Medimagazin logo

Dışkı nakli, Amerikan Gastroenteroloji Derneği'nin kılavuzuna girdi

Gastrointestinal hastalık için dışkı mikrobiyotasına dayalı tedavilerin kullanımına ilişkin ilk kapsamlı kanıta dayalı kılavuzda Amerikan Gastroenteroloji Derneği, tekrarlayan Clostridioides difficile enfeksiyonu olan çoğu hasta için dışkı mikrobiyota naklini öneriyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Dışkı nakli, Amerikan Gastroenteroloji Derneği'nin kılavuzuna girdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Amerikan Gastroenteroloji Derneği (AGA), gastrointestinal hastalıklar için dışkı mikrobiyotasına dayalı tedavilerin kullanımına ilişkin ilk kapsamlı kanıta dayalı kılavuzunu yayınladı. Bu kılavuz, özellikle tekrarlayan Clostridioides difficile (C. diff) enfeksiyonu olan hastalar için dışkı mikrobiyota naklini (FMT) öneriyor.

Dr. Anne Peery, kılavuzun yazarlarından biri, FMT'nin nasıl çalıştığını açıklıyor: 

"Sağlıklı bir donörden alınan dışkıyı, tekrarlayan C. diff enfeksiyonu olan hastanın kolonuna aktarıyoruz. Bu işlem, bağırsak mikrobiyomunun dengesini yeniden sağlıyor." Dr. Peery, FMT'nin iki veya daha fazla C. diff nüksü yaşayan hastalar için güvenli ve etkili bir tedavi olduğunu belirtiyor.

ABD'de her yıl yaklaşık yarım milyon insan C. diff hastalığına yakalanıyor ve bu hastaların altıda biri, iki ila sekiz hafta içinde hastalığın nüks etmesiyle karşı karşıya kalıyor.

AGA'nın önerilerine göre, tekrarlayan C. diff enfeksiyonu olan ve nüks riski yüksek olan hastalar, bakım standardı antibiyotiklerinin bir kürünü tamamladıktan sonra FMT tabanlı tedaviyi düşünmelidir. Ancak, bağışıklık sistemi ciddi şekilde baskılanmış hastalar, bu önerinin dışında tutuluyor.

Ciddi C. diff enfeksiyonu olan ve hastanede yatan hastalar için AGA, iyileşme göstermeyen belirli durumlarda standart bakım antibiyotik tedavisini takiben FMT'nin kullanılmasını öneriyor.

FMT tedavisi, inflamatuar bağırsak hastalıkları (IBD) veya irritabl bağırsak sendromu (IBS) için önerilmemektedir. AGA, C. diff dışındaki durumlar için FMT'ye ilgi duyan hastaları klinik araştırmalara katılmaya teşvik ediyor.

FMT araştırmacısı ve alıcısı Amanda Kabage, AGA'nin bu yeni kılavuzunun hastalar için umut vaadettiğini belirtiyor: "C. diff, zayıflatıcı bir hastalık. Bu kılavuz sayesinde hastalar daha kısa süre acı çekecek ve sağlıklı bir yaşama geri dönebilecekler."

Bu kılavuz, geleneksel kolonoskopi yöntemiyle uygulanan FMT'nin yanı sıra, yakın zamanda FDA tarafından onaylanan lavman yoluyla verilen ve oral kapsül içinde verilen tedavileri de kapsıyor. Bu gelişmeler, tekrarlayan C. diff enfeksiyonu olan hastalara yeni tedavi seçenekleri sunuyor.

amerikan gastroenteroloji dernegi
mikrobiyota nakli
diski nakli
fmt
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir