Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Şevket Demirel Kalp Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Yavuz, ölme riski taşıyan bir hastaya Türkiye'de ilk kez basit bir yöntem olan endovasküler tedavi (damar içinden) yöntemini uyguladıklarını söyledi.
Prof. Dr. Yavuz, 76 yaşındaki Halit Duran isimli hastanın geçtiğimiz hafta çarşamba günü acil olarak kalpten vücudu besleyen ana damarın yırtı lma şikayetiyle hastaneye getirildiğini, ancak yapılan müdahalede hastanın yaklaşık 5 yıl önce bypass ameliyatı geçirdiği, bunun yanı sıra nefes darlığı, kalp yetmezliği şikayetlerinin de olduğunun tespit edildiğini belirtti.
Hastanın büyük bir ameliyatla ana damardaki yırtığının tedavi edilmesi gerektiğini ancak bu şikayetler nedeniyle bu ameliyatın da oldukça riskli olduğunu anlatan Yavuz, "Hastayı büyük kesik ile ameliyat etseydik masada kaybedebilirdik. Çünkü vücudu böyle büyük bir ameliyatı kaldırabilecek durumda değildi. Ameliyat etmesek de ana damardaki yırtılmadan dolayı hayatını kaybedecekti. Bir şekilde müdahale etmemiz gerekiyordu" dedi.
Kasıktan küçük kesiklerle girme yöntemiyle hastaya "endovasküler tedavi" uygulamaya karar verdiklerini anlatan Yavuz, ailenin onayını alarak lokal anestezi ile hastanın kasığından girip ana damarındaki yırtık olan kısmı yapay damar ile değiştirdiklerini ifade etti. 30 santimetrelik bir yapay damar taktıklarını anlatan Yavuz, bu yöntem ile daha önce olduğu bypass ameliyat noktasına da zarar vermediklerini kaydederek, "Ölme tehlikesinde olan bir hastayı Türkiye'de ilk kez böylesine küçük bir operasyonla hayata döndürdük. Ayrıca bu kadar riskli bir hastada 'endovasküler tedavi' sistemini uygulayabileceğimizi görmüş olduk" diye konuştu.
Yavuz, hastanın normal hayatına devam edeceğini ve diğer şikayetleri için de tedavisinin süreceğini ifade etti.