Medimagazin logo

Doktor çalıyor, hastalar oynuyor

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinin ağırlıkla kronik şizofren hastalarına hizmet veren Ahmetli Ek Ünitesinde hastalar, tarım ve hayvancılık yapmalarının yanı sıra hekimin davul çaldığı orkestra eşliğinde eğlenerek tedavi görüyor.
Doktor çalıyor, hastalar oynuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinin ağırlıkla kronik şizofren hastalarına hizmet veren Ahmetli Ek Ünitesinde hastalar, tarım ve hayvancılık yapmalarının yanı sıra hekimin davul çaldığı orkestra eşliğinde eğlenerek tedavi görüyor.

12 kentten 13 milyon nüfusa hizmet veren Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinin 2006 yılından bu yana faaliyette olan Ahmetli Ek Ünitesinde çoğu kronik şizofren 160 hasta, 1 psikiyatri uzmanı, 1 pratisyen hekim, 28 hemşire, 1 sağlık memuru, 24 hasta bakıcı, 8 güvenlik elemanı, 8 aşçı eşliğinde tedavi görüyor.

Ahmetli Ek Ünitesi Başhekim Yardımcısı Dr. Hüseyin İlter, hastaların günlerini daha eğlenceli geçirmesi için çaba harcadıklarını belirterek, güne sporla başlayan şizofreni hastalarının kantinin önünde müzik eşliğinde dans ettiğini söyledi.

Oyun havasının yanı sıra klasik müzik dinletisi de olduğunu ifade eden Dr. İlter, okey, tavla, resim ve kitap etkinlikleri da yapıldığını kaydetti.

Hastalar için her gün 4-5 adet günlük gazete aldıklarını bildiren İlter, ayda 2 kez canlı müzikli eğlence programı düzenlediklerini, bunun için Ahmetli ilçesinden orkestranın getirildiğini söyledi.

Hastaların davul zurna eşliğinde eğlendiğini, bu sırada dondurma, ayran veya tatlı ikram edildiğini belirten İlter, şunları kaydetti:

''Geçmişten gelen bir hobim olduğu için eğlence sırasında ben de davul çalıp onlarla eğleniyorum. Benim aralarına katılmamdan hoşlanıyorlar. Hastalarla birlikte eğleniyoruz, onlarla birlikte olmaktan mutluyuz. Onlar streslerini ve enerjilerini atarak gülümser ve rahatlamış olurlarsa bizler de rahatlıyoruz. Dolayısıyla ilaçla tedavi yanı sıra bazı etkinliklerle onları biraz daha fazla mutlu edebilmek bizlere ayrı bir huzur veriyor. Akşam tedavilerini de yaptıktan sonra istirahatlerini daha huzurlu geçirmelerini sağlıyoruz.''

-ORGANİK TARIM YAPILIYOR-

Manisa Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay da 42 dönüm alanda kurulu ek ünitede 20 dönümün zeytinlik, 5 dönümün sebze, meyve ve üzüm bağı olarak düzenlendiğini kaydetti.

3 yıl önce 75 hasta kapasiteli olarak faaliyete giren ünitede bugün kapasitenin 160'a yükseldiğini bildiren Dr. Tay, burada kronik şizofren hastaların tedavi edildiğini söyledi.

Arazinin yapısı nedeniyle tarım hizmetlerinin özel uğraş olarak tercih edildiğini bildiren Tay, şunları kaydetti:

''Hastanemize ait arazide organik tarımla domates, biber, patlıcan gibi ürünler yetiştiriliyor. 500'den fazla zeytin ağacı bulunuyor, yeni dikildiği için henüz ürün vermiyor ancak gelecek yıllarda zeytin hasadı da yapılacak. Üzüm bağımız ve çeşitli meyve ağaçlarının bulunduğu meyve bahçemiz var. Bütün bunlarla hastalarımız tarımla uğraşmakta, hayata bağlanmaktadır. Bunlar tedavinin parçası olan faaliyetlerdir. Yetiştirilen meyve ve sebzelerin bir kısmı hastanede hastalar için kullanılırken, bir kısmı pazarlanarak hastaların bazı ihtiyaçları karşılanmaktadır.''

Kümes hayvanı yetiştiriciliği için hastanenin bahçesinde hastaların yardımıyla ağıl kurulduğunu bildiren Dr. Tay, koyun ve kuzuların bakımını ve süt sağımını hastaların yaptığını belirtti.

doktor
çalıyor
hastalar
oynuyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir