrahlar risk almazlar ancak fiyat avantajları var. Bu nedenle hastaların ameliyata karar vermeden önce kullanılan ürünü sorgulaması önemli. Protezlerin markasını, üretildiği yeri sormaları lazım. Takıldıktan sonra kutusunu, katalog numarasını, seri numarasını saklamaları önemli. Ömür boyu garantili olanlar var bunlar tercih edilmeli.

Uzakdoğu silikonu da var
Op. Dr. Fatih Dağdelen (Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı):
Çin botoks diğer botoks yöntemlerinin aksine oldukça düşük fiyatlarda yayılırken bu rakamlar yaklaşık 60 dolara kadar indi. Aklı başında bir hekim bunları zaten kullanmaz. Ama botoks yalnızca doktorlar tarafından yapılmıyor bazı estetik merkezlerinde bu botoksu yaptıran hastalarla sonra karşılaşıyoruz. Etkileri son derece kısa sürüyor. Aynı şekilde dolgu olarak kullanılan ürünlerinde Çin malı olarak üretilen formlarıyla da karşılaştım. Özellikle plastik cerrahide sıkça kullanılan meme protezi implantlarında da benzeri silikonlar satılmakta. Bunlar kapı kapı dolaşıp hekimlere pazarlanıyor. Hastaların bunların markalarını mutlaka doktorlarına sormaları gerekir.

fareden
sahte
botoks
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir