KAYSERİ - Erciyes Üniversitesi Şahinur Dedeman Kemik İliği Nakli ve Kök Hücre Tedavi Merkezi'nde yaklaşık 1 yıl önce başlatılan Avrupa akreditasyon çalışmaları, denetleme aşamasına geldi.
Avrupa Kemik İliği Standardizasyon Kurumu (JACIE) denetleme komisyonu, merkezde uyum çalışmalarını inceledi. JACIE adına denetleme yapan komisyonun Türk bilim adamlarından oluşması dikkat çekti.
Prof. Dr. Osman İlhan, Prof. Dr. Yener Koç, Prof. Dr. Mutlu Arat ve Doç. Dr. Ender Altıok, JACIE adına denetlemede bulundu.
Denetleme Komisyonu Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Kemik İliği Nakli Bilimsel Komisyon Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu çalışmalar sonucunda artık Türkiye'de yapılan kemik iliği nakillerinin Avrupa'da da geçerli olacağını bildirdi.
Artık, Avrupalı hastaların Türkiye'de JASIE'den ruhsat almış merkezlerde kemik iliği nakli hizmeti alabileceklerini ifade eden İlhan, şu bilgileri verdi:
''Bakanlığımız son 5 yılda kemik iliği nakillerinin önünü açmıştır. Türkiye'de 45 kemik iliği nakli merkezinde yılda bin 500 nakil yapılmaktadır. Türkiye, artık ilik nakli sorununu çözmüştür. Özellikle paket program içinde vatandaşlarımız ücret ödemeden bu hizmetten faydalanabilmektedir. Artık, merkezlerimiz Avrupa seviyesine geldi. Erciyes Üniversitesi Kemik İliği Nakli Merkezi de, bu kapsamda akreditasyon için başvurdu. Denetleme komisyonu olarak JACIE adına denetleme yapmak üzere geldik. Avrupa adına denetleme yapan benimle birlikte 4 kişilik ekibin, Türk bilim adamlarında oluşması da ayrı önem taşıyor. Türkiye Avrupa Birliği'ne henüz girmedi ama Avrupa adına denetçi olarak görev yapıyoruz. Sadece Türkiye'de değil, diğer Avrupa ülkelerinde denetim yapma yetkisine sahibiz.''
Türkiye'ye uluslararası bir kemik iliği nakli merkezi kazandırmanın heyecanını yaşadıklarını dile getiren İlhan, denetlemenin ardından hazırladıkları raporları JACIE'ye göndereceklerini ve daha sonra merkezin ruhsat alacağını kaydetti.
-TÜRKİYE'DE İLK-
Türkiye'de ilk kez bir kemik iliği nakli merkezinin uluslararası akreditasyon kazanacağını anlatan Prof. Dr. İlhan, şunları söyledi:
''Artık Türkiye'deki kemik iliği naklinin dünya standartlarında olduğu anlaşılacak. Bu konudaki başarımız tescillenecek. Türk halkına Avrupa Birliği seviyesinde ücretsiz olarak hizmet verilecek. Aynı zamanda kemik iliği nakli turizminin önü açılacak. Yurt dışından Kayseri'ye nakil için hastalar gelecek. ABD'de 400 bin dolar olan kemik iliği nakli, ülkemizde 75 bin lira civarında maliyetle, üstelik çok da başarılı bir şekilde yapılıyor. Bu sayede ekonomiye de katkı sağlayacak. Özellikle Türk Cumhuriyetlerinden çok hasta bekliyoruz.''
-DÜNYAYA KEMİK İLİĞİ İHRAÇ EDECEĞİZ-
Prof. Dr. İlhan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın önderliğinde sürdürülen çalışmalar sonucunda ''Türkkök'' adı verilen kemik iliği bankasıyla, bağışçılardan alınan iliğin diğer ülkelere de gönderilebileceğini söyledi.
Türkiye'nin bu çalışmalarla birlikte kemik iliği nakli ihraç etmeye başlayacağını vurgulayan İlhan, ''Bağışçılarından oluşan bankayla, artık yakın zamanda Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan başta olmak üzere tüm Avrupa ve dünyaya kemik iliği nakli ihraç edeceğiz. Türkiye'de kemik iliği temininde akraba dışındakiler için hasta başına 25 bin avro ödüyoruz. Kısa süre içinde bu paraları Türkiye'ye kazandıracağız, hem de vatandaşlarımızın kök hücrelerinden tüm dünyaya hizmet vereceğiz. Bu bizim için gurur kaynağı. Dr. Babuna olayı bizleri üzmüştür. Ama, artık Türkiye'de yeni bir Babuna olayı olmayacak'' diye konuştu.
Denetleme Komisyonu Üyelerinden Prof. Dr. Yener Koç da, JACIE adına yaptıkları denetimin, daha çok içerikle ilgili olduğunu ve çalışma kalitesini belgelemek amacıyla yapıldığını bildirdi.
Sadece, bazı dokümanların olup olmadığına bakmadıklarını, aynı zamanda, ekipteki doktor, hemşire, biyolog ve farmalogların sıkı bir eğitimden geçirildiğini bildiren Koç, ''İki gün süreyle yaptığımız denetimlerde 298 maddeden sınav yapıyoruz. Türkiye'de bir ilik nakli merkezi ilk kez Avrupa Birliği tarafından akreditasyon için denetleniyor. Biz de Avrupa müfettişleri olarak bu uygunluğu belirleyerek JACIE'ye rapor etmekle sorumluyuz'' dedi.
Erciyes Üniversitesi Şahinur Dedeman Kemik İliği Nakli ve Kök Hücre Tedavi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çetin, merkezlerinde yılda 150 civarında kemik iliği nakli yapıldığını, akreditasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla tüm dünyadan hasta kabul etmeye başlayacaklarını söyledi.
Merkezin JACIE Akreditasyon Program Direktörü Prof. Dr. Ali Ünal da, yaklaşık bir yıldır sürdürdükleri akreditasyon çalışmaları sonucunda, burada yaptıkları kemik iliği nakillerinin tüm dünyada kabul edilebilir seviyeye geleceğini bildirdi.