Medimagazin logo

Doktorlar sokakta kaldı

Şanlıurfa’da Topçu Meydanı Projesi kapsamında yapılması planlanan Otopark ve Meydan Projesi sebebiyle Bahçelievler Aile Sağlık Merkezi’nin çevresi inşaat gerekçesi ile örüldü.
Doktorlar sokakta kaldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

5 aile hekiminin görev yaptığı sağlık merkezinin kapısı kapanınca çalışanlar sokakta kaldı. Hemşireler, Halk Eğitim Merkezi korkuluklarına sırtını dayayıp dizlerine koydukları evraklar üzerinde gelen hastalarla ilgili işlem yaparken, doktorlar ise gezici sağlık aracında kendilerine yönlendirilen hastaları muayene ediyor. Bir süredir bu şekilde devam eden uygulamada bahçe duvarına oturarak hastaları bekleyen sağlık merkezi görevlileri, vatandaşları kaldırımda karşılıyor, kayıtlarını yapıyor, şikayetlerini dinliyor ve muayenesi için az ilerdeki gezici sağlık aracına yönlendiriyor. Bu duruma sağlık sendikaları ve vatandaşlar ‘sağlık hizmeti sokakta sunulur mu?’ diye tepki gösteriyor. Sağlık merkezi için Şanlıurfa Belediyesi ile İl Sağlık Müdürlüğü arasında anlaşmazlık olduğu ileri sürülüyor.

Yaklaşık 5 ay önce Topçu Meydanı Projesi’nin temelleri atıldı. Eski valilik, eski adliye binası, nüfus müdürlüğü ve Bahçelievler Aile Sağlık Merkezi’nin yerine yapılması planlanan otopark ve meydan için çalışmalar başladı. Proje bölgesinde bulunan yapılar bir bir yıkıldı. Ancak Bahçelievler Aile Sağlık Merkezi tarihi yapı olduğu gerekçesi ile yıkım kararı çıkarılamadı. Proje ihale edildi, yüklenici firma proje çalışmalarının sürdüğü alanın etrafını ördü. Yaklaşık 30 bin kişinin hizmet gördüğü Bahçelievler Sağlık Ocağı'na giriş-çıkış için ise dar bir geçiş bırakıldı. Bu süre zarfında sağlık merkezinde çalışan doktorlara başka yere taşınması için bildiri gönderildi. Mahallenin yükünü taşıyacak binanın olmaması doktorların elini kolunu bağladı. Doktorlar, Sağlık Müdürlüğü, Valilik ve belediyeden yeni yer istemesine rağmen bir sonuç çıkmadı. İnşaat çalışmalarının ilerlemesi üzerine sağlık merkezinin çevresi tamamen kapatılınca sağlık merkezinin kapısına kilit vuruldu. Yer bulamayan doktorlar ise gezici sağlık aracında tedaviye başladı.

Gezici sağlık aracını Halk Eğitim Merkezi’nin bahçesine çeken 5 doktor, çocukların aşılarını burada yapmaya çalışıyor. Çalışma koşullarının yetersizliğinden poliklinik hizmeti veremeyen doktorlar, şimdi de sadece koruyucu sağlık hizmeti olan aşıları yapmaya yöneldi.

Bu şekilde sunulan sağlık hizmeti hem sağlık sendikalarının hem de vatandaşın tepkisine neden oldu. Tepki önce Tabipler Odası ardından Sağlık-Sen'den geldi. 10 gündür doktorların kapı önüne konduğunu ifade eden Sağlık-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Mahmut Atçı, “30 bin kişinin sağlığıyla kimsenin oynamaya hakkı var mıdır? Herhangi bir adres göstermeksizin sağlık çalışanı arkadaşlarımızı kapı önüne koymaya kimsenin hakkı var mıdır? Sağlık ocağı binasının yıkılması mevcut değilse neden bu arkadaşlarımız kapı önüne koyuldu? Kaldı ki herkesçe de biliniyor ki Bahçelievler semtinde Aile Sağlık Merkezi olarak düzenlenebilecek bir mekan bulmak imkansız. Daha önce sağlık çalışanı arkadaşlarımızın Halk Eğitim Merkezi'nde veya Gençlik Merkezi’nin içerisinde yer talebine de olumsuz yanıtlar verilmiştir. Şu anda bu çalışan arkadaşlarımız poliklinik hizmeti verememekte, koruyucu sağlık hizmeti olan aşıları da Halk Eğitim Merkezi’nin bahçesinde yapmaktadırlar.” dedi.

Yoldan geçen vatandaşlar yol kenarında hizmet veren hemşireleri görünce duruma tepki gösteriyor. ‘Sokakta sağlık hizmetinin sunulduğu nerede görülmüş’ diye soran Mehmet Yılmaz adlı vatandaş, “Hemşire hanım bu aşıyı nerede yapacak, bu mikrobun içinde mi yapacak? Veya kan alıp verecek. Dünyanın neresinde görülmüş böyle bir durum? Sağlık müdürlüğü için Urfa için çok ayıp bir durum.” diye konuştu. Fatih Demir adlı vatandaş da yetkililerin bir an önce etrafı örülen sağlık merkezinin kapısını açmasını istedi.

Öte yandan sağlık il müdürlüğü yetkilileri konu ile ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

sağlık
ocağının
kapısına
kilit
vuruldu
doktorlar
sokakta
kaldı
Yorum (8)
çetin öcal
burası türkiye burda herşey olur,ama nedense iyi hiç bir şey olmuyor türkiyede.bozuk bir saat bile günde iki kez doğru gösterir.
0
Cevapla
Nazmi ÇETİNKAYA
şanlıurfa'daki yaşanan bu durum geleceğin öngörüsünü ortaya koyuyor. Sağlık Bakanlığı sağlığın özelleştirilmesi işini gayet özverili bir şekilde yapıyor. eski sağlık ocaklarının yerlerini teker teker boşaltıp sonra da o yerleri satacaktır. sağlık emekçileri de kiracı olarak oradan oraya savrulacak. tarihi bina olduğu için yıkılayaman o binada sağlık hizmeti verilirken neden kapatılıyor. kimlere peşkeş çekilmek isteniyor. kimlere ihale edilecek orası? valilik, belediye ve sağlık müdürlüğü bu konuda duyarsız. 30.00 kişi sağlık hizmeti alamıyor, 10 arkadaşımız da sokakta süründürülüyor.
0
Cevapla
Akif
Dağlar taşlar, ovalar kuşlar satılık olunca alıcılar da çöreklenir, çıkarcılar da. Başımıza daha çok musibet gelir..
0
Cevapla
Ahmet Bozdoğan
Bu daha başlangıç.Biz size cari gider adı altında 3300 tl veriyoruz diyorlar mı?Evet.O halde çalışmak istiyorsan kendine yeni yer kirala demek istiyorlar.Yakında hastanelerde satılacak.Üniversite hastaneleride iflas bayrağı çekince ,sağlıkda özelleşme ne imiş hepimiz öğrenmiş olacağız.
0
Cevapla
umutsuzdoktor
biliyorsunuz şu an için 3300 tl lık cari harcama ancak A sınıfı aile merkezlerine veriliyor,ya 1700 tl lik sınıflamaya dahillerse, o zaman gitti maaşın yarısı...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir