Medimagazin logo

Endometrium kanserinde yenilik: Sentinel lenf düğümü

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Coşan Terek, endometrium kanserinde sentinel lenf düğümü tekniğine ilişkin Medimagazin’e açıklamalarda bulundu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Endometrium kanserinde yenilik: Sentinel lenf düğümü
Prof. Dr. Mustafa Coşan Terek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Açıklamasında, endometrium kanserinin en sık görülen kadın kanserleri arasında yer aldığı bilgisini veren Prof. Dr. Terek, “Endometrium kanseri sıklığındaki artışın nedeni fazla vücut ağırlığındaki artış ve fiziksel inaktivitedir. Lenf düğümü metastazı adjuvan tedaviyi belirleyen en önemli prognostik faktörler arasındadır. Ancak sistemik lenfadenektomi lenfödem, sinir ve damar yaralanması ve şişman olgularda yara yeri enfeksiyonu ve lenfosel gelişimine bağlı sinir ve üreter basısı oluşturabilmektedir.” dedi.

Sentinel lenf düğümünü, kanserin köken aldığı organdan yayıldığı lenfatik zincirdeki ilk lenf düğümü/ lenf düğümü grubu olarak tanımlayan ve sentinel lenf düğümünde metastaz bulunması halinde zincirin geri kalan kısmında metastaz olasılığının yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Terek, şunları kaydetti:

“Sentinel lenf düğümü haritalamasının endometrium kanserinde etkin olduğu gösterilmiştir.

Belirgin olarak uterusa sınırlı malignitelerde yapılmalıdır. Haritalamada başarısız olan tarafta komplet lenfadenektomi yapılabilir. Şüpheli ve büyümüş lenf düğümleri haritalamaya bakılmaksızın çıkarılmalıdır.”

 

Toplantıda tartışıldı, canlı cerrahide uygulandı 

Uygulamanın 23-24 Mayıs 2024 tarihinde,  Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı ve Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil başkanlığında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan toplantıda tartışıldığını ve canlı cerrahi ile gösterildiğini belirten Prof. Dr. Terek sözlerini şöyle noktaladı:

“Sentinel lenf düğümü uygulaması laparoskopik ya da robotik yolla floresana duyarlı kamera kullanımı ve floresan madde olan indosyanin yeşilinin serviksten enjeksiyonu ile yapılmaktadır. Görüntülemede başarısız olunan tarafta tekrar indosyanin yeşili enjeksiyonu yapılabilir. Düşük hacimli tümör metastazlarının saptanması için çıkarılan sentinel lenf düğümlerinden çok sayıda kesit alınması ve sitokeratin ile immünohistokimyasal inceleme yapılması gereklidir.”

prof dr mustafa cosan terek
endometrium kanseri
sentinel lenf dugumu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir