Medimagazin logo

Doktorun olmadığı köylerde ölüm belgesini muhtar düzenleyecek

Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmelik gereği, doktor ya da sağlık personeli bulunmayan köylerde ölüm belgelerini muhtarlar düzenleyebilecek. Ölüm olaylarında doktor bekleme veya haber vermeden cenazeyi defnetme gibi durumları bitirmeyi amaçlayan çalışma kapsamında, il sağlık müdürlüklerinde muhtarlara yönelik eğitim veriliyor.
Doktorun olmadığı köylerde ölüm belgesini muhtar düzenleyecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Köy muhtarlarına önemli sorumluluklar yükleyen “Mezarlık Yerlerinin İnşası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik” 19 Ocak 2010 tarih ve 27467 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin 18'inci maddesi gereğince hükümet ve belediye tabibi ile sağlık personelinin bulunmadığı yerleşim yerlerinde gömme izin belgelerini köy muhtarlarının vermesine imkan tanıyor.

Yönetmelikle ilgili muhtarların bilgilendirilmesi çalışmalarına başlandı. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, 253 muhtara eğitim verdi. Uludağ Üniversitesi'nden Doç. Dr. Recep Fedakar ile Sağlık Müdürlüğü'nden Uzm. Dr. Erdinç Osman tarafından verilen eğitimin ardından muhtarlara “Gömme İzin Belgesi” verildi.

Türkiye'nin diğer illerinde de eğitimler devam ediyor. Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü de bu kapsamda köy muhtarlarına eğitim verdi. Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, muhtarların bulunduğu yerleşim yerlerinde meydana gelen ölüm vakalarının yönetmelik hükümlerine göre ilgili kurumları bilgilendirmek üzere görevlendirildiğini söyledi. Tekin, yönetmeliğin muhtarlara, 'sağlıklı ve yeterli içme ve kullanma suyunun sağlanması, aşılama hizmetleri, çevre sağlığı hizmetleri, uygun mezarlık yerlerinin tespiti, su kaynaklarının korunması, atıkların düzenli toplatılması ve izalesi' gibi konularda sorumluluk yüklediğini kaydetti.

Bursa'nın tarihi köylerinden Kirazlı Muhtarı İsmail Kuzu, muhtarların ölüm belgesi düzenlemesinin çok büyük kolaylıklar sağlayacağını söyledi. Köyde ölüm olayı gerçekleştiğinde özellikle kış aylarında doktor beklemenin sıkıntılara yol açtığını ifade eden Kuzu, eğitimler sayesinde, cenazenin bir an önce defnedilmesinin yanı sıra ölen insanların kaydının doğru tutulmasının da sağlanmış olacağını dile getirdi.

doktorun
olmadığı
köylerde
ölüm
belgesini
muhtar
düzenleyecek
Yorum (2)
gölgelice
Aman aile hekimlerinin rahatı bozulmasın! Bir aksilik çıkarsa da ne yapalım, TSM hekimleri fethi kabir yaparlar; savcıya fesuphanallah çekip çekip olayı aydınlatırlar.
0
Cevapla
Osman D
Çok iyi olmuş. Bazı ard niyetli insanlar miras işlerinde hile yapmak için bu yolu bazen kullanabiliyorlar. Bu iş doktorlar açısından tam bir baş belası. Bu yüzden başı derde giren birkaç tane arkadaşım oldu. Makamınızda oturuken geliyor iki hasta yakını. "Dedemiz öldü. Biz de geçen gün defnettik, ölüm belgesi almaya geldik" diyor. Verseniz bir türlü. Vermeseniz bir türlü. "Açın mezarı, kimliğini de verin fotoğrafından bakıp karşılaştıracağım" mı diyeceksiniz. Bu nedenle aslında hastane dışı ölümlerde bu işin tümüyle doktorların sırtına bırakılması doğru değil. En kötü ihtimalle ölüm tutanağında bir hasta yakını, bir muhtar ve bir de doktor imzası istenerek hukuki sorumluluk dağıtılabilir. Saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir