Medimagazin logo

D vitamini takviyesi tip 1 diyabet hastalarında beta hücrelerini koruyor

Yeni bir çalışma, yüksek dozda D vitamini takviyesinin insülin üreten beta hücrelerini koruyarak tip 1 diyabette remisyon süresini uzatabileceğini ortaya koyuyor ve daha iyi uzun vadeli hastalık yönetimi için umut veriyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
D vitamini takviyesi tip 1 diyabet hastalarında beta hücrelerini koruyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yeni çalışmada araştırmacılar, bir D vitamini formu olan yüksek doz ergokalsiferolün, insülin üreten beta hücrelerinin işlevini koruyarak tip 1 diyabet (T1D) tanısı yeni konmuş hastalarda remisyon süresini önemli ölçüde uzatabileceğini keşfettiler. Bu bulgu, remisyon fazının uzatılması uzun vadeli glisemik kontrolün iyileşmesine ve ilişkili komplikasyonların azalmasına yol açabileceğinden, bu kronik durumla mücadele eden bireyler için bir umut ışığı sunabilir.

Çalışma nasıl yapıldı?

İnsülin üretimi için çok önemli olan beta hücreleri, T1D teşhisi sırasında işlevlerinin yaklaşık %30-%50'sini korur. Teşhisten sonra aylar hatta yıllar boyunca insülin üretmeye devam edebilirler. 

Çalışma, hastalığın başlangıcından itibaren bu hücrelerin canlılığını korumaya odaklandı. Randomize bir klinik çalışmanın ikincil bir post hoc analizi olarak yürütülen araştırmaya, yakın zamanda T1D teşhisi konmuş 36 genç birey (10-21 yaş arası) dahil edildi. Bu katılımcılar rastgele olarak yüksek doz D vitamini (50.000 uluslararası ünite) ya da plasebo almak üzere atandı. Tedavi ilk 2 ay boyunca haftalık olarak ve sonraki 10 ay boyunca iki haftada bir uygulandı.

D vitamini takviyesinin etkinliğini değerlendirmek için, çalışma boyunca çeşitli aşamalarda karışık öğün tolerans testleri yapıldı ve beta hücre fonksiyonu ve insülin üretiminin göstergeleri olan C-peptid ve glikoz seviyelerini ölçmek için kan örnekleri toplandı.

Temel bulgular ve çıkarımlar

Çalışmanın bulguları umut vericiydi ve D vitamini takviyesi alanlar arasında beta hücrelerinin insülin salgılama kapasitesinde önemli bir iyileşme olduğunu ortaya koydu. Bu durum, plasebo grubuna kıyasla ortalama açlık proinsülin / C-peptid oranındaki düşüşle kanıtlandı. Ayrıca, C-peptid eğrisi altında kalan alandaki değişim yüzdesinin başlangıçtan itibaren azalması D Vitamini grubunda belirgin şekilde daha yavaş oldu, bu da C-peptid kaybında daha uzun süreli bir gecikmeye işaret ediyordu.

Uzun vadeli komplikasyonları azaltabilir

Çalışmanın başyazarı ve New York'taki Cohen Çocuk Tıp Merkezi, Pediatri Bölümü, Northwell Health Endokrinoloji Bölümü'nde araştırmacı olan Dr. Benjamin Udoka Nwosu, bulgularla ilgili iyimserliğini dile getirdi.

"D vitamininin pankreasın beta hücrelerini koruyabileceğini ve bu hastalarda iyi ve işlevsel insülinin doğal üretimini artırabileceğini bilmek heyecan verici. Bu da tip 1 diyabetin balayı evresini uzatır ve bu hastalığın uzun vadeli komplikasyonlarının azalmasına yol açar" dedi.

JAMA Network Open'da çevrimiçi olarak yayımlanan bu çalışma, tip 1 diyabet yönetiminde D vitamini takviyesinin potansiyel faydalarına ışık tutmakla kalmıyor, aynı zamanda bu basit besinin hastalıkla yaşayanların yaşam kalitesini nasıl önemli ölçüde etkileyebileceğine dair araştırmalar için yeni yollar açıyor.

d vitamini
tip 1 diyabet
insulin
beta hucreleri
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir